Για μια ισότιμη ανθρωπότητα. Από την Έλενα Γκέκα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σας , τι σημαίνει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα; Έχετε  αναρωτηθεί πόσο απαραίτητη είναι; Πιθανότατα όχι. Η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, λοιπόν,  είναι άκρως απαραίτητη ειδικά στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε.
  Η γυναίκα, όπως και ο άντρας, έχει ανάγκη για δουλειά, για διασκέδαση, για καριέρα, για φροντίδα,  για προσωπική ζωή αλλά και για προστασία. Και τα δυο φύλα έχουν δικαιώματα στη ζωή αλλά και υποχρεώσεις. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά του άντρα, με αποτέλεσμα η έννοια της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα να μοιάζει με πολυτέλεια.
  Αυτό το φαινόμενο κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αυξημένη παρουσία προκαταλήψεων και στερεοτύπων αντιλήψεων. Πιο συγκεκριμένα, η θέση της γυναίκας υποτιμάται συνεχώς επιβαρύνοντάς την με πολλούς ρόλους (νοικοκυρά, σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη). Επίσης, η οικονομική κρίση είναι ένας ακόμη παράγοντας υποτίμησης και περιθωριοποίησης, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, των γυναικών.  Σε τέτοιες περιόδους, οικονομικής κρίσης,  υπάρχουν περιορισμένες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος κυρίως του γυναικείου πληθυσμού να παραμένει στο περιθώριο. Όλες αυτές οι λανθασμένες απόψεις οφείλονται στην έλλειψη της ουσιαστικής παιδείας.
  Πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. Να μην υπάρχουν περιθωριοποιημένοι άνθρωποι και τα δυο φύλα να αντιμετωπίζονται ισότιμα από όλους. Η κάθε γυναίκα πρέπει να διεκδικεί τα δικαιώματά της καθημερινά, με οποιοδήποτε τρόπο είναι εφικτό. Επίσης, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την ένταξη της γυναίκας στην κοινωνία.  Το κράτος καλό θα ήταν να θέσει σε λειτουργία νόμους υπέρ των γυναικών, όπως είναι και αυτός της Βουλής. Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη προσπάθεια ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, προωθώντας τις αξίες του γυναικείου φύλου.
  Για τους περισσότερους η ισότητα των δυο φύλων φαντάζει κάτι  μακρινό. Η ισότητα αυτή δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εθνικότητας. Ας αφήσουμε πίσω μας όλες αυτές τις στερεότυπες αντιλήψεις και ας κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι καιρός λοιπόν να ενώσουμε τις φωνές μας για μια καλύτερη, ισότιμη κοινωνία.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;