Φιλία, το σημαντικότερο εφόδιο. Από τη Σοφία Δάσιου

Κατά την διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, ωστόσο μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτούς έχουν την ιδιότητα του φίλου.

Η φιλία ετυμολογείται από το ρήμα φιλώ. Η ετυμολογία τού ρήματος φιλῶ (παράγωγο τού φίλος)  είναι η κατεξοχήν λέξη που σήμαινε «αγαπώ» στην αρχαία ελληνική-ήδη από τον Όμηρο-και εξελίχθηκε στη σημερινή σημασία «ασπάζομαι, δίνω φιλί». Για τη λέξη υπάρχει μια ετυμολογική υπόθεση που τη συνδέει με μια ρίζα, που θα έδινε ως αρχική για τη λέξη φίλος, απ’ όπου προέρχεται το φιλῶ, τη σημασία «αυτός που βρίσκεται κοντά».

Δεν έχει όμως τόση σημασία να αναλύσουμε την ετυμολογία της λέξης όσο έχει να σταθούμε στην ουσία της.

Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Γιατί είναι τόσο σπουδαία; Διότι ο φίλος είναι το άτομο που επιλέγουμε ή μας επιλέγει. Επειδή ακριβώς είναι ζήτημα επιλογής, σε αγαπάει γι’ αυτό που πραγματικά είσαι, χωρίς καμία διάθεση να σε αλλάξει. Κατανοεί ότι δεν είναι ίδιος με εσένα, και ότι μπορεί να κάνεις πράγματα που εκείνος δεν θα τα έκανε ή δεν θα τα σκεφτόταν. Βρίσκεται εκεί για να δώσει νόημα και χρώμα ακόμα και στα πιο καθημερινά πράγματα. Σε μια μικρή βόλτα ή σε μια απλή μέρα χαλάρωσης στο σπίτι. Είναι δίπλα σου στις όμορφες στιγμές, εκείνες που γελάτε, που μοιραζόσαστε όνειρα, απόψεις, ιδέες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα, βρίσκεται εκεί όταν νιώσεις αδύναμος για να σου θυμίσει ποιος είσαι  και για να μαζέψει τα κομμάτια σου. Στηρίζει τις επιλογές σου ακόμα και αν δεν συμφωνεί με αυτές κάποιες φορές. Σε ενθαρρύνει δημιουργώντας την αίσθηση της ασφάλειας. Σου λέει, πάντοτε την αλήθεια γιατί ξέρει ότι πρέπει να την ακούσεις θέλοντας να σε προστατέψει. Ακόμα και αν εσύ αρνείσαι να την ακούσεις, ξέρεις ότι έχει δίκιο και το καταλαβαίνεις εκ των υστέρων.

Η έννοια της φιλίας είναι κάτι ανεκτίμητο. Τα συναισθήματα που χαρίζει δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα που θα έδινε κάποιο υλικό αγαθό. Το ίδιο πράγμα υποστηρίζουν άλλωστε και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη:

“Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως από αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι’ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι.”

Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από λίγους ανθρώπους γύρω μας, να μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτοι και πλήρης. Είναι η οικογένεια που επιλέγουμε για τον εαυτό μας. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλύτερη ζωή, τότε όλα μπορούν να λυθούν.


INFO:

https://e-didaskalia.blogspot.com/2016/08/blog-post_319.html

http://www.kathimerini.gr/947197/article/epikairothta/ellada/h-filia-kata-ton-aristotelh-tria-ta-eidh-ths-mono-to-ena-a3izei-pragmatikaΛίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;