Εσωκεντρισμός. Από την Κατερίνα Φούκα

Ο εσωκεντρισμός είναι το αντίδοτο για την φροντίδα ή την αγάπη που σας έχει λείψει, δηλαδή είναι μια πηγή πραγματικής αγάπης που μπορεί να αντισταθμίσει την αγάπη που δεν πήρατε ή που νιώθετε ότι δεν πήρατε στην ηλικία που θα θέλατε αλλά, με το τρόπο που θα θέλατε και από τους ανθρώπους που θα θέλατε. Η καλύτερη ερμηνεία ίσως είναι ο τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε αυτό να είναι καλό, παραγωγικό και δημιουργικό και όχι ναρκισσιστικό ή εγωκεντρικό. Υπάρχει τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αυτό να είναι κάτι καλό και για μας αλλά και για τους γύρω μας, για τους ανθρώπους που αγαπάμε και για την ευρύτερη κοινωνία.

Αν αναλογιστούμε από τι είμαστε φτιαγμένοι θα κατανοήσετε τι πρέπει να φροντίσουμε για να είμαστε εμείς καλά υπάρχει το σώμα, το πνεύμα, τα συναίσθημα, είμαστε μια συνολική ενεργεία αυτό έχουμε να φροντίσουμε και αυτό είναι ο εσωκεντρισμός. Συνεπώς αν σας λείπει η αγάπη το μονό που έχετε να φροντίσετε είναι το κομμάτι αυτό που είναι ελλιπές και ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό είστε εσείς. Φροντίζοντας τον εαυτό σας αφήνεται ένα θετικό σημάδι στην κοινωνία, καθώς όταν ένας άνθρωπος είναι ευδαιμονισμένος και ισορροπημένος είναι καλό για όλους με την έννοια ότι θα  θέλουν αρκετοί άνθρωποι να συναναστρέφονται μαζί του.

Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας πριν απ’ όλα  μπορεί να ακούγεται εγωκεντρικό αλλά δεν είναι ακόμη και ένας γονιός είναι απαραίτητο να φροντίσει τον εαυτό του πρώτα. Αν ένας γονιός δεν έχει το ψυχικό σθένος και τη διάθεση να ασχοληθεί με το παιδί του, με τον/τη σύζυγο δεν θα μπορεί να δώσει τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεται στην οικογένεια και στους φίλους  θα αρχίσει να γίνεται τοξικός και να παίρνει συνεχώς αυτό που θέλει για να καλύψει τα δικά του τα κενά.Έτσι λοιπόν είναι χρέος μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε τον εαυτό μας  είναι να ασχοληθούμε με το σώμα μας, τη διατροφή μας, την άσκηση μας, τον ύπνο μας κι αυτά είναι τα προφανή. Τα λιγότερα προφανή είναι πως φροντίζουμε το πνεύμα μας. Οι γνώσεις και οι νέες εμπειρίες που προσκολλάμε από τη ζωή τονώνουν το πνεύμα μας  και είναι το σημαντικότερο γιατί αν το πνεύμα μας είναι στα «πατώματα» θα καταλήξουν κι όλα τα υπόλοιπα στο ίδιο σημείο. Θέλουμε το πνεύμα μας να είναι καθαρό, να μπορεί να σκεφτεί λίγο παραπέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να φροντίσουμε είναι η ψυχή μας, τα συναισθήματα μας, πρέπει πρώτα  εσείς να δώσετε αγάπη και αναγνώριση στον εαυτό σας και μετά οι υπόλοιποι άνθρωποι. Το δικό σας μπράβο στον εαυτό σας θα σας ανυψώσει πιο πολύ σε σχέση με το ξένο μπράβο. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και αξιοποιήστε τον με τρόπο που θα πάτε μπροστά, θα εξελιχτείτε και θα ανοίξετε τους  πνευματικούς σας ορίζοντες.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;