Επιλογή μιας σχέσης. Από την Αγγελική Μαρία Κασταμούλα

Έχετε αναρωτηθεί πότε γιατί επιλέγουμε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους στην ζωή μας; Είναι τυχαία επιλογή;

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτό που είπε ο Αριστοτέλης:

«Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι είτε θηρίο είτε θεός.»384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

Ο άνθρωπος από έμβρυο δημιουργεί μια σχέση εκείνου και της μητέρας. Έπειτα καθώς μεγαλώνει  αναζητάει όλο και περισσότερο το αίσθημα του δεσμού. Η δημιουργία μιας σχέσης, μας παρέχει κάποια συναισθήματα, αναλόγως βέβαια τι αναζητάμε κάθε φόρα. Μια φιλική σχέση μας παρέχει την διασκέδαση, την συμβουλευτική ικανότητα ακόμα και την ασφάλεια ότι ανήκουμε σε μια ομάδα. Μια ερωτική σχέση, ικανοποιεί το σεξουαλικό μας κομμάτι, μας δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας-προστασίας. Η οικογένεια παρέχει τα βασικότερα θεμέλια μια σχέσης. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ήδη έμφυτοι, εφόσον ο άνθρωπος τους έχει από την γέννηση του. Είναι μια σχέση χωρίς επιλογή. Και εδώ είναι η διαφορά ανάμεσα σε όλες τις άλλες σχέσεις, ότι οι άλλες σχέσεις είναι δίκη μας απόφαση.

Η επιλογή μια σχέσης γίνεται ανάλογα την προτίμηση που έχουμε κάθε φόρα. Δηλαδή, η εξερεύνηση των διαφορετικών σκεπτικών αντί του δικού μας. Εννοώντας ότι ψάχνουμε χαρακτηριστικά από τους άλλους όπου εμείς δεν τα έχουμε. Το κομμάτι επιλογής, θεωρώ ότι βρίσκεται στο υποσυνείδητο μας. Επιλέγουμε έναν άνθρωπο χωρίς να υπάρχει η σκέψη αν μπορεί να ταιριάξει μαζί μας μελλοντικά, εφόσον αυτά τα στοιχεία που μας δίνει την συγκεκριμένη στιγμή μας ικανοποιούν. Μετέπειτα, συνειδητοποιούμε τις έντονες διαφορές που προκύπτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυναμία βρίσκεται σε σχέση με κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Τονίζω ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός αλλά είναι εφικτό να υπάρχουν ίδιες συμπεριφορές και στάσεις. Δηλαδή ένας οξύθυμος-νευρικός δεν μπορεί να αποκτήσει σχέση με ένα άτομο εξίσου νευρικό-οξύθυμο γιατί θα υπάρχουν εντάσεις και έλλειψη κατανόησης. Αντιθέτως με έναν ήρεμο άνθρωπο θα μπορεί να ενταχθεί ευκολότερα γιατί ο ήρεμος θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια ένταση γνωρίζοντας πως θα το αντιμετωπίσει. Είναι δυο λέξεις αντίθετες μεταξύ τους ήρεμος – νευρικός αλλά είναι δυο συμπεριφορές που συνδυάζονται. Μπορεί να ακούγεται ακατανόητο αλλά είναι υπαρκτό. Είναι ένα κομμάτι που λείπει στον άλλον και υπάρχει στον αντίθετο. Επίσης σε όλες τις σχέσεις δεν ισχύει το ίδιο καθώς ένας άνθρωπος που είναι ήρεμος μπορεί να είναι με έναν ήρεμο άνθρωπο .

Πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν και άνθρωποι που επιλέγουν την μοναχικότητα. Ο κάθε άνθρωπος με βάση τις εμπειρίες που έχει ζήσει κάνει και την επιλογή του. Οι σχέσεις θεωρώ,, ότι είναι ένα περίπλοκο κομμάτι της ζωής μας, καθώς μας επηρεάζει και στην καθημερινότητα μας, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι οι σχέσεις που συνάπτουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κακή και καλή σχέση, σωστή ή λάθος, αυτό το κρίνει ο άνθρωπος που ζει μέσα στην σχέση. Αυτό που αναζητάς αυτό και θα βρίσκεις στους άλλου. Απλά κάποιες φόρες θέλει προσοχή αυτό το κομμάτι της επιλογής.

Θέλω να τονίσω, ότι αναφέρεται σε αυτό το κείμενο είναι καθαρά η δίκη μου άποψη σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του γνώμη και πρέπει να γίνεται σεβαστό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;