Έλληνες και μουσεία. Τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά… Από την Ηλέκτρα – Μικαέλα Σλότου

Έλληνες και μουσεία

Η Ελλάδα δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως η «χώρα του φωτός», χάρη στο πλούσιο και ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικό κεφάλαιο, στη μακρά ιστορία και στη πνευματική παρακαταθήκη που έχει κληροδοτήσει στα σύγχρονα πολιτισμικά πρότυπα του Ευρωπαϊκού κόσμου. Άνθρωποι απο όλα τα μέρη του πλανήτη συρρέουν σε αυτή την ένδοξη πνευματικά χώρα, προκειμένου να θαυμάσουν εκ του σύνεγγυς τα κληροδοτήματα του αρχαίου πολιτισμού στο σύγχρονο. Ολοι εκτός από… τους ίδιους τους κληροδότες. Αποτελεί κοινή παραδοχή οτι ολοένα και λιγότεροι Έλληνες ενδιαφέρονται εμπράκτως για μια επίσκεψη μια Κυριακή πρωί στο μουσείο, για μια παρακολούθηση έκθεσης, ξενάγησης και περιήγησης σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο. Όμως τι έχει οδηγήσει τους κληροδότες να αποποιηθούν μια τέτοια κληρονομιά; Είναι η κατάσταση ανατρέψιμη και πώς; Η σύγχρονη αρχαιολογική επιστήμη δεν υπηρετεί μόνο την αποκάλυψη των υλικών καταλοίπων αλλά και την επαφή του ευρύτερου κοινού με αυτά. Από ανθρώπους δημιουργήθηκαν και σε ανθρώπους θα καταλήξουν.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα πνευματικό αγαθό σε ενα άκρως υλιστικό και τεχνοκρατικό κόσμο εν έτει 2018. Αναπόφευκτα, οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται σαν μια πολυτέλεια της καθημερινότητας που δεν τους παρέχεται ή μάλλον δεν φροντίζουν να τους παρέχεται. Μια περιήγηση σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο φαντάζει περιττή, δεδομένη και χρονοβόρα, έφοσον προσφέρεται άμεσα με μια απλή ηλεκτρονική αναζήτηση στη παλάμη του ενός χεριού. Προς τι λοιπόν η ζωντανή επαφή; Η τεχνοκρατία δεν σταματά εδώ. Για τον σύγχρονο άνθρωπο προτεραιότητα έχει η τεχνολογία του παρόντος, ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί με «πέτρες»; Ο χρόνος είναι χρήμα, το μέλλον στα χέρια μας και το παρελθόν στην άγνοια μας. Φυσικά, δεν παραγνωρίζεται και η ημιμάθεια που τρέφει τον πολίτη απο τα σχολικά του χρόνια, θεωρώντας ήδη γνωστά τα κατάλοιπα της αρχαιότητας, αφού «Έλληνας γεννήθηκε, Έλληνας γαλουχήθηκε και Έλληνας θα πεθάνει».

Έλληνες και μουσεία

Η παραπάνω κατάσταση είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς με την αρχαιολογία ή με τον πολιτισμό για να την αντιληφθεί. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Μετά από την διαπίστωση αυτού του τέλματος, έρχεται η αλλαγή.

Advertisement

Η αλλαγή δεν έγκειται μόνο στη συνειδητοποίηση, αλλά κυρίως στη στάση ζωής. Το πολιτισμικό κεφάλαιο βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας. Μπορούμε να το αγγίξουμε, να το δούμε, να το φωτογραφήσουμε, να το φανταστούμε αλλά και να το υπερασπιστούμε. Απο ένα βιβλίο ιστορικού, αρχαιολογικού, καλλιτεχνικού περιεχομένου έως και τη συμμετοχή ως εθελοντές σε κάποια τοπική ανασκαφή. Απο την παρακολούθηση μιας περιοδικής έκθεσης έως και τη συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας. Ο πολιτισμός δεν αποτελεί προνόμιο ή μονοπώλειο των ιθυνόντων, συνιστά κοινό αγαθό που έχει ανάγκη την αναγνώριση και την προστασία και οι εκφάνσεις του στην κοινωνία είναι πολλαπλές και άμεσες. Τα ερεθίσματα παντού. Άυλα και απτά. Φανταστικά και πραγματικά. Από κοντά και από μακριά.

Εξάλλου, απο άνθρωπο δημιουργήθηκε και σε άνθρωπο θα καταλήξει. Η αρχαιολογία δεν αναπτύσσεται απο μόνη της. Ως μια ανθρωπιστική επιστήμη εκκινεί και νοηματοδοτείται απο τον άνθρωπο, υπενθυμίζοντας το παρελθόν, ανιχνεύοντας το παρόν και χαράζοντας το μέλλον. Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να φαντάζει ενα πετραδάκι του χθες που θέτει τα θεμέλια του σήμερα και τον κόσμο του αύριο. Γεννιέται και ανασταίνεται…

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG