Δύσκολοι καιροί για τους πρίγκιπες του 2020. Από την Αντωνία Βαρμαζή

Μοιάζει να είναι το έτος της αριστείας. Δυο εικοσάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σαν το κοινόν αυτάδελφον. Και ομολογείς πως  δεν μπορεί ίσως σε αυτήν την χρονιά που άντεξε σχεδόν την συντέλεια του κόσμου, θα βγάλει στην επιφάνεια την ζώσα πραγματικότητα.
Έχετε μεγαλώσει κι εσείς με παραμύθια; Έχετε διαβάσει τόσο για τον έρωτα, που αντί να εστιάσετε στους ανθρώποις προσελκύετε αποκλειστικά την ιδέα του Έρωτα;
Αν ναι, για όλα φταίνε αυτά τα παραμύθια που σε μετέφεραν στον κόσμο του Πέρα Πέρα, στα ερείπια μιας άχρονης, απροσδιόριστης εποχής.
Κύρια όμως ευθύνη φέρει το προφίλ του πρίγκιπα που χτίσαμε στα όνειρα μας. Εκείνου που ερωτεύεται, εκδηλώνει τα συναισθήματα του προς πάσα κατεύθυνση και πιστεύει ακράδαντα στην θεωρία της έλξης των ετερώνυμων. Πάρε για παράδειγμα τον πρίγκιπα που ερωτεύτηκε την φτωχή αλλά καλλονή Σταχτοπούτα.
 Οι πρίγκιπες προσεγγίζουν και τολμούν. Για εκείνους έχει μεγάλη σημασία το φιλί. Ο πρίγκιπας της Χιονάτης που με το φιλί του την ανέστησε, ο πρίγκιπας της Ωραίας Κοιμωμένης. Ω, ναι. Υπήρξαν άντρες που κάποτε θωρούσαν τις γυναίκες ως αιθέριες υπάρξεις, τις θαύμαζαν και πρόσμεναν για εκείνο το πρώτο μαγικό φιλί που θα τους μετέφερε νοερά στον κόσμο της σκέψης, της βούλησης και των συναισθημάτων που χοροπηδούσαν μέσα από την ψυχή.
 Η μετάλλαξη του Πρίγκιπα σε ποιητή καθώς περνούσαν τα χρόνια ήταν ίσως η καλύτερη εκδοχη του, απόλυτα εναρμονισμένου με την νέα εποχή
 Τώρα πια οι προσδοκίες αφορούσαν την έκφραση των συναισθημάτων κυρίως μέσα από την γραφή που και αυτήν  με την σειρά της πρόσμενε καρτερικά την ανταπόκριση από μια γενναία απόφαση. Καθόλου τυχαία η εξομολόγηση της Πολυδούρη. Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.
 Πάμε πάλι στο παρόν. Έλεγα για τα δύο εικοσάρια. Μήπως τελικά βγάλουν στην επιφάνεια και ξυπνήσουν τέτοια συναισθήματα; Σε ποια χώρα βρίσκονται τώρα οι Πρίγκιπες; Γιατί έχασαν αυτό το προφίλ του ρομαντικού Δον Κιχώτη; Γιατί δεν κάνουν παρέα στον Ρωμαίο; Γιατί δεν ξέρουν ούτε ένα στίχο να ψελλίσουν; Και έπειτα γιατί οι πρίγκιπες δεν ξυπνούν αυτήν την πλευρά στους εν δυνάμει πρίγκιπες;
Η γρήγορη και φαστ φουντ εποχή έχει μετατρέψει όλο αυτό το αργό συναίσθημα σε μια αγχωμένη προσπάθεια για την ανακάλυψη που αφορά στο έτερον ήμισυ.
Ο έρωτας είναι μια πολύ αρχή διαδικασία. Είναι ναι …όπως δείχνουν τα παραμύθια, μια ολόκληρη εποχή όπου δεν μετριέται σε χρόνια, γιατί έτσι χάνει την ουσία της και το πιο βαθύ νόημα της.
Η αλήθεια είναι ότι και σήμερα είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. Η φράση με έναν ανέλπιστο τρόπο είναι άκρως αντιφατική. Είναι δύσκολοι οι καιροί, αλλά όμως υπάρχουν πρίγκιπες και σήμερα. Είναι αυτοί που ερωτεύονται αληθινά, που δεν φοβούνται να το εκφράσουν, που αγαπούν χωρίς όρια. Που θεωρούν εκείνο το πρώτο φιλί ως την μεγαλύτερη βουτιά σε έναν άγνωστο κόσμο που αξίζει να μπεις για να δεις αν τελικά θα καταφέρει να ξυπνήσει την ωραία κοιμωμένη.
Γιατί και οι ωραίες πια είναι κοιμωμένες. Άλλη μια φράση αντιφατική. Ένα το συμπέρασμα, αλλά πολλές προκλήσεις για τα δύο εικοσάρια. Ένας πρίγκιπας και μια ωραία Κοιμωμένη να αφυπνίσουν αμοιβαία τα κρυμμένα συναισθήματα και όχι τα ένστικτα της επιβίωσης.
  Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, αλλά εύκολοι για περισυλλογή και αναστοχασμό σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση του ίδιου μας του εαυτού για την εκπόνηση της πιο δύσκολης εργασίας, αυτήν της αυτοκριτικής.
 Ελκύεις ότι είσαι.
 Γι’ αυτό αν θες να ζήσεις το παραμύθι εστίασε σε αυτόν που θα καταφέρεις να δεις πως και εκείνος κουβαλά μέσα του η έχει ακούσει σίγουρα με αφοσίωση ένα πολύ καλό παραμύθι, δίχως αρχή, μέση και τέλος. Και όχι μόνο έχει ακούσει, αλλά πιστεύει πως μπορεί να σε πείσει να το γράψετε μαζί. Έχοντας πιστέψει στην ρομαντική πλευρά του έρωτα και της ζωής και όχι στα ψεγάδια μιας φαστ φουντ εποχής, που πάνω από τον χρυσό χιτώνα της κρύβει τα χειρότερα κουρέλια όλων των εποχών.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;