Διαβάζοντας ένα βιβλίο δεύτερη φορά. Από τον Ευθύμιο Ραφαήλ Αγγελή

Πολλοί από εμάς αγαπάμε το διάβασμα, αγαπάμε τις νέες γνώσεις και τις νέες ιδέες. Ένα καινούργιο βιβλίο έχει να μας προσφέρει πολλά. Το διάβασμα είναι ένα από τα ομορφότερα καταφύγια, και τον τελευταίο καιρό πολλοί έχουμε αυξήσει τις ώρες ανάγνωσης. Κάποιοι, συμπεριλαμβανόμενου και του εαυτού μου, έχουμε δει το ράφι μας να στερεύει από νέα βιβλία.

 Η αγορά είναι η μια λύση, μάλλον η πρώτη που έρχεται στο μυαλό κάποιου Και γιατί όχι, ευκαιρία να πάρουμε ένα βιβλίο που τόσο θέλαμε να διαβάσουμε, να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο.

 Μια διαφορετική προσέγγιση είναι να διαβάσουμε ένα βιβλίο δεύτερη φορά. Σίγουρα εάν διαλέξουμε ένα βιβλίο που είχαμε διαβάσει τρία ή και τέσσερα χρόνια πριν, μπορεί να μας φανεί ακόμα και καινούριο αφού το πιθανότερο είναι να έχουμε μια γενική ιδέα για το περιεχόμενο του χωρίς λεπτομέρειες. Ας διαλέξουμε όμως ένα βιβλίο που τελειώσαμε χθες ή την περασμένη εβδομάδα.

Τι έχει να μας προσφέρει αυτό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν αρχή δεν είναι λίγες οι φορές που όταν διαβάζουμε δύσκολα βιβλία χρειάζεται να δούμε ένα κεφάλαιο, μια σελίδα ή μια πρόταση από την αρχή ώστε το νόημα της να είναι περισσότερο κατανοητό. Όμως ένα βιβλίο, που κατανοήσαμε και θυμόμαστε ποιος ο λόγος να το αρχίσουμε ξανά;

Ένα βασικό πλεονέκτημα που έχει η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι μας δίνεται η ευκαιρία να εισχωρήσουμε ποιο βαθιά σε κάποια πράγματα, να κατανοήσουμε τις τεχνικές του συγγραφέα, τους σκοπούς που εξυπηρετούν ορισμένα μέσα, παραδείγματος χάριν κάποιος δευτερεύον χαρακτήρας σε ένα μυθιστόρημα. Δεύτερον μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα το νόημα ενός βιβλίου αφού μας δίνετε η δυνατότητα να αντιληφθούμε σημεία που ίσως μας διέφυγαν την πρώτη φορά.

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η δεύτερη ανάγνωση σε συνδυασμό με την συστηματική μελέτη του συγγραφέα και του τρόπου γραφής του έχει την δυνατότητα να προσφέρει στον αναγνώστη σημαντικές πληροφορίες, τεχνικές και ιδέες που θα τον ωφελήσουν στην συγγραφή είτε σκοπεύει να ασχοληθεί με αυτή είτε είδη ασχολείται.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή ο νέες ιδέες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, αλλά και η δεύτερη ανάγνωση ξεχωριστή. Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ανάμεσα στα δύο, η επιλογή πολύ πιθανόν να εξαρτάται από τις ανάγκες του, από το τι θέλει να κρατήσει από τα βιβλία που διαβάζει. Πληθώρα γενικών γνώσεων ή βαθιά κατανόηση; Και αυτό ακόμα είναι κάτι το οποίο δεν αποφασίζεται εύκολα. Είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση τα οφέλη είναι αρκετά. Ο αναγνώστης μένει να κάνει την επιλογή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;