Χειριστικοί άνθρωποι. Από την Κατερίνα Φούκα

Τι συμβαίνει με τους χειριστικούς ανθρώπους και για ποιο λόγο συμπεριφέρονται έτσι; Και πως μπορούμε εμείς να τους αντιμετωπίσουμε;

Οι χειριστικοί άνθρωποι, είναι άτομα τα οποία πιστεύουν ή θεωρούν ότι υπολείπονται σε κάτι , ότι υστερούν και με κάποιο τρόπο πρέπει να το αναπληρώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή στη νεαρή τους ηλικία τα συγκεκριμένα άτομα δεν εισέπραξαν αγάπη, φροντίδα, ασφάλεια, κατανόηση και προσπαθούν να το καλύψουν με όχι έντιμο τρόπο.

Ένας χειριστικός άνθρωπος είναι κάλος ηθοποιός, δείχνει αθώος ή φαίνεται ακαριαία μέσα από τη ματιά του, δηλαδή όσοι άνθρωποι έχουν σκιστό μάτι, συμμαζεμένο μάτι υποδηλώνει ότι είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κρυφτεί από κάτι. Τα λόγια και οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν, ακόμη κι αν οριοθετηθείτε και εκφράσετε τη γνώμη σας για κάτι που είναι εναντία στο δικό του λόγο θα εναντιωθεί, θα προσπαθήσει να σας πείσει με απίστευτα επιχειρήματα ότι έχετε άδικο, δεν θα παραδεχτεί το λάθος του, θα χειραγωγήσει το μυαλό σας και θα προσπαθήσει να σας φέρει στο επίπεδο του. Ο χειριστικός άνθρωπος, πλάθει σενάρια, ιστορίες αναληθείς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα σας προς δικός τους όφελος είναι αναξιόπιστος και ανασφαλείς δεν ενδιαφέρεται για το καλό του συνόλου αλλά για το δικό τους καλό. Επίσης ο χειριστικός άνθρωπος φτάνει στο σημείο να σας  ειρωνευτεί, μπορεί μέσω του υποτιμητικού χιούμορ του να σας υποτιμήσει και να σας χειραγωγήσει για να νιώσει εκείνος καλύτερα γιατί ήδη νιώθει μειονεκτικά.

Συνεπώς ο χειριστικός άνθρωπος είναι ένας αδύναμος άνθρωπος που δεν πιστεύει στις ικανότητες του, ως κέντρο δύναμης είναι ο εαυτός του. Το άτομο αυτό μένει μόνο του ή βρίσκεται σε μια δυσλειτουργική σχέση που μπορεί να του δημιουργήσει ψυχοσωματικά προβλήματα, αρρωσταίνει καθώς η συνείδηση του και η ψυχή του πάει κόντρα στα πραγματικά του θέλω, φοράει συνεχώς μια πανοπλία καθώς διενεργεί με ανειλικρινή τρόπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνει κόντρα στη πραγματική του φύση που είναι η αγάπη και η αλήθεια. Έτσι λοιπόν επειδή ο χειριστικός άνθρωπος δεν ακούει τη συνείδηση του έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του με αποτέλεσμα να διακατέχεται από εσωτερικές συγκρούσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντιμετωπίζω έναν χειριστικό άνθρωπο ;

Ο χειριστικός άνθρωπος είναι ένας ύπουλος άνθρωπος και όχι έξυπνος, διενεργεί υπόγεια και όχι φανερά και με ειλικρινή τρόπο. Για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο άτομο πρέπει εμείς να επισημάνουμε τι μας ενοχλεί, να οριοθετηθούμε και να αποστασιοποιηθούμε. Να του αναφέρουμε συνεχώς  όταν παρατηρούμε την χειριστική συμπεριφορά του έτσι ώστε να του εμφυτεύουμε ότι κάτι κάνει λάθος. Ωστόσο όμως, ο χειριστικός άνθρωπος θα αμυνθεί σε αυτήν την αντίδραση μας θα προσπαθήσει να μας μπερδέψει πιο πολύ, θα κάνει τα πάντα για να μας ενοχοποιήσει και να μας φέρει σε αμηχανία. Εμείς όμως πρέπει να του δείχνουμε συνεχώς τα όρια μας.

Κλείνοντας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσετε εσείς να κάνετε καλά έναν χειριστικό άνθρωπο, πρέπει ο ίδιος να ζητήσει βοήθεια, να κάνει μια εσωτερική ενδοσκόπηση, να φτάσει στην αυτογνωσία και μέσω εσωτερικής αναζήτησης και τη βοήθεια ειδικού να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;