Από Δευτέρα δίαιτα … ΤΕΛΟΣ! Από τη Μαρία Παπουτσόγλου

Και ποιος δεν έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει την δίαιτα “από Δευτέρα” να βάλει μη ρεαλιστικούς στόχους, αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, λιώνοντας στην γυμναστική και προτιμώντας πολλές φορές την αφαγία. Και ποιος δεν έχει παρατήσει αυτή την δίαιτα μέσα στις επόμενες μέρες.

Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Συνήθως αυτοί που προσπαθούν να εφαρμόσουν μια τέτοια δίαιτα express ξεχνούν πως το νούμερο της ζυγαριάς δεν αυξήθηκε μέσα σε ένα βράδυ. Καταπιέζουν τον εαυτό τους σε τελείως διαφορετικές διατροφικές συνήθειες που συνήθως πρόκειται για ένα αρκετά υποθερμιδικό πλάνο ή και αφαγία. Τις περισσότερες φορές δεν απολαμβάνουν το φαγητό επειδή πάντα βρίσκονται σε δίαιτα ή τρώνε υπερβολικά αφού εγκατέλειψαν την διατροφή και νιώθουν ενοχές. Έτσι λοιπόν ο οργανισμός και ο εγκέφαλος αντιδρούν. Και καλά κάνουν. Ένα τέτοιο στερητικό πλάνο είναι φυσιολογικό και επόμενο να οδηγήσει σε ατασθαλίες ή ακόμη και σε υπερφαγικά επεισόδια.

Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να αντιμετωπίζεις το φαγητό σαν εχθρό σου. Κανένα τρόφιμο δεν είναι εχθρός. Κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει ή αδυνατίζει. Κανένα τρόφιμο δεν είναι ‘’μαγικό’’. ‘’Μαγικός’’ είναι ο συνδυασμός των τροφίμων που θα σου προσφέρει θρεπτικά γεύματα τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ένας συνδυασμός βέβαια που κρίνεται απαραίτητη η προσοχή τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά του. Γιατί ακόμη και αν καταναλώσεις μια υγιεινή επιλογή σε μεγάλη ποσότητα, λογική είναι η πρόσληψη περισσοτέρων θερμίδων, συγκριτικά με μια φυσιολογική μερίδα. Είναι ίδια η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μπρόκολο και τριών φλιτζανιών μπρόκολο; Όπως επίσης, δεν πιστεύεις ότι είναι διαφορετική η κατανάλωση 500 θερμίδων μιας ανθυγιεινής επιλογής και 500 θερμίδων ενός θρεπτικού ισορροπημένου γεύματος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: iatropedia.gr

Όπως καταλαβαίνουμε και από την παραπάνω εικόνα το ισορροπημένο γεύμα θα μας προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και επομένως και οφέλη, συγκριτικά με τις ‘’κενές’’ θερμίδες της ανθυγιεινής επιλογής.

Δεύτερο πράγμα και εξίσου σημαντικό, ξεφορτώσου επιτέλους την ζυγαριά σου! Το να ανεβαίνεις πάνω σ’ αυτήν κάθε μέρα, όλη μέρα σε στρεσάρει και σε απογοητεύει! Αν ακολουθήσεις ένα υγιεινό μερικώς υποθερμιδικό διατροφικό πλάνο σε συνδυασμό με μια ακόμη και ήπιας μορφής φυσική δραστηριότητα σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου βλέποντας και αποτέλεσμα, κάτι που θα έρθει έτσι κι αλλιώς. Συγκριτικά με την ζυγαριά, η οποία αποτελεί έναν αδρό δείκτη αξιολόγησης, τα ρούχα και ο καθρέφτης είναι μέτρα που λένε μόνο αλήθειες.

Και φυσικά, μην εγκαταλείπεις! Πρέπει να ξέρεις ότι ο δρόμος για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ μια τέλεια ευθεία γραμμή αλλά μια τεθλασμένη. Μπορεί τις πρώτες μέρες της προσπάθειάς σου να μπεις σε πειρασμούς και να ξεφύγεις. Απλά ξαναμπαίνεις στο πρόγραμμά σου. Μπορεί να πας διακοπές να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις. Απλά ξαναμπαίνεις στο πρόγραμμά σου. Μπορεί να χωρίσεις, να μην αισθάνεσαι καλά και να ξεφύγεις. Απλά ξαναμπαίνεις στο πρόγραμμά σου.

Επομένως, η υιοθέτηση συνηθειών που ευνοούν την καλή ρύθμιση του βάρους, δηλαδή σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, αποτελεί το κλειδί στην προαγωγή της υγείας και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους.

Μην ξεχνάς ότι η καλύτερη δίαιτα για σένα είναι αυτή που αγαπάς και μπορείς να την ακολουθήσεις μια ζωή, αρκεί να αγαπήσεις και να ακούσεις το σώμα σου!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;