Αντρί Ντε Τουλούζ Λωτρέκ : Moulin Rouge. Από τη Μαριάννα Σταματοπούλου

SHARE

Μουλέν Ρουζ…Το πρώτο και το πιο γνωστό καμπαρέ στον κόσμο, το παλάτι όπως χαρακτηρίζεται των γυναικών και η γενέτειρα του Καν-Καν. Προσφέρει πάνω από 180 χρόνια ένα μοναδικό και διαχρονικό θέαμα.

Πολλοί το έχουν ήδη επισκεφτεί ενώ για πολλούς είναι προγραμματισμένο για το μέλλον. Ανάμεσα στους επισκέπτες υπήρξαν γνωστοί καλλιτέχνες και ζωγράφοι από το παρελθό, όπως ο Πικάσο και ο Ρενουάρ. Θαμώνας και όχι μόνο υπήρξε ο διάσημος ζωγράφος, εικονογράφος, σχεδιαστής και γραφίστας Αντρί Ντε Τουλούζ Λωτρέκ ή με το ολόκληρο του όνομα: Αντρί Μαρί Ρεϊμόν ντε Τουλούζ-Λωτρέκ-Μονφά.

Γάλλος στην καταγωγή ο Τουλούζ, γιός Κόμη και Κόμισσας έζησε από το 1864 έως το 1901 κυρίως στην Μονμάρτρη όπου πέθανε από αλκοολισμό και σύφιλη. Οι γονείς του πρώτα ξαδέρφια και αποτέλεσμα της αιμομιξίας αυτής όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές ήταν να γεννηθεί ο Τουλούζ με γενετικές ανωμαλίες. Οι επιστήμονες εκείνης της εποχής μη ξέροντας πως να ερμηνεύσουν αυτήν του την πάθηση της έδωσαν το όνομά του, την ονόμασαν δηλαδή Σύνδρομο Toulouse (σημερινός νανισμός). Άλλες πηγές αποδίδουν ότι τα πόδια του έπαψαν να αναπτύσσονται εξαιτίας κάποιου ατυχήματος. Με ύψος μόλις ενάμιση μέτρο, ακολούθησε τη ζωγραφική και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους και εικονογράφους. Ίσως η τέχνη υπήρξε η διέξοδος του καθώς η πάθηση από την οποία υπέφερε τον εμπόδιζε να ακολουθήσει μια συμβατική ζωή. Ασχολήθηκε επίσης με την χαρακτική –συγκεκριμένα με την Ιαπωνική χαρακτική- και την λιθογραφία. Υπήρξε μετα-ιμπρεσιονιστής και τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και ανθρώπινες παρουσίες. Μάλιστα, όπως λέγεται, μεγάλο μέρος των χορευτριών και των τραγουδιστριών που απεικονίζονται στα έργα του αποτελούν προσωπικές του γνωριμίες.

Ο πατέρας της αφίσας…

Ο Τουλούζ εκτός από τους πολυάριθμους πίνακες του υπήρξε εικονογράφος και δημιουργός μεγάλου αριθμού αφισών για λογαριασμό του καμπαρέ Μουλέν Ρουζ! Όπως φαίνεται, δεν ήταν μόνο ένας πελάτης για το γνωστό καμπαρέ αλλά συνέβαλε στην εξάπλωση της φήμης του καθώς οι αφίσες που ο ίδιος επιμελήθηκε έγιναν ευρέως γνωστές και αποτελούν μέχρι και σήμερα μερικά από τα καλύτερα έργα του. Η πιο γνωστή αφίσα είναι γνωστή με το όνομα Διαφημιστική αφίσα για την La Goulue .

Advertisement

Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ειδικά αφιερωμένα στο Moulin Rouge είναι :

  • ο Χορός στο Moulin de la Galette
  • Χορός στο Moulin Rouge
  • Η La Gouloue καταφθάνει στο Moulin Rouge
  • Ο Άγγλος στο Moulin Rouge
  • Δυο γυναίκες χορεύουν βαλς στο Moulin Rouge
  • Στο Moulin Rouge
  • Καντρίλιες στο Moulin Rouge
  • Η κλόουν Cha-U-Ka-O στο Moulin Rouge

Φυσικά έχει και πολύ γνωστά έργα που δεν αφορούν το καμπαρέ και συγκεκριμένα το Moulin Rouge. Μάλιστα έχει επιμεληθεί αφίσες και για άλλα καμπαρέ όπως είναι η διαφημιστική αφίσα Ambassadeurs του Aristide Bruant. Σε όλα του τα έργα πάντως, είναι φανερή η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τις εξωτικές σιλουέτες, το θηλυκό στοιχείο, καθώς επίσης για τους θεατρικούς τόνους και τα έντονα περιγράμματα και σχέδια.

Το ύφος της τέχνης του επηρέασε μετέπειτα πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως για παράδειγμα τον Σερά και τον Βαν Γκογκ!

ΙΝFO:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%81%CE%AF_%CE%BD%CF%84%CE%B5_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B6-%CE%9B%CF%89%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BA

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%BD%CF%81%CE%AF_%CE%BD%CF%84%CE%B5_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B6-%CE%9B%CF%89%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BA


Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG