Ανορθόδοξο σκάκι. Από τον Αγγελή Ραφαήλ

Ανορθόδοξο σκάκι. Από τον Αγγελή Ραφαήλ
https://www.aplotaria.gr/wp-content/uploads/2015/03/chess.jpg

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει για το καλλιτεχνικό σκάκι, μια μορφή σκακιού αρκετά ξεχωριστή. Μα ας δούμε κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό και μοναδικό, το ανορθόδοξο σκάκι. Γενικά με αυτόν τον όρο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ότι είδος σκακιού “παρακούει” τους κανόνες του κανονικού σκακιού. Στο ανορθόδοξο σκάκι υπερισχύει η φαντασία και μπορούμε να συνετίσουμε πολλές μορφές αυτού, όπως για παράδειγμα το μυθικό σκάκι (Fairy chess).

Παρακάτω θα εξηγήσω συνοπτικά μερικές παραλλαγές του σκακιού που δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό αφού οι διαφορές είναι μόνο στους κανόνες:

  • Κίρκη (Circe Chess): Στο απλό σκάκι της Κίρκης όποιο κομμάτι τρώγεται από τον αντίπαλο “ξαναγεννιέται” στην αρχική του θέση εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο κομμάτι εκεί. Επίσης υπάρχει η Καμικάζι Κίρκη που αναγεννιέται και το κομμάτι που έφαγε εκτός από του αντιπάλου καθώς και η  Αντι-Κίρκη όπου δεν αναγεννιέται το κομμάτι που πάρθηκε αλλά το κομμάτι που έφαγε. Και απαγορεύεται το πάρσιμο στην περίπτωση που η αρχική θέση του κομματιού που έφαγε είναι είδη παρμένη. Η Κίρκη είναι κυρίως για σύνθεση και λύση προβλημάτων διότι θα ήταν δύσκολο να παίξουμε με αυτούς τους κανόνες.
  • Σκάκι Μαντράζι (Madrasi chess): Το Μαντράζι είναι μια παραλλαγή του σκακιού στην οποία όποιο κομμάτι απειλείται “παραλύει” και δε μπορεί να κουνηθεί. Αυτή η παραλλαγή προσφέρεται για λύση και σύνθεση αλλά και για παρτίδα.
  • Σκάκι τυχαίας αρχικής διάταξης: Σε αυτήν την παραλλαγή τα κομμάτια είναι σε τυχαία θέση στην αρχή του παιχνιδιού. Αυτό ισχύει μόνο για τα κομμάτια διότι τα πιόνια μένουν στην αρχική τους θέση. Προσφέρεται και για παρτίδα.
  • Σχεδόν σκάκι: Σε αυτήν την παραλλαγή όλα είναι κανονικά εκτός από τις βασίλισσες οι οποίες αντί για συνδυασμό αξιωματικού-πύργου έχουν συνδυασμό ίππου-πύργου. Προσφέρεται και για παρτίδα.

Εκτός από τις παραπάνω παραλλαγές του σκακιού υπάρχουν και άλλες οι οποίες απαιτούν διαφορετική σκακιέρα, όπως για παράδειγμα σκάκι με παραπάνω τετράγωνα, κυκλικό αλλά και με διαφορετικά κομμάτια, όπως ανάποδη βασίλισσα.

Παρακάτω αναλύονται μερικές από αυτές.

  • Τροία: Η Τροία (Troy) είναι σκακιστική παραλλαγή εμπνευσμένη από τον Τρωικό πόλεμο. Στην παρούσα παραλλαγή τα τετράγωνα είναι 91 και εξαγωνικά.
  • Διπλό σκάκι (Double Chess): Το παιχνίδι παίζεται σε σκακιέρα 12×16 και ο κάθε παίκτης έχει στον έλεγχο του δύο πλήρεις στρατούς, τοποθετημένους τον έναν δίπλα στον άλλον. Επίσης στην πρώτη κίνηση τα πιόνια μπορούν να προχωρήσουν τέσσερα τετράγωνα αντί για δύο και για να κερδίσει κάποιος πρέπει να κάνει ματ τον ένα από τους δύο βασιλιάδες του αντιπάλου.
  • Σκάκι του Καπαμπλάνκα (ή Σκάκι Καπαμπλάνκα): Η παραλλαγή αυτή ενσωματώνει δύο νέα κομμάτια και παίζεται σε σκακιέρα διαστάσεων 10×8. Τα επιπλέον κομμάτια στην παραλλαγή αυτή είναι ο καγκελάριος που συνδυάζει κινήσεις πύργου και ίππου και ο αρχιεπίσκοπος που συνδυάζει κινήσεις αξιωματικού και ίππου. Στην παραλλαγή, οι αρχιεπίσκοποι είναι στα τετράγωνα γ1 και γ8, ενώ οι καγκελάριοι στα θ1 και θ8.
  • Γοτθικό σκάκι (Gothic Chess): Το παιχνίδι παίζεται σε σκακιέρα 10×8 με επιπλέον κομμάτια όπως και στο σκάκι Καπαμπλάνκα. Η μόνη διαφορά είναι η παράταξη εκκίνησης στην οποία ο αρχιεπίσκοπος είναι στο η1 και ο καγκελάριος στο ε1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;