Ανακύκλωση vs Επαναχρησιμοποίηση. Από τον Ραφαήλ Αγγελή

Είναι άραγε η ανακύκλωση ο φιλικότερος προς το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης αποβλήτων;

Σίγουρα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να πετάμε τα ανακυκλώσιμα στους κοινούς κάδους, παρόλα αυτά ακόμα και η ανακύκλωση έχει τα μειονεκτήματα της.

Αρχικά, η διαδικασία ανακύκλωσης των αποθεμάτων χρειάζεται αρκετά πόσα ενέργειας για να πραγματοποιηθεί. Επίσης για να είναι σε θέση ένα υλικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά θα πρέπει να περάσει από ειδική διαδικασία και να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες ουσίες για την ολοκλήρωση της. Σε συνδυασμό με το κόστος μπορεί εύκολα να βγει το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση έχει και αρνητικά στοιχεία. Σίγουρα η επόμενη σκέψη που έρχεται στο μυαλό κάποιου είναι πως θα μπορούσε να διαχειριστούμε καλύτερα τα απορρίμματα μας χωρίς να τα ανακυκλώσουμε. Και την απάντηση έρχεται να δώσει η επαναχρησιμοποίηση

Η ανακύκλωση όπως είπαμε και στην αρχή έχει αρκετά μειονεκτήματα, όπως το ότι χρειάζεται ενέργεια για την διαδικασία άλλα και αρκετές πρώτες ύλες για την επεξεργασία των απορριμάτων, τα οποία κοστίζουν. Αντίθετα, η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να γίνει από τον καθένα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί πληθώρα πρώτων υλών αλλά ούτε και μεγάλα ποσά ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι λοιπόν, η επαναχρησιμοποίηση και η επισκευή παλαιών αντικειμένων είναι ένας τρόπος να προλάβουμε την ανακύκλωση και ως αποτέλεσμα την ενέργεια και τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για αυτήν. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε την ανακύκλωση έσχατη λύση.

Μερικές ιδέες επαναχρησιμοποίησης είναι να εκμεταλλευτούμε τα απορρίμματα μας μετατρέποντας τα σε κάτι άλλο, φτιάχνοντας κάτι δημιουργικό ή απλά χρησιμοποιώντας τα δεύτερη φορά όταν αυτό βέβαια είναι εφικτό. Μειώνουμε λοιπόν τα σκουπίδια χρησιμοποιώντας τα διάφορα πράγματα περισσότερες από μια φορά, αντί να τα πετούμε ή να τα ανακυκλώνουμε.

Αφού τα χρησιμοποιήσουμε αρκετές φορές, μπορούμε μετά να τα στείλουμε για ανακύκλωση. Επίσης μια επίσης καλή ιδέα είναι να επισκευάσουμε κάποια απορρίμματα όταν αυτό δεν χρειάζεται περισσότερους πόρους και ενέργεια από το να αγοράσουμε καινούργια. Ακόμα μπορούμε να επανεξετάσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουμε την χρίση κάποιον από τα απορρίμματα μας.

Η κομποστοποίηση είναι επίσης ένας τρόπος να ξαναχρησιμοποιούμε απορρίμματα από την κουζίνα ή τον κήπο μας. Τα απόβλητα αυτά ονομάζονται οργανικά. Τα οργανικά απόβλητα είναι αναλογούν περίπου στα μισά από τα απορρίμματα που παράγουμε. Με το χρόνο τα απορρίμματα αυτά διασπώνται σε κομπόστ το οποίο είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες και μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο λίπασμα για τον κήπο μας. Αλλά πρωτίστως προσέχουμε να καταναλώνουμε όσα λιγότερα μπορούμε ώστε να μην αναγκαζόμαστε να βρίσκουμε λύσεις για την σωστή διαχείριση των απορριμάτων μας.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε στην καθημερινότητα μας με απλές πράξεις όπως το να χρησιμοποιούμε το χαρτί και από τις δύο πλευρές, να αγοράζουμε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων κλπ. 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Egrapses

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;