Άγνωστες πτυχές της ζωής του Στιβ Τζομπς

Όταν ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόσνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν ίδρυσαν την Apple το 1976, δεν περίμεναν με τίποτα ότι η εταιρεία αυτή θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς παγκοσμίως. Για τον Στιβ Τζομπς μάλιστα γράφτηκε μετά τον θάνατό του ότι ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας που επαναπροσδιόρισε τον ψηφιακό κόσμο.

Ο Τζομπς ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος άνθρωπος της τεχνολογίας στον κόσμο, με το πρόσωπό του να είναι ταυτισμένο με την επιτυχία της Apple. Όμως, παρ’ όλη τη δημοσιότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτόν τον ομολογουμένως χαρισματικό άνθρωπο. Ας δούμε μερικά παρακάτω.

Είχε αρκετές προστριβές με τους συναδέλφους του ειδικά στην αρχή της καριέρας του.

 To 1974 έπιασε δουλειά στην Ατάρι, όπου σχεδόν αμέσως θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο και ξεχώρισε για την εξυπνάδα και τις καινοτόμες ιδέες του.

Όμως τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Ο Τζομπς είχε πολλές προστριβές και διαμάχες με τους συναδέλφους του αλλά και ένα θέμα με την προσωπική του υγιεινή. Για τους λόγους αυτούς πήρε μία «δυσμενή μετάθεση» για τη νυχτερινή βάρδια, πράγμα που τον ανάγκασε να φύγει από την εταιρεία και να ξεκινήσει το δικό του επιχειρηματικό ταξίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Είχε ασπαστεί τον Βουδισμό

Κανένας άνθρωπος δεν μεγάλωσε χωρίς να συναντήσει προβλήματα στην πορεία της ζωής του. Το ίδιο ισχύει και για τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος έμαθε πως ήταν υιοθετημένος και επίσης υπήρξε θύμα μπούλινγκ στο σχολείο.

Ίσως όλα αυτά δημιούργησαν ένα ανήσυχο πνεύμα που ποτέ δεν έπαψε να αναζητά το νόημα της ζωής. Το 1974 ταξίδεψε στην Ινδία όπου ασπάστηκε τις αρχές του Βουδισμού.

Όταν επέστρεψε μετά από 7 μήνες, είχε ξυρίσει το κεφάλι του και φορούσε ρούχα που έμοιαζαν με εκείνα των Βουδιστών μοναχών. Επίσης έγινε ιχθυοχορτοφάγος (pescatarian), ένα είδος διατροφής που κράτησε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Δούλευε σχεδόν δωρεάν

 Το 1985 έφυγε από την Apple και δημιούργησε τη NeXT, την οποία η Apple εξαγόρασε το 1997. Έτσι ο Τζομπς επέστρεψε στην Apple, η οποία δεν διένυε την καλύτερή της περίοδο. Για το λόγο αυτό ζήτησε να αμείβεται μόνο με ένα δολάριο το χρόνο, λόγω της αγάπης του για εταιρεία και στην προσπάθειά του να τη σώσει από τη χρεοκοπία.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του όμως υπήρχε η ελπίδα πως αν την έσωζε θα τον περίμεναν μεγάλα κέρδη. Και αυτό γιατί η τιμή της μετοχής θα ανέβαινε και ο ίδιος διατηρούσε ακόμη αρκετές μετοχές στην εταιρεία.

Έτσι και έγινε. Η ιστορία της Apple δεν τελείωσε εκεί καθώς κατάφερε να πάρει και πάλι τα πάνω της, με το Mac και το iPhone να γίνονται τα πιο επιτυχημένα προϊόντα όλων των εποχών στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ήταν ζευγάρι με γνωστή μουσικό

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ερωτευτεί κάποιον τραγουδιστή ή κάποια τραγουδίστρια. Λίγοι όμως έχουν καταφέρει να γίνουν ζευγάρι με αυτούς που θαυμάζουν.

Κάτι τέτοιο έγινε με τον Στιβ Τζομπς και την Τζόαν Μπαέζ, της οποίας ήταν μεγάλος θαυμαστής. Γνωρίστηκαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘80 και έγιναν ζευγάρι παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας (εκείνος ήταν 27 και εκείνη 41).

Δυστυχώς το ζευγάρι δεν κατάφερε να μείνει μαζί για πολύ καιρό λόγω διαφωνιών σχετικά με την απόκτηση παιδιών, καθώς ο Τζομπς ήθελε παιδιά ενώ η Μπάεζ όχι.

Δεν συνάντησε ποτέ τον βιολογικό του πατέρα

Ο πατέρας του Στιβ Τζομπς ήταν Σύρος μετανάστης που πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του ’50. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την επίσης φοιτήτρια Τζοάν Σίμπλε με την οποία απέκτησαν τον Στιβ. Όμως λόγω των ενστάσεων των γονιών της για αυτή τη σχέση, αναγκάστηκαν να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία.

Η ιστορία της υιοθεσίας του Τζομπς αναφέρεται στην επίσημη βιογραφία του, καθώς επίσης και στην ταινία που γυρίστηκε με πρωταγωνιστή τον Άστον Κούτσερ. Όταν στα 27 του έμαθε ότι ο Αμπντουλφατάχ Τζον Τζανταλί, ένας διευθυντής καζίνο στη Νεβάδα, είναι ο βιολογικός του πατέρας, ο Τζομπς δεν θέλησε να τον συναντήσει ποτέ.

Ίσως γιατί δεν ήθελε να φτιάξει τη ζωή του μέσω των τυχερών παιχνιδιών, αλλά ήθελε να παλέψει μέσω της Apple και του πάθους του για την τεχνολογία.

Αν και ο Τζανταλί εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει τον γιο του κάποια στιγμή, ο Τζομπς δεν το επεδίωξε ποτέ γιατί θεωρούσε πως οι μόνοι γονείς του ήταν η Κλάρα και ο Πολ Τζομπς, οι θετοί του δηλαδή γονείς.

Πίστευε στη δύναμη της απλότητας

 Εκείνη η επτάμηνη περιπέτεια στην Ινδία και η αποδοχή του Βουδισμού στιγμάτισε τον Στιβ Τζομπς σε όλη του τη ζωή. Έτσι προσπαθούσε να εφαρμόσει και στη δουλειά του τις αρχές του Βουδισμού και τις διδαχές του Δαλάι Λάμα.

Πίστευε στην ομορφιά και τη δύναμη της απλότητας και με αυτή τη σκέψη δημιουργούσε τα προϊόντα του. Ήθελε τα προϊόντα που προσφέρι να είναι απλά, λειτουργικά και γεμάτα δυναμική. Ένα από τα πολλά παραδείγματα; Το λογότυπο της Apple, που δείχνει μόνο ένα δαγκωμένο μήλο, αλλά έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Αυτή την απλότητα προσπαθούσε να περάσει και στους υπαλλήλους του. Τους ζητούσε να ανοίγουν ένα προϊόν της Apple ξανά και ξανά για να νιώσουν την αληθινή, την απλή χαρά όταν έβλεπαν τι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ζητούσε να φτιάχνουν προϊόντα που θα έδιναν τα ίδια συναισθήματα και στους πελάτες τους, πράγμα που φαίνεται ότι λειτούργησε πολύ καλά.

Βοηθούσε ακόμη και αντίπαλες εταιρείες

Αν και σταμάτησε τις σπουδές του λόγω έλλειψης χρημάτων, τα μαθήματα καλλιγραφίας που είχε κάνει στο πανεπιστήμιο του φάνηκαν πολύτιμα στη μετέπειτα ζωή του.

Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του αυτές στους υπολογιστές της Apple και έμαθε να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρατήρηση ενός μικρού λάθους στο λογότυπο της Google.

Χωρίς να σκεφτεί τις αντιπαλότητες τηλεφώνησε σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google για να του πει πως το δεύτερο O του λογότυπού τους είχε λάθος απόχρωση. Έτσι η Google έκανε τον απαραίτητο έλεγχο, εντόπισε όντως το λάθος της και έβαλε το σωστό χρώμα, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Τι είπε πριν πεθάνει

 Όπως ήταν γνωστό σε όλους, ο Στιβ Τζομπς έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος από το 2003. Μέχρι τον θάνατό του 8 χρόνια μετά, συνέχισε να εργάζεται πάνω στα νέα μοντέλα των Mac και των iPhone και πολέμησε τον καρκίνο με όλες του τις δυνάμεις, ακολουθώντας ενναλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία λόγια σημαντικών ανθρώπων να έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα και πολλές φορές μένουν στην αιωνιότητα, ωστόσο τα τελευταία λόγια του Τζομπς ήταν «Ω ουάου, ω ουάου, ω ουάου», χωρίς να μάθουμε ποτέ τι εννοούσε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;