Οι περιπέτειες του Χάνς του Δημήτρη Καρρά

Οι περιπέτειες του Χάνς

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή πόλη, ζούσε μια πολύ πλούσια και αγαπημένη οικογένεια. Αυτή η οικογένεια αποτελούνταν από τον πατέρα και τα δύο του παιδιά, τον Όνσερ και τον Χανς. Τα δύο αδέρφια, ήταν δίδυμα, όμως δεν έμοιαζαν σε τίποτα άλλο μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά, ο Όνσερ είχε ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια, όπως ο πατέρας του. Ο χαρακτήρας του όμως δεν έμοιαζε με κανενός άλλου μέλους της οικογένειάς του. Ήταν δηλαδή εγωιστής, κακότροπος, ψεύτης, πονηρός, θεωρούσε τα χρήματα ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή και στόχος του ήταν να γίνει πάρα πολύ πλούσιος. Το πιο σημαντικό του ελάττωμα όμως ήταν η ζήλια που ένιωθε κυρίως για τον αδερφό του. Ο Χανς με τη σειρά του, αν και δεν ήταν πολύ εμφανίσιμος, είχε χρυσή καρδιά και όλοι τον αγαπούσαν. Ήταν αισιόδοξος, ευγενικός, τίμιος και τα χρήματα δεν τον ενδιέφεραν καθόλου. Αγαπούσε πολύ τη φύση και τον απλό τρόπο ζωής.

Η μητέρα αυτών των παιδιών είχε πεθάνει, όταν τα αγόρια ήταν ακόμη πολύ μικρά. Κάθε βράδυ τους έλεγε ένα συγκεκριμένο παραμύθι, το οποίο περιέγραφε έναν φανταστικό τόπο και τη ζωή σε αυτόν. Ο Χανς, κάθε φορά που άκουγε αυτό το παραμύθι, βιαζόταν να μεγαλώσει για να μπορέσει τότε να πάει και να βρει αυτό το μαγικό μέρος του παραμυθιού.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Χανς είχε πια γίνει ένας νέος άντρας. Όμως, δεν είχε ξεχάσει το μέρος του παραμυθιού και εξαιτίας αυτού δεν μπορούσε να ησυχάσει λεπτό. Έτσι, πήρε την απόφαση να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Ετοιμάστηκε για το μεγάλο ταξίδι της περιπέτειας και της αναζήτησης. Αυτή η προετοιμασία του πήρε αρκετούς μήνες. Τα έκανε όλα κρυφά από τους δικούς του, γιατί μετά τον θάνατο της μητέρας του όλα είχαν αλλάξει στο σπίτι του. Ο πατέρας του είχε πάψει να χαμογελάει και να είναι ο ευχάριστος άνθρωπος που ήταν. Είχε κλειστεί στον εαυτό του και δεν επικοινωνούσε συχνά με τα παιδιά του. Ο Όνσερ από την άλλη, είχε επικεντρωθεί στην προσπάθειά του να γίνει ακόμη πιο πλούσιος. Μόνο ο Χανς είχε μείνει ίδιος με τα χρόνια, κρατώντας πάντα τη σκέψη της μητέρας του ζωντανή και μην αφήνοντας τον θάνατό της να τον επηρεάσει αρνητικά.

Όταν όλα ήταν έτοιμα, ανακοίνωσε στην οικογένεια του ότι θα λείψει για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα, κυνηγώντας το παιδικό του όνειρο. Αυτό δεν άρεσε πολύ στον πατέρα του, όμως δεν τον εμπόδισε να φύγει. Ο Όνσερ από την άλλη, δεν αντέδρασε στο σχέδιο του αδερφού του να φύγει για μέρη άγνωστα. Έτσι, ο ήρωας μας ξεκίνησε για το μακρινό του ταξίδι. Έζησε περιπέτειες πολλές και διάφορες, αντιμετώπισε άγριους ανθρώπους και θηρία, πήγε σε μέρη όπου η ζέστη αλλά και το κρύο ήταν αφόρητα, περπάτησε για μέρες μόνος του, με μόνη του παρέα τα αστέρια του ουρανού και τον αέρα που φυσούσε ανάμεσα στα δέντρα. Ώσπου μια μέρα, έφτασε σε ένα μέρος το οποίο του θύμισε πάρα πολύ τις περιγραφές της μητέρας του. Έτσι, ξεκίνησε να το εξερευνά και συνειδητοποίησε ότι ήταν όντως αυτό το μέρος του παραμυθιού! «Είναι καταπληκτικό!» είπε με θαυμασμό και κομμένη την ανάσα από τη χαρά του και τη συγκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέρος αυτό στην πραγματικότητα ήταν ακόμη πιο όμορφο από την περιγραφή του παραμυθιού που άκουγε μικρός. Σε αυτό το μέρος ζούσαν λίγοι άνθρωποι που όλοι τους ήταν πανέμορφοι, ευγενικοί και αισιόδοξοι. Η ζωή εκεί, όπως συνειδητοποίησε, ήταν ευτυχισμένη και κυλούσε ήρεμα. Οι άνθρωποι αυτοί, ήταν φιλικοί με τους ξένους, μιας και δεν είχαν κάθε μέρα την ευκαιρία να βλέπουν έναν νέο επισκέπτη, μιας και το μέρος αυτό ήταν καλά κρυμμένο. Έτσι, τον πήραν κοντά τους και τον έκαναν μέλος της κοινωνίας τους.

Ο Χανς αποδείχτηκε πολύτιμος για τον λαό αυτό, μιας και είχε πολλές γνώσεις, τις οποίες τους μετέφερε, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τη ζωή τους. Πιο αναλυτικά, τους έμαθε καινούρια αθλήματα, το αγγλικό αλφάβητο, καινούρια φαγητά και γενικότερα τους περιέγραψε τον τρόπο ζωής του στην πόλη. Νιώθοντας την αγάπη και τον σεβασμό των μελών του καινούριου αυτού λαού, αποφάσισε να μείνει για πάντα εκεί και να μην γυρίσει ποτέ πίσω στον τόπο του. Μάλιστα, παντρεύτηκε μια κοπέλα και έκαναν μαζί οικογένεια. Έζησαν ευτυχισμένοι και ανενόχλητοι για λίγα χρόνια, ώσπου ένα πρωινό άκουσαν τη σάλπιγγα από ένα πλοίο.

Τι είχε συμβεί στο εντωμεταξύ στον τόπο του Χανς;

Ο πατέρας του πλήρωσε πολλούς ανθρώπους για να ψάξουν να βρουν τον γιο του και να του τον φέρουν πίσω. Ήταν άρρωστος άλλωστε και ήθελε να τον δει μια τελευταία φορά και να σιγουρευτεί πως είναι καλά. Για πολύ καιρό οι προσπάθειες των απεσταλμένων του πατέρα ήταν αποτυχημένες. Μόνο ένας απεσταλμένος μπόρεσε να βρει το μέρος στο οποίο ήταν ο Χανς. Τότε ακούστηκε και αυτή η σάλπιγγα, μόλις το πλοίο στο οποίο ο άνθρωπος αυτός είχε επιβιβαστεί βρήκε το μέρος στο οποίο βρισκόταν ο Χανς. Βλέπετε, ο αδερφός του Χανς, είχε δώσει πληροφορίες για το παραμύθι που άκουγαν μικροί και έτσι κατάλαβε ο απεσταλμένος του πατέρα ότι βρισκόταν στο σωστό σημειο.

Κατεβαίνοντας από το πλοίο, ο απεσταλμένος έψαξε να βρει τον Χανς. Τον βρήκε, αγκαλιά με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδία να τραγουδούν δίπλα σε ένα ποτάμι. Ο Χανς όμως δεν έμοιαζε με τον Χανς που ήξερε ο απεσταλμένος του πατέρα του. Οι τόσες περιπέτειες που είχε ζήσει και όλα τα χρόνια που πέρασε στο παραμυθένιο μέρος τον άλλαξαν τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Γι’ αυτόν τον λόγο ο απεσταλμένος του πατέρα του δεν τον αναγνώρισε, πάρα μονό όταν του μίλησε ο ίδιος ο Χανς.

Μόλις έμαθε ο Χανς για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του, στεναχωρήθηκε και ζήτησε από τον απεσταλμένο να φέρει τον πατέρα του εκεί. Η ποιότητα ζωής στη νέα του πατρίδα ήταν πολύ καλύτερη από την πατρίδα που άφησε, το ίδιο και οι άνθρωποι. Σε αυτό το μέρος του παραμυθιού ο πατέρας του, σκέφτηκε ο Χανς, θα μπορούσε επιτέλους να βρει ηρεμία και γαλήνη, καθώς και να ζήσει ευτυχισμένος για την υπόλοιπη ζωή του.

Έτσι κι έγινε. Μετά από λίγες εβδομάδες, ο πατέρας του Χανς, μαζί με τον αδερφό του αποβιβάστηκαν στο μέρος του παραμυθιού. Ο πατέρας, βλέποντας τον γιο του, χάρηκε τόσο πολύ που γιατρεύτηκε! Τελικά αυτό που του έλειπε ήταν και ο άλλος του γιος! Μόλις συνειδητοποίησε ότι αυτός είναι καλά και χαρούμενος, έγινε και  ο ίδιος καλά.

Ο αδερφός του Χανς χάρηκε και αυτός που τον είδε, μιας και πίσω στην πατρίδα τους ήταν αυτός που διαχειριζόταν την πατρική περιουσία και τον βόλευε ο Χανς να μείνει για πάντα μακριά. Δεν είχε καταλάβει πως τα χρήματα δεν μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο και ότι η αγάπη, η ηρεμία, η ομορφιά και η καλοσύνη είναι όλα αυτά που τελικά μετράνε στη ζωή. Έτσι, ο Όνσερ υποσχέθηκε στον αδερφό του τον Χανς να μη μιλήσει ποτέ σε κανέναν για το μέρος στο οποίο πλέον ζούσε και την επόμενη μέρα έφυγε για την πατρίδα. Ο πατέρας των δυο παιδιών αποφάσισε να μείνει με τον άλλο του γιο, τον Χανς, μιας και στο παραμυθένιο εκείνο μέρος ένιωθε συνεχώς χαρούμενος και κοντά στη γυναίκα του που όπως αποδείχτηκε έλεγε και στον ίδιο το παραμύθι που έλεγε στα παιδία της!

Ο καιρός κυλούσε ευχάριστα και ήρεμα για τους ήρωές μας στο παραμυθένιο εκείνο μέρος. Το μόνο που έλειπε ήταν ο Όνσερ, ο οποίος είχε χρόνια να φανεί. Ώσπου ξαφνικά, μια μέρα, ακούστηκε ξανά εκείνη η σάλπιγγα του πλοίου που πλησιάζει στο λιμάνι. Όλοι μαζεύτηκαν στην προκυμαία… και τι να δουν; Ο Όνσερ να κατεβαίνει με ένα σακίδιο στον ώμο του και ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη. Τέτοιο χαμόγελο είχε να φανεί στο πρόσωπό του από όταν ήταν ακόμη παιδί και ζούσε η μητέρα του. Έτρεξε και αγκάλιασε την οικογένειά του αμέσως μόλις αποβιβάστηκε. Αυτοί, έκπληκτοι τον αγκάλιασαν και τον ρώτησαν πώς και αποφάσισε να τους επισκεφτεί. Τότε ο Όνσερ τους απάντησε πως σκόπευε να μείνει εκεί για πάντα, μιας και αν και λίγο αργά, είχε συνειδητοποιήσει ότι όσα λεφτά και να μάζευε, το βράδυ πάντα ήταν μόνος του και στεναχωρημένος. Τα είχε αφήσει όλα πίσω του και εκείνο το πρωινό άρχιζε μια καινούρια ζωή μαζί τους.

Έτσι, έζησαν αυτοί καλά και εμείς ακόμη καλύτερα!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;