«Υγρό Γυαλί»: Τι είναι και που χρησιμοποιείται

υγρό γυαλί
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με την ονομασία υγρό γυαλί. Στα αγγλικά το συναντάμε ως resin και στις κατηγορίες του epoxy resin (εποξική ρητίνη) υπάρχει το AB type και το UV resin.

Το υγρό γυαλί είναι κατά βάση το υλικό ρητίνη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ρητίνης, αλλά όταν μιλάμε για το υγρό γυαλί εννοούμε την εποξική ρητίνη. Η ονομασία του στα ελληνικά προέρχεται καθαρά από την παρατήρηση καθώς είναι ρευστό και μοιάζει με γυαλί όταν σταθεροποιείται.

Χρησιμοποιείται πιο συχνά η εποξική ρητίνη 2 συστατικών με βάση+καταλύτη, που τα ονομάζουμε α+β αντιστοίχως και είναι το προαναφερόμενο AB type resin.

Το υγρό γυαλί έχει πολλές χρήσεις. Παρακάτω θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε αυτές.

1. Κατασκευαστικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε έναν ξύλινο πάγκο ώστε να έχει όψη γυαλιού)

υγρό γυαλί

2. Καλλιτεχνικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε μία χαλκογραφία ώστε να γίνει γυαλιστερή)

υγρό γυαλί

3. Εγκλωβισμός αντικειμένων (όπως κάνουν πχ στα κοσμήματα, σε μπρελόκ κτλ)

υγρό γυαλί

4. Διακοσμητικά αντικείμενα (όπως πχ κορνίζες, σουβέρ και πολλά άλλα…)

υγρό γυαλί

Σημαντικό tip 1: Όπως σε όλα τα χημικά προϊόντα έτσι και στο Υγρό Γυαλί είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε κάτω από βέλτιστες συνθήκες περιβάλλοντος ώστε να πολυμερίζεται σωστά. Έτσι η βέλτιστη θερμοκρασία χρήσης του υλικού είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ κρύο περιβάλλον σίγουρα ο πολυμερισμός και η τελική σκλήρυνση θα καθυστερήσουν πολύ, ενδεχομένως δε να μην γίνει σωστά η σκλήρυνση και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό. Επίσης, αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ ζεστό περιβάλλον ο πολυμερισμός θα γίνει πολύ γρηγορότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό tip 2: Ακολουθούμε πάντα με ακρίβεια τις αναλογίες ανάμιξης των 2 συστατικών που μας δίνει ο κατασκευαστής, αλλιώς θα έχουμε αστοχία στο αποτέλεσμα.

Σημαντικό tip 3: Αν πρόκειται για UV resin, που δεν αναμιγνύουμε 2 συστατικά αλλά είναι έτοιμο για χρήση κατευθείαν, διαβάζουμε καλά τις οδηγίες που μας δίνει ο κατασκευαστής είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε UV φακό είτε το αφήσουμε στον ήλιο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Ντρέτσκα

Λίγα λόγια για μένα: σπουδάζω games programming στη SAE Creative Media College, είμαι αιγόκερως (για όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την αστρολογία), έχω πάρα πολλά hobby (πχ. ραπτική, κέντημα, πλέξιμο, δημιουργία κοσμημάτων, χειροτεχνίες γενικότερα..), μ'αρέσει να ασχολούμαι και με digital hobby (πχ. programming, 3d modeling/animation, logo design, photoshop creations..) και τέλος δεν σταματώ να μαθαίνω καινούριες τέχνες. "Μάθε τέχνη κι' άστηνε κι' αν πεινάσεις πιάστηνε!"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;