Verner Panton: O πιο καινοτόμος σχεδιαστής του 20ου αιώνα

Πηγή εικόνας: verner-panton.com

Ο Verner Panton (1926–1998) θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και καινοτόμους σχεδιαστές της Δανίας τη δεκαετία 1960-1970. Εκπαιδεύτηκε ως αρχιτέκτονας μηχανικός στο Odense και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στην Royal Danish Academy of Art στην Κοπεγχάγη, αποφοιτώντας το 1951. Τα δύο πρώτα χρόνια της καριέρας του (1950-1952) έκανε την πρακτική του στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Arne Jacobsen, σχεδιαστή και αρχιτέκτονα επίπλων της Δανίας. Στη συνέχεια ο Verner Panton ξεκίνησε το δικό του σχεδιαστικό και αρχιτεκτονικό γραφείο το 1955.

Τα πιο σημαντικά έργα του αναδείχθηκαν μέσα από τα έπιπλα και τα φωτιστικά που σχεδίασε. Πειραματίστηκε με νέα σχήματα και έντονα χρώματα, αξιοποιώντας πρωτοποριακά υλικά και μεθόδους παραγωγής. Ο χάλυβας, το πλαστικό και οι ίνες από γυαλί ήταν μερικά από τα αγαπημένα του υλικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΧΕΔΙΑ – Verner Panton

Ο Verner Panton ξεκίνησε σχεδιάζοντας φωτιστικά για τον Louis Poulsen. To πρώτο φωτιστικό που τέθηκε σε παραγωγή ονομάστηκε Topan το 1959, ακολουθούμενο από το Μοοn Lamp το 1960. Το χρώμα ήταν ένας τεράστιος παράγοντας και το χρησιμοπούσε πάντα στα σχέδιά του.

Πηγή εικόνας: verner-panton.com

Παρόλαυτα, το πιο δημοφιλές φωτιστικό του Verner Panton είναι το φωτιστικό Panthella που δημιουργήθηκε το 1971. Ο βασικός στόχος,  ήταν να δημιουργήσει ένα φωτιστικό στο οποίο η βάση καθώς και η σκιά του θα λειτουργούσαν ως ανακλαστήρες. Ο λαμπτήρας είναι κρυμμένος κάτω από μια ημισφαιρική ακρυλική σκιά και η βάση του φωτιστικού που μοιάζει με τρομπέτα, συμβάλλει στην όμορφη κατανομή του φωτός και σε μια ισορροπημένη μορφή. Η επιτραπέζια έκδοση διαθέτει μια σκιά ελαφρώς μικρότερη, κατάλληλη για την τοποθέτησή της σε τραπέζι.

VERNER PANTON: O ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ!
Πηγή εικόνας: verner-panton.com

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, τα σχέδιά του για τις καρέκλες έγιναν πιο αντισυμβατικά, χωρίς πόδια ή ευδιάκριτη πλάτη. Το 1960 ο Panton ήταν ο σχεδιαστής της πρώτης πλαστικής καρέκλας με ενιαία μορφή από χυτοπρεσαριστό έλασμα. Η καρέκλα S, έγινε ο πιο διάσημος και μαζικής παραγωγής σχεδιασμός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

VERNER PANTON: O ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ!
Πηγή εικόνας: verner-panton.com

Aν και το πιο διάσημο κομμάτι του Verner Panton είναι η πλαστική καρέκλα S, η καρέκλα Heart Cone είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή του. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1959, ήταν διάδοχος της Cone, που είχε σχεδιάσει το προηγούμενο έτος για το εστιατόριο των γονιών του.   

Tη δεκαετία του 1960, ο Panton ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία με τη Vitra, η οποία εξακολουθεί να παράγει τα σχέδια του έως και σήμερα. H εταιρεία περιγράφει την καρέκλα Heart Cone, με τα αυτιά του Mickey Mouse, ως τη σύγχρονη έκδοση μιας παραδοσιακής «wingback chair».

VERNER PANTON: O ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ!
Πηγή εικόνας: verner-panton.com

Kατά τη διάρκεια του 1990, o Panton αναβιώσε την καρέκλα Heart Cone. Το αρχικό σταυροειδές πόδι αντικαταστάθηκε με μια στρογγυλή πλάκα και προστέθηκε η δερμάτινη έκδοση. Τα δύο μισά της καρδιάς ήταν ελαφρώς στενότερα. Συνέχισε να πειραματίζεται με το χρώμα και τα υλικά μέχρι το θάνατό του το 1998.

Έγινε επίσης γνωστός για τις πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του collapsible house (1955), του Cardboard House και του Plastic House(1960). Ξεπερνώντας τη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική τάση που κυριαρχούσε στη Δανία, δημιούργησε ψυχεδελικούς εσωτερικούς χώρους με έντονα χρώματα. Έμεινε επίσης γνωστός για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και την μοναδική αντίληψη που είχε για το χρώμα, το σχήμα, το φως και το χώρο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

'Eμμα Πολίτη

Aπόφοιτη της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και μεταπτυχιακό Interior Design στη Ρώμη. Λάτρης της "vintage" αισθητικής, του χορού και της μεταξοτυπίας. Εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της διακόσμησης και του visual merchandising.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;