Τα διασημότερα Serpentine Gallery του Λονδίνου

Το Serpentine Gallery Pavilion είναι η καλύτερη παράσταση στο Λονδίνο κάθε καλοκαίρι. Ξεχάστε τον ουρανοξύστη του Renzo Piano’s Shard και το Norman Foster’s Gherkin στο κέντρο του Λονδίνου. Θα είναι εκεί για δεκαετίες. Ακόμη και αυτός ο μεγάλος τροχός Ferris, το London Eye, έχει γίνει μόνιμος τουριστικός προορισμός. Κάθε καλοκαίρι από το 2000, η ​​Serpentine Gallery στο Kensington Gardens έχει αναθέσει σε διεθνώς διάσημους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν ένα περίπτερο στους χώρους κοντά στο κτίριο της νεοκλασικής γκαλερί του 1934. Αυτές οι προσωρινές κατασκευές λειτουργούν συνήθως ως καφετέρια και χώρος για θερινή διασκέδαση. Όμως, ενώ η γκαλερί τέχνης είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, τα σύγχρονα περίπτερα είναι προσωρινά. Στο τέλος της σεζόν, αποσυναρμολογούνται, απομακρύνονται από τους χώρους της Γκαλερί και μερικές φορές πωλούνται σε πλούσιους ευεργέτες. Μένουμε με τη μνήμη ενός μοντέρνου σχεδιασμού και μια εισαγωγή σε έναν αρχιτέκτονα που μπορεί να κερδίσει το βραβείο Pritzker Architecture. Στη συνέχεια του άρθρου θα εξερευνήσουμε τα διασημότερα περίπτερα και θα μάθουμε για τους αρχιτέκτονες που τα σχεδίασαν.

2000, Zaha Hadid

Πηγή εικόνας: Pinterest

Το πρώτο καλοκαιρινό περίπτερο που σχεδίασε η Zaha Hadid, με έδρα το Λονδίνο, ήταν ένα πολύ προσωρινό (μία εβδομάδα) σχέδιο σκηνών. Ο αρχιτέκτονας δέχτηκε αυτό το μικρό έργο 600 τετραγωνικών μέτρων χρησιμοποιήσιμου εσωτερικού χώρου για τον καλοκαιρινό έρανο της Serpentine Gallery. Η δομή και ο δημόσιος χώρος τους άρεσαν τόσο πολύ που η Πινακοθήκη το κράτησε και στους φθινοπωρινούς μήνες. Έτσι γεννήθηκε το Serpentine Gallery Pavilions. «Το περίπτερο δεν ήταν ένα από τα καλύτερα έργα της Hadid», λέει ο κριτικός της αρχιτεκτονικής Rowan Moore του The Observer. «Δεν ήταν τόσο σίγουρη όσο θα ήταν, αλλά πρωτοστάτησε σε μια ιδέα – ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που προκάλεσε έκανε την ιδέα του περιπτέρου».

2002, Toyo Ito

Πηγή εικόνας: Google

Ο Toyo Ito στράφηκε στον Cecil Balmond με τον Arup για να βοηθήσει στην κατασκευή του προσωρινού σύγχρονου περιπτέρου του. «Ήταν κάτι σαν ένα πρόσφατο γοτθικό θησαυροφυλάκιο που έγινε μοντέρνο», δήλωσε ο κριτικός της αρχιτεκτονικής Rowan Moore στο The Observer. «Στην πραγματικότητα, είχε ένα υποκείμενο μοτίβο, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο ενός κύβου που επεκτάθηκε καθώς περιστρέφεται. Τα πάνελ μεταξύ των γραμμών ήταν συμπαγή, ανοιχτά ή τζάμια, δημιουργώντας την ημι-εσωτερική, ημι-εξωτερική ποιότητα που είναι κοινή σε σχεδόν όλα τα περίπτερα.»

2008, Frank Gehry

Πηγή εικόνας: theguardian.com

Ο Frank Gehry έμεινε μακριά από τα κυρτά, γυαλιστερά μεταλλικά σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει για κτίρια όπως το Disney Concert Hall και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο. Αντ ‘αυτού, εμπνεύστηκε από τα σχέδια του Leonardo da Vinci για ξύλινους καταπέλτες, που θυμίζει την προηγούμενη δουλειά του Gehry σε ξύλο και γυαλί. (Pritzker Laureate του 1989)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2010, Jean Nouvel

Πηγή εικόνας: Pinterest

Το έργο του Jean Nouvel ήταν πάντα συναρπαστικό και πολύχρωμο. Πέρα από τις γεωμετρικές μορφές και το μείγμα δομικών υλικών του περιπτέρου του 2010, βλέπουμε μόνο κόκκινο μέσα και έξω. Γιατί τόσο κόκκινο; Σκεφτείτε τα παλιά εικονίδια της Βρετανίας – τηλεφωνικά κιβώτια, ταχυδρομικά κιβώτια και λεωφορεία του Λονδίνου, τόσο παροδικά όσο η καλοκαιρινή δομή που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο. (2008 Pritzker Laureate Jean Nouvel).

Jose Selgas and Lucia Cano

Πηγή εικόνας: archdaily.com

Το SelgasCano, που ιδρύθηκε το 1998, ανέλαβε το έργο του σχεδιασμού του περιπτέρου του 2015 στο Λονδίνο. Οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Jose Selgas και Lucia Cano και οι δύο έγιναν 50 ετών το 2015 και αυτή η εγκατάσταση μπορεί να είναι το πιο υψηλού προφίλ έργο τους. Η σχεδιαστική τους έμπνευση ήταν το London Underground, μια σειρά σωληνοειδών διαδρόμων με τέσσερις εισόδους στο εσωτερικό. Ολόκληρη η κατασκευή είχε πολύ μικρό αποτύπωμα – μόνο 264 τετραγωνικά μέτρα – και το εσωτερικό ήταν μόνο 179 τετραγωνικά μέτρα. Σε αντίθεση με το σύστημα του μετρό, τα δομικά υλικά με έντονα χρώματα ήταν «πάνελ από ένα ημιδιαφανές, πολύχρωμο πολυμερές με βάση το φθόριο (ETFE)» σε δάπεδο από χάλυβα και πλάκα από μπετόν. Όπως πολλά από τα προσωρινά, πειραματικά σχέδια από προηγούμενα χρόνια, το 2015 Serpentine Pavilion, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη Goldman Sachs, έχει λάβει μικτές κριτικές από το κοινό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Γερόπουλος

O Μιχάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι σπουδαστής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Design, κάτοχος διπλώματος "Project and Construction Management" και του αρέσει να εξελίσσεται συνεχώς. Τον ελεύθερο του χρόνο σχεδιάζει, παρακολουθεί σεμινάρια και βάζει στόχους για το μέλλον.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;