Sydhavn Church – Η πολυδιάστατη εκκλησία

Πηγή εικόνας: https://www.nomostudio.eu/

Η Sydhavn Church, είναι μια πολυδιάστατη εκκλησία – όπως θα διαπιστώσετε- που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, σε μια τοποθεσία με εξέχουσα θέση δίπλα στο νερό. Προσεγγίζοντας την εκκλησία τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα, είναι σαν να αντικρύζεις ένα γεωμετρικό γλυπτό που έχει εμπνευστεί από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες.

Η ιδέα των αρχιτεκτόνων του έργου,  NOMO studio, ήταν να σχεδιάσουν ένα  νέο τόπο συγκέντρωσης και καλωσορίσματος σε όλους, που ενώνει  το «παλιό» και το νέο, παρά απλώς ένα κλειστό τόπο λατρείας. 

Στόχος τους λοιπόν ήταν παρά τη διαφορετική προσέγγιση, το κτίριο να δίνει σαφές μήνυμα ότι πρόκειται για εκκλησία, να αποκαλυπτεί την λειτουργία του με απλές χειρονομίες και σαφή σύμβολα.

Πηγή εικόνας: https://www.nomostudio.eu/

Ωστόσο, το να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας-μέλλοντος, το να σχεδιάσουν ένα κτίριο που ταυτόχρονα θα ταίριαζε στην μέχρι τότε δόμηση της πόλης αλλά και θα διέφερε από την μέχρι τότε εικόνα περί ναοδομίας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά σίγουρα ήταν πρόκληση.

Πηγή εικόνας: https://www.architectmagazine.com/

Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, ένας τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν τη δημιουργία πνευματικών -ιερών χώρων είναι μέσω της χρήσης της φύσης. Έτσι, αντιμετωπίζοντας την σύγχρονη εκκλησία και ως ένα κατακόρυφο πάρκο, με την οροφή της να είναι βατή – προσβάσιμη από την πλατεία, η Sydhavn Church  αποτέλεσε  την πρώτη νέα εκκλησία που χτίστηκε στην Κοπεγχάγη από το 1989, και λειτουργεί ως ιερός χώρος θρησκείας, πολιτιστικό σπίτι και χώρος αναψυχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SYDHAVN CHURCH : Μια πολυδιάστατη εκκλησία
Πηγή εικόνας: https://www.architectmagazine.com/

Με ένα σπειροειδές διάδρομο που κινείται προς τα πάνω, με τα σκαλοπάτια δηλαδή που σε ανεβάζουν ψηλά, πάνω από το κτίριο, προκαλεί περαστικούς και επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα, ώστε αγναντεύοντας τον ορίζοντα και σκεπτόμενοι το «υπερπέραν» να «επικοινωνήσουν» με το θείο, να «κατακτήσουν» το άγνωστο, να μετοικήσουν για λίγο σε χώρους περισυλλογής και πνευματικότητας.

Όπως τονίσαμε ξανά, η αρχιτεκτονική δεν μας διδάσκει τι είναι ιερό, αλλά μπορεί να το προσελκύσει, να το αγγίξει και να το μεταδώσει με τον δικό της τρόπο σε όλους -πιστούς και μη.

Έτσι εδώ, χωρίς αποκλεισμούς στη φύση, σχεδιάζοντας ένα φυσικό μέρος συνάντησης για γιορτές και  για πολλές άλλες δραστηριότητες  όπως γάμους, συναυλίες κ.λ.π., μια πολυδιάστατη εκκλησία ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο για άτομα όλων των ηλικιών, επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ των πνευματικών και κοινοτικών αναγκών της πόλης.

 SYDHAVN CHURCH
Πηγή εικόνας: https://www.nomostudio.eu/

Αυτό το ιερό σπίτι θρησκείας, αντικατοπτρίζει μια ανοιχτή και μοντέρνα κοινωνία στην οποία η εκκλησίες πρέπει να λειτουργούν τόσο ως κέντρα πίστης όσο και πολιτισμού, ως χώροι για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πηγή εικόνας: https://www.architectmagazine.com/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mικαέλα Χαραλάμπους

Γεννήθηκε στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με διάφορες χειροτεχνίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;