Σπίτι Lagom: Η σουηδική φιλοσοφία για ισορροπημένη ζωή

Σουηδικής ζωής
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η Σουηδία είναι γνωστή ως η χώρα της ισορροπίας.  Το lagom αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία της σουηδικής ζωής, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Μία από της εφαρμογές του είναι στο design των εσωτερικών χώρων, τόσο του σπιτιού, όσο και του εργασιακού χώρου και των καταστημάτων.

Δεν υπάρχει αντιστοιχία της λέξης lagom σε καμία γλώσσα. Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όπως πρέπει». Στην απλούστερη εκδοχή της, περιγράφει αυτό που είναι σωστό ή αρκετό. Είναι η πράξη εξισορρόπησης που αγγίζει την τελειότητα.

Τι είναι το σπίτι lagom;

Αυτό που χαρακτηρίζει το lagom design είναι η κομψή, οικολογική λειτουργικότητα του. Λατρεύει τους λευκούς τοίχους και έχει γνώμονα την πρακτικότητα. Η ηθική της βιωσιμότητας παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο, στον σχεδιασμό του μινιμαλιστικού σκανδιναβικού design.  Η συνετή και συνειδητή κατανάλωση, καθιστά την τακτοποίηση ευκολότερη, ενώ το σπίτι γίνεται ένα γαλήνιο μέρος.

Σπίτι Lagom
Πηγή εικόνας: Pinterest

Αποθήκευση

Η αποθήκευση και η τακτοποίηση είναι το παν για το σουηδικό design, το οποίο φημίζεται για τον μινιμαλισμό και τις λιτές γραμμές του. Στόχος είναι η αίσθηση της ευρυχωρίας ακόμα και σε πολύ μικρά σπίτια, που επιτυγχάνεται με ελεύθερες επιφάνειες. Παράλληλα, αυτό το χαρακτηριστικό, οδηγεί σε ένα καθαρό μυαλό.  Η επιλογή των τοίχων για αποθήκευση είναι κορυφαία συμβουλή, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος στο πάτωμα και να καθαρίζεται πιο εύκολα. Κομψά ράφια, μαγνητικές βάσεις ή συστήματα αποθήκευσης, πχ. παπουτσιών, στον τοίχο είναι έξυπνες ιδέες.

ισσοροπίας
Πηγή εικόνας: Pinterest

Στην φιλοσοφία του lagom, πρέπει να διατηρούνται τραπέζια και μεγάλες επιφάνειες ελεύθερες, αλλά να αναδεικνύονται, με ευρηματικό τρόπο, διάφορες προσθήκες διακόσμησης, όπως φυτά, αγαπημένα βιβλία και συναισθηματικά αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο, ο χώρος αποκτά μια προσωπική νότα. Οπωσδήποτε, πρέπει να κρύβονται καλώδια, κλειδιά και άλλα αντιαισθητικά αντικείμενα που ξεφεύγουν από τα όρια του μινιμαλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποθήκευση μπορεί να γίνει ως μέρος διακόσμησης του δωματίου. Για παράδειγμα, ένας ολόκληρος τοίχος με ράφια είναι ταυτόχρονα και λειτουργικός και διακοσμητικός. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ύψους των τοίχων είναι πάντα χρήσιμη.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Τοίχοι και έπιπλα

Το σουηδικό στυλ είναι πολύ φωτεινό, πολύ λευκό, ίσως και με γκρι στοιχεία, μαζί με κάποιες λεπτομέρειες ξύλου. Έχει πάντα την διάταξη ανοιχτού χώρου με κλασικά σχέδια επίπλων. Αναδεικνύεται μόνο ένας τοίχος με διαφορετικό χρώμα ή με διαφορετική ταπετσαρία στο σπίτι lagom, διότι με παραπάνω, ο χώρος γίνεται υπερβολικός.

Τα αγαπημένα έπιπλα καλύτερα να επιλέγονται σε ουδέτερη βάση, με χρώματα που πραγματικά αρέσουν στον ιδιοκτήτη. Έτσι, ο χώρος πιο εύκολα μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με την διάθεση ή την εποχή. Όσο πιο τακτοποιημένος και με λιγότερα πράγματα είναι ένας χώρος, τόσο λιγότερο στρες και άγχος προκαλεί.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Ζεστασιά

Το λευκό είναι το χαρακτηριστικό χρώμα του μινιμαλισμού. Όμως, οι γήινες αποχρώσεις και κάποια πιο έντονα χρώματα, μπορούν να εισαχθούν στο περιβάλλον του lagom, όταν χρησιμοποιούνται με ισορροπία. Τα vintage καταστήματα περιέχουν ένα σωρό ποιοτικά δημιουργήματα με έντονα χρώματα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο design των εσωτερικών χώρων, δημιουργώντας έναν οργανικό, γήινο και άνετο χώρο. Η επιστροφή στα στοιχειώδη δημιουργεί μία πολυπόθητη ζεστασιά και νοσταλγία.

Ένα ζεστό περιβάλλον κάνει την διαφορά. Οι κατασκευές και τα χρώματα χαρίζουν κάτι μοναδικό. Πράγματα που ανήκουν σε παππούδες και γονείς, τα οποία βρίσκονται αχρησιμοποίητα σε κάποια αποθήκη, και ανακυκλωμένα παλιά έπιπλα, μπορούν να προσθέσουν μοναδικές λεπτομέρειες και να μεταμορφώσουν τον χώρο.

Ένα tip είναι η δημιουργία μιας αγαπημένης γωνίας σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Αυτός θα είναι ένας προσωπικός χώρος για ανανέωση και χαλάρωση.

Σπίτι Lagom
Πηγή εικόνας: Pinterest

Βιώσιμο και χαρούμενο σπίτι

Οι οικολογικοί εσωτερικοί χώροι είναι σημαντικοί στον σχεδιασμό. Οι Σουηδοί έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη τάση σε όλον τον κόσμο, με την δημιουργία και προώθηση προϊόντων, πιστοποιημένα ως φιλικά προς το περιβάλλον. Επιλέγονται φίρμες εταιριών  που αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και δίνεται μεγάλη έμφαση στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Προσφέρουν δεύτερη ευκαιρία ζωής σε παλαιά έπιπλα και αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης.

Οι υπαίθριες αγορές είναι κάτι πέρα από αγοραστική εμπειρία για τους Σουηδούς. Αντλούν έμπνευση, αγοράζουν μοναδικά αντικείμενα, απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα στη φύση και αποτελεί, κυρίως, δραστηριότητα αναψυχής με τους φίλους. Προωθούν, με αυτόν τον τρόπο, το κίνημα των αργών αγορών. Ψάχνουν ανάμεσα σε σκονισμένα πράγματα όλων των ειδών, με υπομονή και χαρά, ανακαλύπτοντας μοναδικούς θησαυρούς, ιδανικούς για το σπίτι lagom. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η αγοραστική διαδικασία δίνει την ικανοποίηση και όχι το προϊόν.

Σπίτι Lagom
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

Πηγή:

Νταν, Λ. (2019). Lagom: Η σουηδική τέχνη της ισορροπημένης ζωής. (Ελληνική έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;