Ο Μονέ των $110 εκατομμυρίων!

SHARE

Μονέ
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Πριν από ένα μήνα (Μάιος 2019), η Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έσπασε ρεκόρ με την δημοπρασία ενός πίνακα του Μονέ, τον «mueles» απο την σειρά έργων του με τον όνομα «Haystacks – θημωνιές». Ο Κλωντ Μονέ (1840-1926) ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1890. Η συλλογή αναπαριστά την ζωή στην εξοχή, κοντά στο σπίτι του ζωγράφου στο Ζυβερνί στη Νορμανδία. Το χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι οι αλλαγές του φωτός και της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της μέρας, των εποχών και των μετεωρολογικών συνθηκών! Ο συγκεκριμένος πίνακας απεικονίζει μια θημωνιά την ωρα του ηλιοβασιλέματος. Πριν το 1986 ο βρισκόταν για σχεδόν έναν αιώνα στα χέρια μιας οικογένειας, η οποία τον είχε αγοράσει απο τον μεσολαβητή του ίδιου του Μονέ! Το 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία για $2,5 εκατομμύρια απο τον οίκο Christie’s.

Μονέ
Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Πριν την τελευταία  πώληση η εκτίμηση του ανερχόταν στα $55 εκατομμύρια, αν και οι φήμες έλεγαν ότι θα καταφέρει να πωληθεί ακριβότερα. Το ποσό ξεπεράστηκε κατά πολύ καθώς 6 άτομα τον διεκδικούσαν για 8 λεπτά μέχρι την τελική του πώληση που έφτασε τα $110,7 εκατομμύρια. Σαράντα τέσσερις φορές υψηλότερο από την προηγούμενη πώληση του! Το αστρονομικό ποσό καθιστά τον πίνακα τον ακριβότερο του Μονέ. Επίσης είναι το πρώτο ιμπρεσιονιστικό έργο που πουλήθηκε ποτέ σε αυτήν την τιμή, άνω των $100 εκατομμυρίων, σε δημοπρασία! Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δήλωσε πως ένα μέρος των χρημάτων θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Μονέ
Πηγή εικόνας: art.com, Pinterest.com

Το προηγούμενο ακριβότερο έργο του ήταν το «Nymphéas en fleurs» από την συλλογή «νούφαρα», το οποίο πουλήθηκε τον Μάιο του 2018 για $84,7 εκατομμύρια! Τα νούφαρα απαρτίζονται από 250 ελαιογραφίες! Ο ζωγράφος τα καλλιεργούσε και στη συνέχεια, για περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του τα ζωγράφισε!

Advertisement

Ο πίνακας από τις «θημωνιές» βρίσκεται πλέον στην ένατη θέση της λίστας με τα πιο ακριβοπληρωμένα δημοπρατημένα έργα! Μόνο 4 από τα 25 συνολικά της συλλογής έχουν δημοπρατηθεί, τα υπόλοιπα βρίσκονται σε γκαλερί έργων ανά τον κόσμο. Η πώληση αυτή αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα έργα του Μονέ.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτη του University of Hertfordshire σε σπουδές Business&Management. Ασχολούμαι επαγγελματικά στον τομέα της διακόσμησης και επίπλωσης χώρων. Μου αρέσει να βλέπω τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά! Τα ταξίδια και η θάλασσα είναι βαθειές ανάσες, οι όμορφοι χώροι ξεκούραση...Πιστεύω ότι όλοι δικαιούνται να ζούνε σε όμορφους χώρους και προσπαθώ να το προσφέρω με τη δουλειά μου και τις γνώσεις μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG