Κυκλική Οικονομία σε Αρχιτεκτονική & Design: 48H Challenge

Κυκλική οικονομία
Πηγή εικόνας: www.ecoweek.online

48 HOURS CHALLENGE
για την ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ KAI TO DESIGN
16 – 17 Μαΐου 2020

Η ECOWEEK διοργανώνει την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση. Ειδικοί στον τομέα για την κυκλική οικονομία από την Ευρώπη θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ενώ οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε μια σχεδιαστική πρόκληση. Το ECOWEEK 2020: 48 Hours Challenge είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν επαγγελματίες του χώρου και να επικοινωνήσουν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Η ECOWEEK θα φιλοξενήσει τον Jan Jonjert και τη Lizanne Dirkx των Superuse Studios, τους The New Raw, την ομάδα MOR του TUDelft, τον Δρ. Κων/νο Γιαννακόπουλο από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, και τον Benjamin Gill από το One Planet Living – Bioregional. Όλοι τους είναι κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα του αειφόρου σχεδιασμού, του σχεδιασμού για αποσυναρμολόγηση, της επανάχρησης και ανακύκλωσης υλικών της κατασκευής, με στόχο τη βελτιστοποίηση των κυκλικών κατασκευών, των φιλικών προς το περιβάλλον κτηρίων και των πρακτικών επανένταξης των πόρων στην κατασκευαστική αλυσίδα.

Γιατί κυκλική οικονομία;

«Στις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες και αναμένοντας τις ευκαιρίες μετά την κρίση του COVID-19, πρέπει να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της βιώσιμης οικονομίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ECOWEEK εγκαινιάζει την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, ο ιδρυτής πρόεδρος και συντονιστής της ECOWEEK, ο οποίος συντονίζει μαζί με τη Δέσποινα Κουίνογλου ένα από τα εργαστήρια.

«Η ECOWEEK συγκεντρώνει επαγγελματίες και μαθητές Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και άλλων κλάδων για μια ενθαρρυντική, εκπαιδευτική και ενδυναμωτική πρόκληση με βάση την Κυκλική Οικονομία», προσθέτει.

Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για τη χρήση έως και 40% της παραγόμενης ενέργειας, έως και το 40% των υλικών που παράγονται παγκοσμίως και περίπου του 35% των παγκόσμιων αποβλήτων. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για φυσικούς πόρους θα αυξηθεί τρεις φορές το 2050. Οι κύριοι λόγοι του φαινομένου αυτού είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ήδη ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής στον τρόπο που προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα κτήρια και τις πόλεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν στην ανάκτηση των κατασκευαστικών απορριμμάτων έως και 70%. Αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές, αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών κατασκευής και κατεδάφισης, και μετάβαση από τη Γραμμική Οικονομία (Προϊόντα-Απόβλητα) σε μια Κυκλική Οικονομία στις κατασκευές (Παραγωγή-Χρήση – Επαναχρησιμοποίηση).

Η ECOWEEK είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση των αρχών της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Από το 2005, η ECOWEEK έχει αναπτύξει προγράμματα σε 17 χώρες και ένα δίκτυο μελών σε 56 χώρες. Τα εργαστήρια της ECOWEEK αναπτύσσουν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με βάση τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτήρια και το placemaking.

ECOWEEK Online Team: Δέσποινα Κουίνογλου, Μαργαρίτα Κυανίδου, Ελένη Μαντίκα, Βίκυ Παναγιωτίδου, Σόφια Πασσιά και Παύλος Συμιανάκης.

Contact: ecoweek@ecoweek.online

More details and registration at www.ecoweek.online


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;