Jack Whitten: Τεχνη στη σιωπή του Studio

Jack WhittenΠηγή εικόνας: www.artnews.com


Δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό ένα βιβλίο που θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μελλοντικό κλασικό της τέχνης. Οι Σημειώσεις του Jack Whitten από το Woodshed απελευθερώθηκαν μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο του ζωγράφου στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερες από 500 σελίδες περιοδικών, γραμμένες μεταξύ 24 Μαρτίου 1962 και 27 Δεκεμβρίου 2017. Οι σημειώσεις από το Woodshed δίνουν μια αληθινή αίσθηση του για την ζωή ενός καλλιτέχνη και πώς ζούσε για χάρη του έργου του.

Jack Whitten

Η πρώτη σελίδα του βιβλίου του Jack Whitten, Notes From the Woodshed , ανοίγει με μια προειδοποίηση στα αδιάκριτα μάτια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτές οι σημειώσεις αντιπροσωπεύουν το ιδιωτικό μου αρχείο καταγραφής.  Παρακαλώ μην το διαβάσετε-Δεν προορίζεται για δημοσίευση.»

Jack WhittenΠηγή εικόνας: vindevie.me

 

Ο Jack Whitten είχε το μεθοδικό μυαλό ενός επιστήμονα και την χαλαρή, αυτοσχεδιαστική ψυχή ενός μουσικού.  Διατήρησε ένα εκτεταμένο αρχείο των καλλιτεχνικών του επιτυχιών και αποτυχιών.

Ο καλλιτέχνης μέσα από μια βαθιά πηγή προσωπικών εμπειριών, για πέντε δεκαετίες εξέφρασε την περιέργειά του μέσα από τη ζωγραφική, συχνά θέτοντας θεωρητικά ερωτήματα για την τέχνη και την ουσιαστικότητα του χρώματος. 

Από το Woodshed διατάσσεται χρονολογικά, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Jack Whitten αντανακλά την ταυτότητα καθώς αγωνίστηκε σε παγκόσμιες συγκρούσεις, πόλεμο και φυλετικές αναταραχές.

Αυτή τη στιγμή, το έργο του αντικατόπτριζε ακριβώς αυτόν τον πόνο.  Ήταν απελπισμένος να ανακατευθύνει εκείνη την ενέργεια.

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Καθώς διεξήγαγε καλλιτεχνικά πειράματα στα χρόνια που ακολούθησαν, ήρθε σε ένα δημιουργικό σταυροδρόμι το 1972: «Έχω κάνει τόσα πολλά. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Έχω δοκιμάσει την πριονωτή λεπίδα, την χτένα afro. Να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη χωρίς να συγχέεται. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ».

Η δυσκολία του χρώματος οδήγησε τον Jack Whitten να δημιουργήσει το όργανο που ονομάζεται «προγραμματιστής». Ενα ειδικό εργαλείο με βάση το δάπεδο που χρησιμοποιούσε για να απλώσει γρήγορα ένα στρώμα ακρυλικής βαφής σε έναν καμβά με μια μόνο κίνηση.

Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε δραματικά την πρακτική του στούντιο και το καλλιτεχνικό στυλ, που οδήγησε στη δημιουργία των πλαστικών ζωγραφικών έργων του.

Με αυτό, δεν βρήκε μόνο έναν τρόπο εργασίας, αλλά μια φιλοσοφία. «Πρέπει να μάθω να δέχομαι την αλλαγή ως εγγενής με τον τύπο της δομής μου, δεν είναι έννοια cookie-cutter. Κάποιος πρέπει να επιτρέψει την αλλαγή-όσο όμως και γρήγορη: εφ ‘όσον είναι εντός των αρχικών ορίων».

Jack WhittenΠηγή εικόνας: vindevie.me


«Τι πρέπει να κάνω;»

«Δεν ξέρω τι περιγράφει καλύτερα», γράφει. «Ξέρω ότι δουλεύω έξω από αυτό που είναι γενικά γνωστό ως αφαίρεση, αλλά έχω την κατεύθυνση προς την εικόνα. Όταν χαράζω το ξύλο, κάνω απευθείας σκάλισμα, ξεκινώντας με την πρώτη ύλη χωρίς εννοιολογική πρόθεση, η εικόνα φτάνει μέσα από την καθαρή πλαστική σκέψη.  Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την προσέγγιση στο ζωγραφικό μου έργο.»

Οι απογοητεύσεις του γίνονται γυμνές, με ειλικρινή αυτογνωσία:

«Είμαι πίσω στο μηδέν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να σώσω από τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι το γεγονός της σκληρής υποστήριξης. την τοποθέτηση του δαπέδου μέχρι τον τοίχο.  Αυτό έχει νόημα.

Θέλω να ξεκινήσω το 1986 με καθαρό σχιστόλιθο. Φυσικα, αυτό καταστρέφει κάθε πιθανότητα να το πάρει μια γκαλερί, κανείς δεν ενδιαφέρεται για έναν καλλιτέχνη στο τέλος μιας σειράς και αρχίζει μια εντελώς άγνωστη αρχή.

Είμαι μαύρος, 46 ετών, θυμωμένος, κουρασμένος από τη διδασκαλία, κουρασμένος από το να είμαι φτωχός. […] Τι πρέπει να κάνω;»

Jack WhittenΠηγή εικόνας: www.artnews.com

 

Καθώς ο Jack Whitten τεκμηριώνει αυτές τις επιφάνειες σε όλα τα περιοδικά του, ο αναγνώστης μπορεί να τον δει μεθοδικά να διαμορφώνει τη γλώσσα που περιέγραφε το έργο του.

O Jack Whitten «φτιάχνει» πίνακες, δεν «ζωγραφίζει» πίνακες.  Για τον καλλιτέχνη, η διάκριση αυτή ήταν σημαντική. Όροι όπως «πλάκα», «προγραμματιστής», και «τεσσάρων» έχουν γίνει κοινές ρουμπρίκες για τους επιμελητές και τους συγγραφείς που μελετούν τη διαδικασία του.

Jack Whitten

Πηγή εικόνας: www.artnews.com

 

Το πιο σημαντικό, αυτή η μετατόπιση αναγνωρίζει την εμπιστοσύνη του Jack Whitten για να προσφέρει αυτές τις ιδιωτικές σκέψεις για δημόσια κατανάλωση. Όπως ο Siegel αντικατοπτρίζει την αλλαγή της καρδιάς του καλλιτέχνη: «το κοινό που είχε φανταστεί κάποτε υπήρχε τώρα και ήταν έτοιμο να ακούσει.»

Ο Jack Whitten έπεισε τον εαυτό του ότι πέτυχε σε αυτό, όπου άλλοι είχαν υποχωρήσει: «Όλα συμβαίνουν αμέσως. Όλα τα πλαστικά στοιχεία έχουν σχεδιαστεί με ένα χτύπημα σε όλο το επίπεδο. Από τη δική μου γνώση, αυτή είναι η πρώτη ζωγραφική αυτού του είδους.»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιλιανα Σιούμποuλη

σπουδές : Απόφοιτη του τμήματος Μηχανικός δομικών έργων του Akto collage , φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικός - Αρχιτέκτονας του Frederick University Nicosia . . Αρθρογράφος

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;