Η αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels σκοπεύει να αλλάξει τον κόσμο

αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο Bjarke Ingels είναι Δανός αρχιτέκτονας, ο οποίος ίδρυσε τον Όμιλο BIG – Bjarke Ingels το 2005. Ο Bjarke χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό TIME το 2016. Σχεδίασε και ολοκλήρωσε βραβευμένα κτίρια σε όλον τον κόσμο. Ορίζει την αρχιτεκτονική ως «την τέχνη και την επιστήμη του να διασφαλίσουμε ότι οι πόλεις και τα κτίρια μας ταιριάζουν με τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας». Στα έργα του, αναλύει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με το περιβάλλον του κτιρίου. Για παράδειγμα, τον τοπικό πολιτισμό, το κλίμα, τα συνεχώς μεταβαλλόμενα πρότυπα της σύγχρονης ζωής, αλλά και παραμέτρους, όπως την παρακμή της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Bjarke Ingels χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη του σχεδιασμού του, τον σχεδιασμό βάσει πληροφοριών.

Πηγή εικόνας: Pinterest
αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η αρχιτεκτονική του ΒΙG

Ο όμιλος BIG είναι μια ομάδα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, επαγγελματιών τοπίου, σχεδιαστών εσωτερικών χώρων, αστικού περιβάλλοντος και προϊόντων, ερευνητών και εφευρετών. Έχει έδρα την Κοπεγχάγη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη. Συμμετέχει σε έργα σε όλον τον κόσμο. Η αρχιτεκτονική του BIG προκύπτει αναλύοντας προσεκτικά την εξέλιξη και τις αλλαγές της σύγχρονης ζωής. Η επιρροή από την πολυπολιτισμική ανταλλαγή, τις παγκόσμιες οικονομικές ροές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, απαιτεί νέους τρόπους αρχιτεκτονικής και αστικής οργάνωσης.

αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels
Πηγή εικόνας: Pinterest

Όλα τα έργα του ομίλου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας, μέσα από την εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής σε μέχρι τώρα άγνωστους τομείς. Γι’ αυτό, εισήγαγαν μια ρεαλιστική ουτοπική αρχιτεκτονική που ξεφεύγει τελείως από τα βαρετά κουτιά και τις αφελείς ιδέες του ψηφιακού φορμαλισμού. Σχεδιάζουν συνδυάζοντας τα συμβατικά συστατικά της ζωής, όπως διαβίωση, αναψυχή, εργασία, πάρκινγκ και ψώνια, μαζί με μία εύφορη αλληλοεπικάλυψη ρεαλισμού και ουτοπίας. Έτσι, οι αρχιτέκτονες βρίσκουν ξανά την καλλιτεχνική ελευθερία να αλλάξουν τα κτίρια της Γης, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις σύγχρονες μορφές ζωής.

αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels
Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πώς ο Bjarke Ingels καλυτερεύει τον πλανήτη;

Το πλάνο του Bjarke Ingels είναι σώσει τον πλανήτη, με την επανασχεδίαση του. Δεν σκέφτεσαι μόνο την κατασκευή κάποιου κτιρίου, αλλά ολόκληρης της επιφάνειας της Γης. Έχει ως στόχο να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, η προστασία των πόρων και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Επικρατεί μία αρνητικότητα, από ορισμένους ανθρώπους, προς το έργο και τις προθέσεις του Bjarke Ingels. Αμφισβητούν τις ιδέες του για μία βιώσιμη αρχιτεκτονική, για το άμα θα φέρουν, όντως, σημαντικές αλλαγές. Εκείνος, όμως, συνεχίζει να πιστεύει ότι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει, επίσης, να αυξήσει την ποιότητα της ζωής μας. Η δουλειά των σχεδιαστών είναι να κάνουν αυτόν τον υπολογισμό αποτελεσματικό.

Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της επιτυχίας της σκέψης του, γι’ αυτό και πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σημαντικότερους αρχιτέκτονες του πλανήτη. Πιστεύει ότι η σχεδίαση ενός ολόκληρου τετραγώνου σπιτιών ή μιας γειτονιάς, είναι πιο αποτελεσματική από ότι η κατασκευή ενός και μόνο σπιτιού. Αυτό συμβαίνει διότι τότε λαμβάνουμε υπόψη όλους εκείνους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην λειτουργία ενός κτιρίου. Βρίσκουμε, άρα, συλλογικούς τρόπους αντιμετώπισης παραγόντων που επηρεάζουν το περιβάλλον. Μειώνεται, έτσι, το πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως για παράδειγμα, στην εκμετάλλευση της ενέργειας ή του νερού. Όσα περισσότερα projects αναλαμβάνει, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα του σχεδιασμού ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η σειρά του Netflix «Abstract: The art of design», παρουσιάζει σχεδιαστές από διάφορους κλάδους και το πώς άλλαξαν, προς το καλύτερο, τον κόσμο μέσω των έργων τους. Ένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Bjarke Ingels, στο οποίο μπορούμε να δούμε και να γνωρίσουμε τον ίδιο αλλά και το εκπληκτικό του έργο. Μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του και τις απόψεις ανθρώπων του χώρου για την αρχιτεκτονική του.

αρχιτεκτονική του Bjarke Ingels
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγές:

About BIG-BJARKE INGELS GROUP. Ανακτήθηκε από https://big.dk/#about (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)

Nugent, C. (2020). The Climate is Breaking Down. Architect Bjarke Ingels Has a Masterplan for That. Ανακτήθηκε από https://time.com/collection/great-reset/5900743/bjarke-ingels-climate-change-architecture/ (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;