Eleusis2021: Aνοιχτό κάλεσμα του Olivier Grossetête

Πηγή εικόνας: Archisearch.gr

Το Νοέμβριο του 2019, για πέντε ημέρες ο Olivier Grossetête και η ομάδα του συνεργάστηκαν με συλλόγους, σχολεία και ομάδες κατοίκων της Ελευσίνας, κατασκεύασαν περισσότερα από 1000 χαρτόκουτα και ξαναέχτισαν έναν εντυπωσιακό ύψους 14 μέτρων χάρτινο Κρόνο. Αν συμμετείχες στην κατασκευή του εμβληματικού Κρόνου και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, δες εδώ το ανοιχτό κάλεσμα του καλλιτέχνη στο Eleusis2021 και πάρε μέρος σε αυτό.

Έχοντας κατακτήσει περισσότερες από 150 πόλεις και στις 5 Ηπείρους, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Olivier Grossetête βρέθηκε και στην Ελλάδα επιλέγοντας την πόλη της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2021. Τον Νοέμβριο του 2019, ο γάλλος καλλιτέχνης συν-κατασκεύασε με την συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, μικρούς και μεγάλους, το εμβληματικό κτήριο του Κρόνου, σε φυσικές διαστάσεις στην κεντρική πλατεία Ηρώων. Μία εντυπωσιακή εφήμερη κατασκευή, ύψους 14 μέτρων, από χαρτόνι και ταινία που μπήκε στο πάνθεον της μεγάλης λίστας των Συμμετοχικών Μνημειωδών Κατασκευών του Grossetête. 

Αυτή τη στιγμή λόγω των τεράστιων επιπτώσεων και περιορισμών που επιβάλει η πανδημία, ο Grossetête μπορεί να μην μπορεί να φτιάξει άλλα εφήμερα μνημεία αλλά δε σταματά να είναι δημιουργικός. Στόχος του είναι ένα συμμετοχικό λεύκωμα κειμένων και εικόνων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας τη δική τους προσωπική εμπειρία, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που δημιουργήθηκαν από την συνδημιουργία του έργου. Το λεύκωμα αφορά στα 10 χρόνια δραστηριότητας του καλλιτέχνη ανά την υφήλιο και στους χιλιάδες συμμετέχοντες στα εφήμερα μνημεία του. 

Πηγή εικόνας: Archisearch.gr

Αν συμμετείχες στην κατασκευή του εμβληματικού Κρόνου και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχική σου διαδικασία, τότε δες ΕΔΩ το ανοιχτό κάλεσμα του καλλιτέχνη στο Eleusis2021 και πάρε μέρος σε αυτό.

Επιπλέον, μοιράσου στα Κοινωνικά σου Δίκτυα φωτογραφίες και βίντεο από την κατασκευή του Κρόνου Eleusis2021, χρησιμοποιώντας τα #MyKronos #MyEleusis2021 και ξαναζωντάνεψε την εμπειρία σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον Κρόνο:

Ο Κρόνος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομίας της πόλης. Εργοστάσιο οινοπνεύματος του 1923, ήταν ένα από τα πιο τεχνολογικά σύγχρονα βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας ενώ η κατασκευή του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση για την εποχή καθώς ήταν αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις του μεσοπολέμου.

Ο Κρόνος του O. Grossetête

Για πέντε ημέρες ο καλλιτέχνης και η ομάδα του συνεργάστηκαν με συλλόγους, σχολεία και ομάδες κατοίκων της περιοχής και κατασκεύασαν περισσότερα από 1000 χαρτόκουτα. Συμμετέχοντες των εργαστηρίων, διοργανωτές, κάτοικοι και φίλοι της πόλης συναντήθηκαν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στην κεντρική πλατεία Ελευσίνας και ξαναέχτισαν έναν εντυπωσιακό ύψους 14 μέτρων χάρτινο Κρόνο.     

Λίγα λόγια για τον Καλλιτέχνη:

Με τις Συμμετοχικές Μνημειώδεις κατασκευές από χαρτόνι, ο  Olivier Grossetête εξερευνά για περισσότερο από μία δεκαετία αστικούς χώρους και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Εκτρέπει την υπάρχουσα αστική αρχιτεκτονική από μνημεία και όγκους σε συμμετοχικά έργα και δημόσιες δράσεις. Πρόκειται για έργα που αφορούν τόσο μια διαδικασία σκέψης για την εικόνα και την αρχιτεκτονική ως σύμβολο, όσο και μια πράξη με κοινωνικό και «πολιτικό» αντίκτυπο, αμφισβητούν την αξία των αντικειμένων, αντιστρέφουν συμβολικά τις ισορροπίες ισχύος του κόσμου και αποτιμούν την τέχνη όχι σε τετραγωνικά μέτρα αλλά σε δυνατά βιώματα και στιγμές που παραμένουν αξέχαστες. Τα πρωτότυπα αυτά έργα μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο με τη συμμετοχή των κατοίκων της κάθε περιοχής, οι οποίοι καλούνται να χτίσουν ουτοπικές κατασκευές, προσωρινές και χωρίς καμία χρηστική αξία και να γίνουν έτσι μέρος μιας καλλιτεχνικής εμπειρίας στην οποία ο/η καθένας/μια βρίσκει το δικό του/της ρόλο μέσα από τη συμμετοχή.

Δείτε εδώ το βίντεο της ρετροσπεκτίβας 2019 με τον εμβληματικό κτήριο του Κρόνου της Ελευσίνας να κερδίζει τις εντυπώσεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;