Πώς να μεταμορφώσουμε ένα έπιπλο με χρώματα κιμωλίας

Τα χρώματα κιμωλίας περιέχουν φυσικά συστατικά και δίνουν μια απαλή ματ υφή στην επιφάνεια που θα εφαρμοστούν. Στα συστατικά αυτών των χρωμάτων, περιλαμβάνεται πράγματι σκόνη κιμωλίας και είναι φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

χρώματα

Εφαρμόζονται κυρίως σε τεχνικές παλαίωσης ξύλου και έπιπλα αλλά και σε μεταλλικές, γυάλινες, γύψινες και κεραμικές επιφάνειες. Μετά την εφαρμογή, για να μείνει η επιφάνεια απόλυτα προστατευμένη από φθορές, λεκέδες και υγρασία, θα πρέπει να προστατεύεται με άχρωμο ή σκούρο κερί.

Τα χρώματα κιμωλίας καλό είναι να εφαρμόζονται με πινέλο και όχι με ρολό, για να έχουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Έχουμε την δυνατότητα επιλογής όποιας απόχρωσης μας ταιριάζει, καθώς υπάρχει ένα πλούσιο χρωματολόγιο. Με ένα λίτρο χρώματος καλύπτονται περίπου 5 ή 6 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και συνήθως δεν απαιτείται δεύτερο χέρι εφαρμογής.

Ας δούμε τα βήματα που χρειάζονται για να μεταμορφώσουμε ένα έπιπλο με χρώματα κιμωλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. καθαρίστε καλά το αντικείμενο ή το έπιπλο αφαιρώντας υπολείμματα σκόνης.
  2. εφαρμόστε το χρώμα κιμωλίας με πινέλο ή ρολό.
  3. εφαρμόστε τουλάχιστον 2 στρώσεις ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.
  4. αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει περίπου μία ώρα μετά από κάθε στρώση.
  5. εφαρμόστε το άχρωμο κερί φινιρίσματος για προστασία με πινέλο ή πανί.
  6. εφαρμόστε το σκούρο κερί φινιρίσματος και μετά σκουπίστε με ένα πανί μέχρι να επιτευχθεί η φωτεινότητα που θέλετε.
  7. εφαρμόστε πάνω από το χρώμα κιμωλίας το άχρωμο ματ βερνίκι νερού. Σχεδόν άοσμο, δεν κιτρινίζει, ανθεκτικό με εύκολη εφαρμογή.
  8. Για ένα vintage αποτέλεσμα χρειάζεται να εφαρμοστούν δύο στρώσεις διαφορετικών αποχρώσεων. Μετά τρίψτε τοπικά με γυαλόχαρτο, ώστε να εμφανιστεί η πρώτη απόχρωση. Ολοκληρώστε με κερί ή βερνίκι.

χρώματα

Τα χρώματα κιμωλίας είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αλλάξετε μόνοι σας την διακόσμηση του χώρου σας, αποκτώντας έπιπλα άλλης εποχής, αρκεί να υπάρχει διάθεση για δημιουργία.

Ξεκινήστε τη διαδικασία σε ένα μικρό αντικείμενο για να εξοικειωθείτε και θα δείτε πως είναι μία εύκολη διαδικασία.

Καλές δημιουργίες!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μάρω Παινέση

Απόφοιτη του τμήματος Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ και του τμήματος αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων της AKTO. Δεν γνωρίζω πολλά.Τα βασικά. Μιλάω και γράφω πολύ όμως.Κρατάω ημερολόγιο και σχεδόν τίποτα για εμένα ή κρυφό.Μόνο κάποιες φωτογραφίες που επιλέγω να εκτυπώνω ακόμα και να τις συλλέγω σε παλιά vintage άλμπουμ, που αγοράζω πάμφθηνα στο κέντρο της Αθήνας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;