Φτιάξε το δικό σου επιτραπέζιο κήπο

επιτραπέζιο κήπο

Αν σας αρέσει η κηπουρική και το πράσινο, αλλά δεν έχετε τον αντίστοιχο κήπο, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μίνι κόσμο γεμάτο πλούσια και όμορφα φυτά, φτιάχνοντας το δικό σας επιτραπέζιο κήπο. Ο επιτραπέζιος κήπος, είναι ένας μίνι κήπος που χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, αντέχει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με ελάχιστο νερό και κυρίως ομορφαίνει με τον καλύτερο τρόπο οποιοδήποτε χώρο. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας επιτραπέζιο κήπο για να τον κρατήσετε ή να τον προσφέρετε σαν ένα όμορφο δώρο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τον δικό σας επιτραπέζιο κήπο είναι:

 • Ένα καθαρό γυάλινο βάζο, μπολ ή οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον γυάλινο δοχείο που έχετε στη διάθεσή σας
 • Πέτρες, βότσαλα ή κομμάτια από ανακυκλωμένο γυαλί
 • Ενεργός άνθρακας
 • Κατάλληλο χώμα για τα φυτά που θα χρησιμοποιήσετε
 • Διακοσμητικά αντικείμενα (προαιρετικά)
 • Διάφορα μικρά φυτά
 • Ένα κουτάλι ή φτυάρι
 • Ψαλίδι
 • Γάντια

επιτραπέζιο κήπο

Τα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι απεριόριστα. Γενικά όμως, ιδανικά πάρτε μικρά φυτά που μπορείτε να τα χωρέσετε μέσα στο βάζο σας και που δεν αναπτύσσονται πολύ σε ύψος. Ορισμένα φυτά μπορεί να έχουν πολλαπλά στελέχη κι έτσι να τα διαχωρίσετε για να εμπλουτίσετε τον επιτραπέζιο κήπο σας. Για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του κήπου σας, καλό είναι να βάζετε μαζί φυτά με παρόμοιες ανάγκες χώματος και νερού. Οι πέτρες και τα βότσαλα, εκτός από διακοσμητικά, χρησιμοποιούνται και ως μια ψευδή στρώση αποστράγγισης, ενώ ο ενεργός άνθρακας βοηθάει να διατηρηθεί ο κήπος σας υγιής.

επιτραπέζιο κήπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΗΜΑ 1: Προετοιμάστε το δοχείο

Αφαιρέστε τυχόν ετικέτες ή αυτοκόλλητα από το δοχείο και πλύνετε καλά τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα υπολείμματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των φυτών σας. Σκεφτείτε πώς θέλετε να οργανώσετε τα φυτά σας μέσα στο βάζο.

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 2: Προσθέστε τα στρώματα αποστράγγισης

Μόλις το δοχείο είναι έτοιμο, γεμίστε τον πυθμένα με πέτρες ή βότσαλα. Αυτό είναι να δημιουργηθεί μια ψευδή στρώση αποστράγγισης, ώστε το νερό να «κάθεται» και να μην πλημμυρίσει το φυτό. Το βάθος εξαρτάται από το μέγεθος του δοχείου σας, αλλά υπολογίστε από 1 έως 3 εκατοστά.

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 3: Προσθέστε τον ενεργό άνθρακα

Ο άνθρακας είναι το γνωστό μας κάρβουνο. Μπορείτε να το βρείτε στη γνωστή μορφή σε μικρά κομμάτια ή ακόμη και σε σκόνη. Δεν χρειάζεστε μεγάλη ποσότητα. Αρκεί μόνο να καλύψετε τις πέτρες ή τα βότσαλα που έχετε τοποθετήσει. Ο ξυλάνθρακας θα βελτιώσει την ποιότητα του μικρού σας κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των βακτηριδίων, των μυκήτων και των οσμών.

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 4: Προσθήκη χώματος

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το κατάλληλο χώμα για τα φυτά που χρησιμοποιείτε. Προσθέστε αρκετό χώμα  ώστε οι ρίζες των φυτών να έχουν αρκετό χώρο για να χωρέσουν και στη συνέχεια να αναπτυχθούν. Σε γενικές γραμμές, υπολογίστε ένα βάθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της γλάστρας του φυτού.

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 5: Φύτευση

Βγάλτε το φυτό σας από τη γλάστρα του, και καθαρίστε το χώμα εντελώς, μέχρι να απελευθερωθούν οι ρίζες. Αν θέλετε να χωρίσετε το φυτό σε περισσότερα μέρη, κάντε το απαλά. Μπορείτε επίσης να κόψετε τις ρίζες εάν είναι ιδιαίτερα μακριές. Μην ανησυχείτε, θα μεγαλώσουν. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, τα δάχτυλά σας ή ακόμα και ένα μολύβι, σκάβετε μια τρύπα για να τοποθετήσετε τις ρίζες σας μέσα. Προσθέστε περισσότερο χώμα γύρω από την κορυφή και συμπτύξτε το χώμα προς τα κάτω γύρω από τη βάση του φυτού. Συνεχίστε να τοποθετείτε τα μικρά φυτά σας στο δοχείο και προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από τις άκρες. Τα φύλλα είναι πιθανό να αγγίζουν τις πλευρές, αλλά προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε όσο πιο μακριά γίνεται..

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 6: Προσθήκη διακοσμητικών

Αφού ολοκληρώσετε τη φύτευση, μπορείτε να προσθέσετε μικρά διακοσμητικά όπως βρύα (αποξηραμένα ή ζωντανά), μικρές φιγούρες, παλιά παιχνίδια, γυάλινες χάντρες, ραβδιά, πέτρες ή ακόμη και ένα στρώμα από πέτρες. Αυτός είναι ο μικρός σας κόσμος και μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε εκεί μέσα.

επιτραπέζιο κήπο

ΒΗΜΑ 7: Καθαρίστε και ποτίστε

Θα υπάρχει πιθανώς βρωμιά σε όλες τις πλευρές του δοχείου, οπότε σκουπίστε τις για να μπορείτε να απολαύσετε τον όμορφο ζωντανό κόσμο μέσα. Ρίξτε λίγο νερό μέσα στον επιτραπέζιο κήπο σας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά του σπιτιού σας, ένας επιτραπέζιος κήπος, δεν χρειάζεται να μουλιάσει στο νερό. Με πολύ λίγο νεράκι, θα αρχίσει η ανάπτυξή του.

επιτραπέζιο κήπο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Παρακολουθείτε τις ανάγκες νερού του κήπου σας με βάση το πόσο ξηρό είναι το χώμα. Αν έχετε κλειστό το καπάκι και δείτε να στάζει νερό από την κορυφή, ανοίξτε το καπάκι για να εξατμιστεί.
 • Εάν κάποιο φύλλο μαραθεί, αφαιρέστε το αμέσως, ώστε να διατηρήσετε την υγεία του μικρού οικοσυστήματος. Εάν ένα ολόκληρο φυτό μαραθεί, βγάλτε το.
 • Μην τοποθετείτε τον επιτραπέζιο κήπο σας σε άμεσο ηλιακό φως. Θυμηθείτε ότι ουσιαστικά η κατασκευή αυτή λειτουργεί σαν θερμοκήπιο. Το άμεσο ηλιακό φως μέσα από το γυαλί θα παγιδεύει τη θερμότητα και θα κάψει τα φυτά. Τοποθετήστε τον κήπο σας σε έμμεσο φως για καλύτερα αποτελέσματα.
 • Απολαύστε το μικρό σας κόσμο!

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κουραπίδη

Η Σοφία ζει στην Αθήνα αλλά η ψυχή της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Visual Communications Specialist και αγαπάει τις πεταλούδες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;