DIY: φωτιστικό από παλιό τηλέφωνο

DIY φωτιστικό από παλιό τηλέφωνο
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Οι αντίκες και τα παλιά αντικείμενα αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία σε πολλά σπίτια. Πολλοί από εμάς έχουμε κρατήσει αντικείμενα από προηγούμενες δεκαετίες και από προηγούμενες γενιές. Άλλοι ψάχνουμε σε παλαιοπωλεία και σε παζάρια να βρούμε όμορφα, vintage κομμάτια για να ενσωματώσουμε στο design του σπιτιού μας. Η μετατροπή παλιών αντικειμένων και η απόδοση νέων χρήσεων, όπως στο συγκεκριμένο DIY φωτιστικό, είναι μία από τις πιο δημιουργικές διαδικασίες.

Άμα σας αρέσουν οι κατασκευές και τα vintage διακοσμητικά, αυτό το DIY φωτιστικό είναι για εσάς. Είναι πολύ εύκολο να βρούμε ένα παλιό τηλέφωνο για να το μετατρέψουμε σε φωτιστικό. Εκτός του ότι το τελικό αποτέλεσμα έχει πρακτική χρήση, αποτελεί ένα μοναδικό διακοσμητικό για τον χώρο μας.

DIY φωτιστικό από παλιό τηλέφωνο
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Προσοχή!

Η κατασκευή πρέπει να γίνεται μόνο από ανθρώπους που έχουν ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές γνώσεις. Η προσπάθεια από έναν άνθρωπο που δεν ξέρει να κάνει αυτές τις συνδέσεις είναι επικίνδυνη, γιατί φέρνει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους γύρω του. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αλλά και κίνδυνος πυρκαγιάς από εσφαλμένες και ελλιπής συνδέσεις.

Αφού λάβαμε υπόψη την παραπάνω δήλωση αποποίησης ευθύνης, πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε.

Για το DIY φωτιστικό θα χρειαστούμε:

 • Παλιό τηλέφωνο, εποχής του ’80, ’70, ’60, με περιστρεφόμενο, αναλογικό καντράν
 • Καλώδιο προστατευμένο 220V
 • Βάσεις για λάμπες 1 ή 2 ανάλογα με το τηλέφωνο
 • Σπιράλ καλώδιο για την εξωτερική σύνδεση που να μοιάζει το καλώδιο του ακουστικού των παλιών τηλεφώνων
 • Διακόπτης για να ανάβει και να σβήσει
 • Λάμπα ότι τύπου θέλουμε

  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Τα βήματα για την κατασκευή του φωτιστικού από παλιό τηλέφωνο είναι τα εξής:

 1. Γυρίζουμε το τηλέφωνο ανάποδα, το ξεβιδώνουμε και αφαιρούμε όλον τον μηχανισμό, προσέχοντας να μην χαλάσουμε τον μηχανισμό του περιστρεφόμενου καντράν.
 2. Αφαιρούμε προσεκτικά τους δύο μεταλλικούς κώδωνες, οι οποίοι αποτελούσαν το κουδούνι του τηλεφώνου. Αργότερα θα τους χρησιμοποιήσουμε για να στηρίξουμε με κλίση το τηλέφωνο-φωτιστικό στον τοίχο ή στο τραπέζι.

  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
 3. Ξεβιδώνουμε το ακουστικό του τηλεφώνου. Μπορεί να είναι είτε με βίδες και να ανοίγει ολόκληρο στα δύο ή να ξεβιδώνεται η βάση της ομιλίας και της ακοής ξεχωριστά.
 4. Αφαιρούμε από μέσα τα τύμπανα ακοής και ομιλίας (ηχείο και μικρόφωνο).
 5. Στην περίπτωση του ενός φωτιστικού, περνάμε το καλώδιο του ρεύματος μέσα από το ακουστικό, στην θέση που ήταν το ηχείο της ακοής. Εκεί ανοίγουμε μία τρύπα με ένα τρυπάνι σιδήρου ή ξύλου και εφαρμόζουμε την βάση της λάμπας, αφού την συνδέσουμε στο καλώδιο του ρεύματος. Την βάση καλό θα ήταν να την κολλήσουμε με ειδική σιλικόνη ή με κόλλα στιγμής.

  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
 6. Από την άλλη άκρη του ακουστικού συνδέουμε το καλώδιο του ρεύματος με το εμφανές σπιράλ καλώδιο που μοιάζει με αυτό των παλιών τηλεφώνων. Την άλλη άκρη του καλωδίου αυτού, την ξαναβάζουμε μέσα στο σώμα της συσκευής. Στο σημείο αυτό, το συνδέουμε με το καλώδιο που βγαίνει από το πίσω μέρος του σώματος, εκεί που ήταν η έξοδος του καλωδίου του παλιού τηλεφώνου.
 7. Στο κομμάτι αυτό του καλωδίου, παρεμβάλλουμε έναν διακόπτη του ρεύματος, το καλώδιο του οποίου τερματίζει σε ηλεκτρολογικό φις.
 8. Στην περίπτωση με τις δύο λάμπες και με το σώμα να είναι ενιαίο, περνάμε ένα καλώδιο του ρεύματος και συνδέουμε την μία βάση της λάμπας στο μέρος του ηχείου του ακουστικού και την άλλη βάση της λάμπας στο μέρος που ήταν το μικρόφωνο του ακουστικού. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε δύο καλώδια, τα οποία βγαίνουν από το ακουστικό. Τα συνδέουμε μέσα σε ένα ειδικό κουτάκι σύνδεσης καλωδίων, με το σπιράλ καλώδιο του ρεύματος. Τα παρακάτω βήματα είναι τα ίδια είτε με μία, είτε με δύο λάμπες.

  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
 9. Αφού βιδώσουμε την βάση του σώματος της συσκευής από την κάτω πλευρά, μπορούμε να κολλήσουμε στην μία άκρη τους κώδωνες του τηλεφώνου. Έτσι, θα μπορεί να σταθεί με κλίση στην περίπτωση που είναι επιτραπέζιο ή κρεμαστεί στον τοίχο.

  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο
 10. Τέλος, παίρνουμε το ακουστικό και με μια εποξική κόλλα, αφού το σταθεροποιήσουμε, το τοποθετούμε στην θέση που έμπαινε κανονικά αλλά γυρισμένο ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο, το φωτιστικό θα κοιτάει προς το πάνω. Το ακουστικό-φωτιστικό μπορεί να κολληθεί με διαφορετικούς τρόπους.Εδώ βλέπουμε δύο παραλλαγές τις κατασκευής, με το τηλέφωνο του ’80 με την μία λάμπα και με το τηλέφωνο του ’60 με τις δύο λάμπες.
  DIY φωτιστικό από παλιό τηλέφωνο
  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

  DIY φωτιστικό από παλιό τηλέφωνο
  Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;