DIY: επαγγελματικό βάψιμο στους τοίχους του σπιτιού σας

βάψιμο τοίχων
Πηγή εικόνας: vivechrom.gr

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό ότι κάθε φορά που χρειαζόμαστε βάψιμο για έναν ή περισσότερους τοίχους του σπιτιού μας χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάποιον ελαιοχρωματιστή, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Επειδή, όμως, πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά κοστοβόρα, μπορούμε να βάψουμε μόνοι μας το σπίτι και να φαίνεται ότι το έχει αναλάβει κάποιος επαγγελματίας. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε τα κατάλληλα υλικά και να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα παρακάτω βήματα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

 • κολλητική ταινία για τοίχο
 • πλαστική προστατευτική μεμβράνη
 • ακρυλικός στόκος  (ή ακρυλική μαστίχα)
 • πλατύ κατσαβίδι
 • σφυρί
 • σπάτουλα
 • γυαλόχαρτο
 • αστάρι με βάση το νερό
 • ρολό βαψίματος
 • πινέλο βαψίματος
 • μπογιά στο χρώμα της αρεσκείας μας

Βήμα 1

Πριν πιάσουμε τα πινέλα και τα χρώματα, χρειάζεται να βεβαιωθούμε οτι ο τοίχος μας δεν έχει ρωγμές ή άλλα σημάδια, όπως τρύπες από καρφιά. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε τυχόν βλάβες στον τοίχο μας, τότε ξεκινάμε με το στοκάρισμά τους.

Προτού ξεκινήσουμε οποιαδήποτε ενέργεια, καλύπτουμε με μια κολλητική ταινία όσες επιφάνειες θέλουμε να προστατέψουμε από τυχόν μπογιές. Έπειτα, για να σιγουρευτούμε ότι το πάτωμα θα παραμείνει αλώβητο απο σοβάδες και χρώματα, στρώνουμε κάτω μια πλαστική προστατευτική μεμβράνη ή ειδικό γκοφρέ χαρτόνι.

Βήμα 2

Ξεκινάμε το στοκάρισμα όπου χρειάζεται. Με ένα πλατύ κατσαβίδι βαθαίνουμε τη σχισμή, χτυπώντας πάνω κάτω σφηνοειδώς προκειμένου να δώσουμε βάθος. Κατόπιν, με μια σπάτουλα εφαρμόζουμε έτοιμο ή διαλυμένο σε νερό ακρυλικό στόκο σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, μέχρι να καλυφθούν τα ελλείμματα. Για τις ρωγμές που έχουν προκύψει απο σεισμό είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται ειδικά υλικά με ελαστικότητα, αντί του στόκου. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακρυλική μαστίχα για να μειώσουμε τις πιθανότητες να δημιουργηθούν ξανά στο μέλλον ρωγμές απο σεισμικές δονήσεις. Αφού βεβαιωθούμε ότι ο στόκος έχει στεγνώσει, τρίβουμε με ένα γυαλόχαρτο τον στόκο μέχρι να γίνει μια λεία και ομαλή επιφάνεια για να υποδεχθεί το βάψιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

στοκάρισμα τοίχου
Πηγή εικόνας: spirossoulis.com

Βήμα 3

Σε περίπτωση που ο τοίχος μας έχει ήδη βάψιμο, εφαρμόζουμε πάνω στις στοκαρισμένες επιφάνειες δύο στρώσεις υδατοδιαλυτό αστάρι, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Μπορούμε να βρούμε στην αγορά λευκό, άχρωμο και γκρι αστάρι. Ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να βάψουμε τον τοίχο μας, επιλέγουμε και το χρώμα του ασταριού.

αστάρι τοίχου
Πηγή εικόνας: el.decorexpro.com

Βήμα 4

Μόλις στεγνώσουν όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε, προχωράμε στο τελευταίο βήμα, στο βάψιμο. Για τις μεγάλες επιφάνειες συνιστάται το ρολό για βάψιμο. Για τις γωνίες καλό είναι να χρησιμοποιησούμε μικρότερα πινέλα βαψίματος για να αποφύγουμε λάθη που ίσως θα κάναμε με το ρολό.

βάψιμο με ρολό
Πηγή εικόνας: decoration.gr

Εάν ακολουθήσουμε όλα αυτά τα βήματα, τότε το αποτέλεσμα στο βάψιμο θα μας καταπλήξει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σπεντζούρη

Η Χριστίνα είναι καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και επαγγελματίας ψιμυθιολόγος... Δύο πράγματα αγαπάει πολύ, τη διδασκαλία και το μακιγιάζ και ελπίζει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα καταφέρει να τα συνδυάσει. Εκτός αυτών, τρελαίνεται για diy κατασκευές!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;