Ανακύκλωση: μπουκάλια με ντεκουπάζ

Το να ανακυκλώνουμε  τα γυάλινα μπουκάλια  με ντεκουπάζ είναι πολύ συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό. Έρχεται η ώρα που το ποτό τελειώνει αλλά το μπουκάλι είναι τόσο όμορφο που πραγματικά λυπάσαι να το πετάξεις. Και είναι φορές που το μπουκάλι φέρνει στο μυαλό όμορφες  θύμισες και σε κάνει να νοσταλγείς, οπότε πάλι δεν θες να το πετάξεις. Άλλες φορές πάλι θέλεις να αλλάξεις την διακόσμηση του σπιτιού σου και τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ανακύκλωση μπουκαλιών μπήκε στην ζωή μας και πραγματικά όταν αυτή γίνεται με ντεκουπάζ τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δημιουργία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας οπότε τα οφέλη μας από μια τέτοια ανακύκλωση είναι πολλά! Η ώρα της δημιουργίας, είναι μια ώρα που συνεργάζεται η  ψυχή με τα  χέρια . Με τα μάτια της ψυχής βλέπεις αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και τα χέρια σου το υλοποιούν! Και όταν όλο αυτό γίνεται με ελάχιστο κόστος, γιατί πρόκειται για ανακύκλωση, τότε τα οφέλη μας είναι διπλά!

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα μπουκάλια μας με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο.  Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές για να μεταμορφώσει κανείς τα μπουκάλια . Εμείς θα ασχοληθούμε αυτήν την φορά, με έναν απλό τρόπο, τον βασικό για το ντεκουπάζ.

Θα χρειαστούμε:

 • Μπουκάλια γυάλινα
 • Χαρτοπετσέτες τρίφυλλες ή ριζόχαρτο για ντεκουπάζ
 • Πινέλο
 • Κόλλα ντεκουπάζ
 • Ακρυλικά χρώματα ή χρώματα κιμωλίας
 • Αστάρι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ακρυλικά χρώματα
 • Σφουγγάρι χωρίς μεγάλους πόρους( ας είναι και κουζίνας)
 • Βερνίκι
 • Ασετόν και λίγο βαμβάκι
 • Κερί στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε παλαίωση
 • Αν δεν το αφήνουμε να στεγνώνει φυσικά τότε θα χρειαστούμε και ένα πιστολάκι μαλλιών

Τρόπος εκτέλεσης

Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσουμε πολύ καλά το μπουκάλι μας από τις ετικέτες του.  Τρεις πολύ απλούς και εύκολους τρόπους για να καθαρίσουμε τις ετικέτες, θα βρούμε στο σχετικό βίντεό  μου: https://www.youtube.com/watch?v=K-8ABmU7iq4&t=354s

Έπειτα με λίγο βαμβάκι και ασετόν καθαρίζουμε την επιφάνεια από τα υπολείμματα κόλας. Πρέπει η επιφάνεια του μπουκαλιού μας να είναι καθαρή για να μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα το χρώμα. Στην συνέχεια, αν χρησιμοποιήσουμε ακρυλικά χρώματα, τότε πρέπει να ασταρώσουμε το μπουκάλι μας. Με το αστάρι και με ένα μικρό κομμάτι από το σφουγγάρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του μπουκαλιού. Αφήνουμε να στεγνώσει φυσικά ή στεγνώνουμε με πιστολάκι μαλλιών. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε χρώματα κιμωλίας, τότε αυτό το στάδιο με το αστάρι μπορούμε να το παραλείψουμε γιατί αυτά τα χρώματα εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο αντικείμενο, και στην περίπτωση μας, πάνω στο μπουκάλι μας.

Advertising

Για να γίνει ένα όμορφο ντεκουπάζ, καλό θα είναι η επιφάνεια του μπουκαλιού, να βαφτεί με ένα χρώμα φωτεινό ή παλ. Προτιμούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο. Βάφουμε λοιπόν το μπουκάλι μας, άσπρο, ανοιχτό κίτρινο, απαλό ροζ και γενικά τέτοια χρώματα που δεν σκουραίνουν την επιφάνεια. Η εφαρμογή γίνεται πάλι με ένα κομμάτι σφουγγάρι. Ίσως χρειαστεί να βάψουμε και δεύτερη φορά αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να στεγνώνουμε την επιφάνεια πριν προχωρήσουμε στην επόμενη βαφή!

Μπουκάλια με ντεκουπάζ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Η ώρα του ντεκουπάζ

Χρειαζόμαστε χαρτοπετσέτες τρίφυλλες. Με ένα πινελάκι που θα το βουτήξουμε λίγο στο νερό, σχηματίζουμε το περίγραμμα από το μοτίβο της χαρτοπετσέτας που θέλουμε να κάνουμε ντεκουπάζ. Γρήγορα και με απαλές κινήσεις σκίζουμε με τα χέρια μας το κομμάτι και απομονώνουμε  το σχέδιο που μας ενδιαφέρει. Τοποθετούμε το κομμάτι πάνω στο μπουκάλι μας στο σημείο που θέλουμε! Με ένα μαλακό πινέλο και με την κόλλα ντεκουπάζ, κολλάμε την χαρτοπετσέτα μας πάνω στο μπουκάλι μας! Η αρχή έγινε!! Μπορούμε να κολλήσουμε πολλά ίδια ή διαφορετικά κομμάτια χαρτοπετσέτας πάνω στο μπουκάλι μας ή να κολλήσουμε ένα μεγαλύτερο.

Με ακρυλικά χρώματα που θα τα αραιώσουμε λίγο με νερό, μπορούμε να κάνουμε σκιάσεις στην επιφάνεια μας, ώστε να ενσωματωθεί καλύτερα η χαρτοπετσέτα στο μπουκάλι μας . Συνήθως γίνεται στα σημεία που τελειώνει η χαρτοπετσέτα αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί να γίνει και σε άλλα σημεία! Αν θέλουμε να τονίσουμε κάποια σημεία στο έργο μας ή να δημιουργήσουμε δικά μας κλαδάκια, σχεδιάκια ή και γράμματα τότε χρησιμοποιούμε ειδικό περίγραμμα.

Μπουκάλια με ντεκουπάζ
Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο

Ελαφριά παλαίωση

Αν επίσης θελήσουμε να δώσουμε μια πιο αντικέ εμφάνιση στο μπουκάλι μας τότε θα ακουλουθήσουμε μια διαφορετική διαδικασία. Πριν βάψουμε το μπουκάλι μας με το χρώμα πάνω στο οποίο θα κάνουμε ντεκουπάζ, το βάφουμε με ένα χρώμα πιο σκούρο και το αφήνουμε να στεγνώσει. Σε διάφορα σημεία που θέλουμε και κυρίως στις γωνίες του μπουκαλιού, τρίβουμε ένα κερί  ( δεν έχει σημασία το είδος και το χρώμα του κεριού). Καθαρίζουμε από τυχόν μεγάλα κομμάτια του κεριού και βάφουμε μετά με το πιο ανοιχτό χρώμα.

Ακολουθούμε την διαδικασία του ντεκουπάζ και όταν τελειώσουμε, με ένα λεπτό γυαλόχαρτο τρίβουμε τα σημεία που έχουμε βάλει κερί. Το αποτέλεσμα θα είναι να φύγουν  σε εκείνα το σημεία του μπουκαλιού τα ανοιχτό χρώμα και να φανεί από κάτω το σκούρο χρώμα. Προσοχή όμως… δεν  πρέπει να βάλουμε μεγάλη ποσότητα κεριού, ούτε να καλύψουμε μεγάλη επιφάνεια από το μπουκάλι μας με το κερί. Η παλαίωση μας έχει γίνει και το μπουκάλι μας φαντάζει φθαρμένο.

Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές για να κάνεις ντεκουπάζ, όπως πχ να κάνουμε  το ντεκουπάζ πάνω σε σκουρόχρωμη επιφάνεια ή να χρησιμοποιήσουμε  ριζόχαρτα ή να χρησιμοποιήσουμε επιβραδυντικά χρώματος  για να κάνουμε  πιο περίτεχνες σκιάσεις κτλ. Απλά εμείς ασχοληθήκαμε αυτήν την φορά, με την πιο απλή μορφή ντεκουπάζ, με αυτήν που θα ξεκινήσει ένας αρχάριος.

Όπως και να έχει όμως η ανακύκλωση έγινε, τα μπουκάλια μας έχουν πάρει άλλη μορφή και σίγουρα τους δόθηκε άλλη μια ευκαιρία να ζήσουν και να καμαρώσουν γι αυτό που είναι! Για περισσότερες ιδέες και κατασκευές επισκεφτείτε το προφίλ  μου στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@xeirotexnasmata

Advertising

Είμαι η Ρεββέκα και το επάγγελμα που σπούδασα αρχικά, δεν έχει καμία σχέση με την καλλιτεχνία!!! Αγαπώ πολύ τα μαθηματικά !! Σαν ραδιοφωνική παραγωγός αγάπησα πολύ και το ραδιόφωνο και ότι έχει σχέση με αυτό! Από μικρή λατρεύω τις κατασκευές κάθε είδους γι αυτό και ακολούθησα την καλλιτεχνική οδό εκ των υστέρων! Τα έργα που σας παρουσιάζω είναι δικά μου, γι αυτό και μπορώ να σας λύσω κάθε απορία που τυχόν
έχετε! Σαν δασκάλα καλλιτεχνικών μπορώ να πω ότι τίποτα δεν είναι
ακατόρθωτο όταν βάζουμε τη φαντασία μας και το μεράκι μας να
συνεργαστούν!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Francois

Κρατήρας Francois: Μύθοι επάνω σε πηλό

Ήρωες, θεοί, μυθικά πλάσματα και ξεχωριστά γεγονότα αποτυπώθηκαν επάνω σε

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που