Ώρα να νιώσετε σαν το σπίτι σας!

Δεν είναι μυστικό ότι το περιβάλλον μας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην συνολική ευημερία μας. Το σπίτι μας είναι ένα περιβάλλον που ακόμη κι αν δεν περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας λόγω υποχρεώσεων, είναι αυτό στο οποίο σίγουρα ξεκινάμε αλλά και τελειώνουμε την ημέρα μας. Είναι αρκετά σημαντικό συνεπώς να το διαμορφώσουμε έτσι, ώστε να μας δίνει μια αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.

1. Αγκαλιάστε τη φύση

σπίτι
Το να προσθέσετε φυτά στο χώρο σας, σας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από μια απλή προσθήκη πράσινου. Μπορούν να αντικαταστήσουν με ευκολία ένα έργο τέχνης, χωρίς να κοστίσουν μια περιουσία και να επωφελήσουν παράλληλα και την υγεία σας με τις εκπομπές οξυγόνου. Εάν μάλιστα ο χώρος που θα τοποθετήσετε τα φυτά σας είναι αρκετά φωτεινός, μπορείτε να το εκμεταλευτείτε και να σχεδιάσετε μια γωνιά ανάγνωσης με φυσικό φως, απολαμβάνοντας την ηλιοφάνεια. Το αποτέλεσμα θα σας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση.

2. Αποφύγετε την αίσθηση του περιορισμού

σπίτι
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να αισθάνεστε σαν φυλακισμένος στο σπίτι σας, είναι να εκμεταλλευτείτε τα παράθυρά σας. Κρατήστε τα παράθυρα καθαρά και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χώρο όπου τοποθετούνται τα καθίσματα στο σπίτι σας. Είναι καλό να κάθεστε κοντά σε ένα παράθυρο, καθώς θα δίνει την αίσθηση της ελευθερίας από το να κάθεστε σε μια σκοτεινή γωνία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάψετε ένα δωμάτιο σε ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα που σας κάνει να νιώθετε άνετα.

3. Δημιουργείστε μια γωνιά χαλάρωσης

σπίτι
Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα καθημερινά, ωστόσο το μυστικό είναι να εξισσοροπήσετε την απαιτητική σας καθημερινότητα με έναν επαρκή χρόνο χαλάρωσης. Σχεδιάστε μια περιοχή στο σπίτι σας, που να προορίζεται για ανάγνωση ή ακόμα και για διαλογισμό. Όταν έχετε μια γωνιά χαλάρωσης, μπορείτε να είστε άνετοι και αποτελεσματικοί στις υποχρεώσεις σας. Διακοσμήστε την με αντικείμενα της αρεσκείας σας: βιβλία, κάδρα, την αγαπημένη σας πολυθρόνα κτλ.

4. Δώστε προσοχή στα υλικά και τις υφές

σπίτι
Για μια πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα στο χώρο σας, η επιλογή υλικού επίπλων και επιφανειών με σύνεση μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά. Κάθε υλικό μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα ανάλογα τη σύστασή του. Για παράδειγμα τα υλικά όπως το μάρμαρο και το ξύλο, κατά την αφή, προκαλούν ένα ευχάριστο συναίσθημα. Αντίθετα, τα μέταλλα, ο γρανίτης, ακόμη και η υπερβολική χρήση γυαλιού μπορεί να είναι πολύ τραχιά ή ακόμη και ενοχλητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5. «Μάχη» με το θόρυβο

σπίτι
Αν ζείτε σε μια πολυσύχναστη πόλη μάλλον γνωρίζετε ήδη πόσο αρνητικά μπορεί να σας επηρεάσουν οι εξωτερικοί ήχοι της. Διαχειριστείτε το θόρυβο ζητώντας από έναν εργολάβο να σας ηχομονώσει τα δωμάτια που πλήττονται καθημερινά από αυτούς τους ήχους. Εάν πάλι η ηχομόνωση δεν αποτελεί επιλογή, υπάρχουν κι άλλες λύσεις! Εξοπλίστε το σπίτι σας με μοκέτες, χαλιά, χοντρές κουρτίνες, καλύψτε με σιλικόνη τα κενά των παραθύρων και διαλέξτε τα κατάλληλα κουφώματα.

6. Κάντε χώρο και βοηθήστε στην καλή κυκλοφορία

σπίτι

Η ροή της κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας σε ένα σπίτι. Μετακινείστε τα έπιπλα γύρω, για να απελευθερώσετε τη ροή κυκλοφορίας και να ενθαρρύνετε την παραμονή σας, δημιουργώντας μέρη για παύση και ξεκούραση. Προσπαθήστε να μετακινήσετε τα έπιπλά σας, έτσι ώστε να γίνεται εύκολα η μετακίνηση από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αλλά και μέσα στο ίδιο το δωμάτιο. Εξάλλου ποιος θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι όπου η δύσκολη πρόσβαση θα επηρέαζε την καθημερινότητα και την ευημερία του;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολυνάκη

Πολιτική επιστήμονας με αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ωραία αισθητική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;