Ο ιδανικός φωτισμός σύμφωνα με το Παριζιάνικο σπίτι

φωτισμός
Πηγή εικόνας: Pinterest

Σύμφωνα με τους κανόνες διακόσμησης εσωτερικών χώρων του Παρισιού, ο φωτισμός είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην σύνθεση του σπιτιού. Η διαρρύθμιση του εσωτερικού γίνεται με γνώμονα το φως της ημέρας και ουσιαστικά, είναι εκείνο που ρυθμίζει την ατμόσφαιρα του χώρου. Το παριζιάνικο στυλ, τόσο στην μόδα και στην ομορφιά, όσο και στην διακόσμηση και στον τρόπο ζωής, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ως ένα elegant πρότυπο. Η ανεπιτήδευτη, αλλά παράλληλα τρομερά chic, τάση που ξεκίνησε από την πιο μαγευτική πόλη του κόσμου έχει προσφέρει πολλά στοιχεία στο design. Μπορούμε εύκολα και οικονομικά να προσθέσουμε λεπτομέρειες από το παριζιάνικο σπίτι στο δικό μας.

Παριζιάνικο σπίτι
Πηγή εικόνας: Pinterest

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός γλυκού, ζεστού και ρομαντικού περιβάλλοντος, γι΄ αυτό, το απαλό φως είναι το ιδανικότερο. Καλό είναι να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πηγές φωτισμού σε κάθε δωμάτιο, για να ρυθμίζεται η ένταση και η ποιότητα του φωτός ανάλογα με την διάθεση. Παρακάτω θα δούμε τον ιδανικό φωτισμό για κάθε έναν από τους σημαντικούς χώρους ενός σπιτιού, σύμφωνα το Παριζιάνικο σπίτι.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο φυσικός φωτισμός κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πάντα η πρώτη λύση και συνήθως αποφεύγεται οποιαδήποτε τεχνητή πηγή.

Παριζιάνικο σπίτι
Πηγή εικόνας: Pinterest

Κουζίνα

Στο Παρίσι, πολλές φορές, χρησιμοποιούν την κουζίνα και ως χώρο υποδοχής. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί κύριο σημείο για την ανάδειξη της ζεστής ατμόσφαιρας του σπιτιού. Γενικά, εδώ μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά δύο διαφορετικές φωτιστικές διαθέσεις. Το γλυκό, απαλό φως είναι κατάλληλο για το χώρο των γευμάτων, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις στα δείπνα, ενώ ένα πιο έντονο και δυνατό φως χρειάζεται για το χώρο εργασίας και προετοιμασίας του φαγητού για πρακτικούς λόγους.

Παριζιάνικο σπίτι
Πηγή εικόνας: Pinterest

Σαλόνι

Στο σαλόνι, το φως, χρησιμοποιείται κατά κόρον, για να δημιουργήσει σωστές γωνίες που μεγαλώνουν το χώρο. Τα πολλά μικρά φωτιστικά, έναντι ενός μοναδικού στο ταβάνι, είναι αυτά που κάνουν την διαφορά. Όλες οι λάμπες διαλέγονται σε χαμηλή ένταση. Μία ιδέα είναι η επιλογή φωτιστικού με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του.  Επιπλέον, τα κεριά είναι η τέλεια προσθήκη για την ατμόσφαιρα του σαλονιού, καθώς, συνεισφέρουν στο ρομαντικό και γλυκό κλίμα που είναι πάντα επιθυμητό. Καλύτερα, όμως, να τοποθετούνται σε ψηλότερα σημεία για να αποφεύγονται οι σκληρές σκιές στα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Pinterest

Κρεβατοκάμαρα

Και εδώ, φυσικά, το φως πρέπει να είναι γλυκό. Εκτός του ότι κολακεύει την σιλουέτα και τις υφές, προσδίδει την ιδανική αίσθηση για χαλάρωση και ξεκούραση. Καλό είναι να υπάρχει μία πηγή κύριου φωτισμού, για παράδειγμα, από το πορτατίφ του κομοδίνου και όχι από φωτιστικό ταβανιού, για την επίτευξη του απαλού φωτός. Φυσικά, η χρήση κεριών είναι μία καλή επιλογή διότι προσφέρει πάντα θετικά στοιχεία στον χώρο. Στο παριζιάνικο σπίτι το παν είναι ο ρομαντισμός.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Μπάνιο

Ο φωτισμός στο μπάνιο πρέπει να είναι κολακευτικός. Αυτό, όχι μόνο θα αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την διάθεση όσων το χρησιμοποιούν, αλλά και θα εξασφαλίζει την περιζήτητη, ζεστή ατμόσφαιρα. Η επιλογή πολλών πηγών φωτισμού είναι απαραίτητη ανάλογα με την χρήση του μπάνιου σε κάθε περίσταση.  Άμα χρειάζεται επιπλέον φως για βοηθητική χρήση, μπορεί να προστεθεί μία ακόμα λάμπα με δυνατότερη ένταση, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι αναγκαία.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγή:

Berest, A., Diwan A., De Maigret C., Mas, S. (2017). Πώς να είσαι Παριζιάνα όπου κι αν βρίσκεσαι: Έρωτας, στυλ και κακές συνήθειες. (Γ’ Έκδοση). Αθήνα: ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;