Νησίδα: Σύγχρονο στοιχείο στον σχεδιασμό κουζίνας

Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Κυρίαρχη επιδίωξη και πρωταρχικός στόχος στον αρχιτεκτονικό μεταμοντέρνο σχεδιασμό των σύγχρονων κατοικιών, αποτελεί χωρίς αμφιβολία η ενοποίηση των χωρών. Εξάλλου κύρια κατεύθυνση της εποχής ορίζεται η διαφάνεια, η καθαρότητα, η απλότητα, και η λιτότητα. Από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο πιο ζωτικός χώρος μιας κατοικίας, η κουζίνα της και η φυσική ενσωμάτωσή της στον ενιαίο χώρο του καθιστικού, προσθέτοντας μια νησίδα ή τραπέζια.

O απόλυτα σύγχρονος σχεδιασμός των επίπλων κουζίνας προτάσει την εφαρμογή  μιας κεντρικής νησίδας. Μ’ αυτόν τον τρόπο οριοθετούνται αδιόρατα οι χώροι, χωρίς να αποκόπτεται η κουζίνα από το υπόλοιπο οίκημα και τις εκάστοτε δραστηριότητες των χρηστών της. Έτσι δημιουργούνται χώροι άνετοι, πολυχρηστικοί, φιλικοί στη χρήση, χωρίς να υπολείπονται αισθητικής αρτιότητας.

Χώρος συνάθροισης

Ο λειτουργικός ρόλος της κουζίνας σήμερα δεν περιορίζεται πλέον σε περιβάλλον που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες ή το βοηθητικό προσωπικό αστικών οικογενειών. Αποτελεί κύριο τόπο συνεύρεσης και  συνάθροισης των μελών μιας οικογένειας, όπου μπορούν να συζητήσουν την καθημερινότητά τους, να προετοιμάσουν το φαγητό τους, να πιουν τον καφέ τους, και να φάνε μεταβάλλοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τον παραδοσιακό προορισμό της από καθαρά διεκπεραιωτικό χώρο, σε τόπο κοινής εκδήλωσης και κύριας χρήσης μιας κατοικίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι σύμφωνα με νέα απολογιστικά στοιχεία και μετρήσεις πάνω από 60% των ανακαινισμένων ή νέων επίπλων κουζίνας διαθέτουν νησίδα.

Σκεφτείτε έξυπνα και εργονομικά

Με τη χρήση της νησίδας επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου, καθώς προστίθενται περισσότερα ερμάρια στο σώμα της νησίδας.  Λόγω της τοποθέτησής της σε κεντρικό σημείο του χώρου εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία της κουζίνας, καθώς πλέον απαιτούνται λιγότερες κινήσεις, εφόσον όλος ο εξοπλισμός της είναι συγκεντρωμένος και ομαδοποιημένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ακόλουθες κουζίνες αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα σύγχρονου design αλλά και προτάσεις ένταξης μιας σε χώρους κουζίνας καλύπτοντας διάφορες χωροταξικές και εργονομικές ανάγκες χωρίς καμία έκπτωση στην υψηλή αισθητική και στην κομψότητα.

kitchen
Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Κλασικό περιβάλλον

Ακόμα και σε ένα κλασικό περιβάλλον με πεπαλαιωμένο ξύλινο δάπεδο η νησίδα «κλέβει» την παράσταση, καθώς η μαρμάρινη επένδυση της επιφάνειάς της κυριαρχεί στον χώρο και εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά!

kitchen with island
Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Λιτές γραμμές

Οι απλές, λιτές, ευθείες και ξεκάθαρες γραμμές μίας μοντέρνας κουζίνας με νησίδα εφαπτόμενη στον τοίχο συνδυάζονται ιδανικά με την περίτεχνη και ευφάνταστη οροφή, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο, συνδυασμένο με το έντονο καλλιτεχνικό στοιχείου του μοτίβου προσδίδοντας έτσι αρμονία και ισορροπία.

κουζίνα και νησίδα
Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Διαχρονική πρόταση ο συνδυασμός μαρμάρινης επιφάνειας με φόντο το κλασικό Black & White ή και Total white look νησίδα με νεροχύτη και απορροφητήρα οροφής. Άνεση χώρου, ελευθερία κινήσεων, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι με την παρουσία όρθιων στοιχείων.

Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Εν κατακλείδι η νησίδα είναι αδιαμφισβήτητα ένα στοιχείο του σύγχρονου interior design, απόλυτα ικανό να καταστεί κυρίαρχο στοιχείο στον χώρο της κουζίνας, κλασικής ή απόλυτα μοντέρνας, εφόσον επιλεγεί, σχεδιαστεί και προσαρμοστεί με τον κατάλληλο τρόπο και επενδυθεί με τα κατάλληλα υλικά.

Μην τη φοβηθείτε λοιπόν!

Τολμήστε την!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξενοφών - Εκτορας Γρηγορελης

Interior & industrial designer με αφετηρία την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τομέα της Εσωτερικής Διακόσμησης έχω αναλάβει πλήθος έργων. Από το 2012 & έπειτα συμμετέχω σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί με δικές μου δημιουργίες . Παράλληλα έχω διδάξει σχέδιο διακόσμησης σε δημόσιο ινστιτούτο. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου ως designer, θέτω ως άμεσο στόχο τον σχεδιασμό & την δημιουργία καλαίσθητων αντικείμενων καθημερινής χρήσης, τα οποία θα ομορφαίνουν τον χώρο μας & κατά επέκταση & την ζωή μας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;