Βασικοί κανόνες διακόσμησης feng shui (φενγκ σούι)

φενγκ σούι
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Σήμερα θα μιλήσουμε για την σημασία του φενγκ σούι στην διακόσμηση. Για όσους ίσως δεν γνωρίζετε, η φιλοσοφία του φενγκ σούι στη διακόσμηση, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ηρεμίας και αρμονίας, με σωστή ροή θετικής ενέργειας στο χώρο. Έτσι λοιπόν, η διακόσμηση του χώρου μας σύμφωνα με το φενγκ σούι «επιβάλλει» κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα «υγιές» σπίτι.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες του φενγκ σούι σε κάθε χώρο του σπιτιού μας, αλλά και στον χώρο εργασίας μας. Φυσικά κάθε χώρος είναι ξεχωριστός, έχει συγκεκριμένη λειτουργικότητα και χρησιμότητα και κάθε ένας από εμάς περνάει λιγότερες ή περισσότερες ώρες της μέρας του σε κάθε χώρο ανάλογα με τις ανάγκες του. Για τον λόγο αυτό, αρχικά εστιάζουμε περισσότερο στα δωμάτια εκείνα τα οποία περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας και στους χώρους εκείνους που είναι οι πιο σημαντικοί για εμάς, εφαρμόζοντας το φενγκ σούι.

H κρεβατοκάμαρα αποτελεί σημαντικό μέρος, αφού είναι ο προσωπικός μας χώρος που μας επιτρέπει να ξεκουραστούμε, να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας, κτλ. Σίγουρα πρέπει να είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να προάγει τον καλό και αναζωογονητικό ύπνο, να επιτρέπει την ηρεμία και να αποτελεί καταφύγιο το οποίο θα μας εξασφαλίζει ησυχία. Αφαιρέστε, λοιπόν, από το δωμάτιο αυτό οτιδήποτε μπορεί να σας διακόψει πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης, όπως τηλεόραση, υπολογιστή, ράδιο, κτλ.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Έπειτα σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ακαταστασία και χαλασμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από παλιά αντικείμενα που έχουν χάσει την χρησιμότητά τους, πιάνουν μόνο περιττό χώρο και φορτίζουν αρνητικά το οπτικό σας πεδίο. Όργανα γυμναστικής, επίσης δεν έχουν θέση στην κρεβατοκάμαρά σας. Αντίθετα, ένας όμορφος πάγκος ή σκαμπό ή ακόμα κι ένα μπουντουάρ θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο στο δωμάτιο αυτό. Σε κάθε μεριά του κρεβατιού φροντίστε να υπάρχει από ένα κομοδίνο, και η διακόσμηση σε κάθε ένα απ’ αυτά να είναι η ίδια. Φανταστείτε πόση ανομοιομορφία θα προκαλούσε αν στο ένα κομοδίνο υπήρχε πορτατίφ, και στο άλλο όχι. Το ένα να ήταν τακτοποιημένο και το άλλο όχι. Και πόσο αδικημένο θα αισθανόταν το ταίρι σας, αν μοιραζόταν τον χώρο αυτό με εσάς και το κομοδίνο στη δική του μεριά να ήταν απεριποίητο. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε και τα δύο κομοδίνα φροντίστε να είναι το ίδιο διακοσμημένα.

Επιπλέον, τοποθετείστε τυχόν καθρέφτες δίπλα από το κρεβάτι σας κι όχι απέναντι από αυτό. Το φενγκ σούι υποστηρίζει πως τα άσχημα όνειρα φυλακίζονται στους καθρέφτες και αντικατοπτρίζονται έπειτα σε εμάς. Ίσως η θεωρία αυτή δεν μπορεί να σας πείσει, διότι δεν έχει επιστημονική υπόσταση. Εγώ θα σας πω όμως το εξής: φροντίστε να μην υπάρχουν καθρέφτες απέναντι από το κρεβάτι σας, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο την ώρα που θα «πεταχτείτε» τρομαγμένοι από τον ύπνο σας να αντικρίσετε το τρομαγμένο είδωλο σας στο καθρέφτη και να σας δημιουργήσει ακόμα περισσότερο σοκ πριν προλάβετε να συνειδητοποιήσετε ότι είστε εσείς καθ’ ότι δεν έχετε συνέλθει πλήρως από τον ύπνο σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας προχωρήσουμε στο σαλόνι. Ένας χώρος που μπορείτε να συναντιέστε με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού ή να περνάτε χρόνο με τους καλεσμένους σας, βλέποντας τις αγαπημένες σας ταινίες ή πίνοντας τον καφέ σας κτλ. Τοποθετήστε εκεί επομένως την τηλεόραση και το στέρεο μουσικής. Επιδιορθώστε χαλασμένα έπιπλα ή πετάξτε τα αντικαθιστώντας με καινούρια. Διακοσμήστε ανάλαφρα, χωρίς να φορτώσετε τον χώρο με κουραστικά αντικείμενα και πολλά διακοσμητικά. Το λιτό και το απλό συχνά δείχνει καλύτερα το εκλεπτυσμένο γούστο μας και αποτρέπει τυχόν λάθη στην διακόσμηση.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Στο τραπεζάκι του καθιστικού ένα τασάκι είναι αρκετό ως διακοσμητικό στοιχείο κι έχει και χρηστικότητα για τους καπνιστές. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα άλλο πέρα από το ποτήρι του καφέ σας ή το ποτό σας. Γι’ αυτό προορίζεται άλλωστε το εν λόγο τραπέζι, όπως και τα βοηθητικά τραπεζάκια. Φροντίστε να παραμένουν πάντα και όσο το δυνατόν περισσότερο καθαροί όλοι οι χώροι του σπιτιού σας για την σωστή ροή της ενέργειας. Είναι ζωτικής σημασίας η καθαριότητα άλλωστε. Τοποθετήστε φρέσκα λουλούδια στα βάζα και ξεφορτωθείτε ποτ πουρί και ξεραμένα λουλούδια τα οποία συμβολίζουν τη στασιμότητα και μπλοκάρουν την ενέργεια.

Τα χωλ πρέπει επίσης να είναι καθαρά και τακτοποιημένα. Αν πρόκειται για μεγάλα χωλ και θέλετε να αξιοποιήσετε τον χώρο εκεί, τοποθετήστε όμορφους πίνακες του γούστου σας, με χρώματα και παραστάσεις της αρεσκείας σας, ώστε κάθε φορά που θα τους βλέπετε θα σας φτιάχνουν τη διάθεση. Μερικοί καθρέφτες κι ένα ρολόι τοίχου είναι επίσης αποδεκτά στοιχεία στο χωλ, παρόλο που δίνουν έντονη και δυνατή ενέργεια στο χώρο, επειδή τα χωλ είναι σημεία που δεν περνάμε αρκετό χρόνο εκεί και χρησιμεύουν μόνο για να περάσουμε από τον ένα χώρο στο άλλο. Μία άλλη ιδέα, είναι η τοποθέτηση ενός πορτ μαντώ η ακόμα και διακοσμητικά δαπέδου όπως επιδαπέδια βάζα κτλ.

φενγκ σούι

Η κουζίνα είναι χώρος που σχετίζεται με την υγεία μας εφόσον εκεί αποθηκεύουμε την τροφή μας, εκεί φτιάχνουμε τα γεύματα μας. Επομένως επιβάλλεται να πετάξουμε χαλασμένα τρόφιμα, ληγμένες συσκευασίες τροφίμων και σπασμένα ή ραγισμένα σκεύη. Το φενγκ σούι τονίζει πως όταν σερβίρουμε σε ραγισμένα σκεύη είναι σαν να ευχόμαστε στον παραλήπτη αυτού του γεύματος να πάθει το ίδιο. Εξ άλλου, είναι επικίνδυνα και για την υγεία τα σκεύη που δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Τέλος, για το μπάνιο σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φανταστείτε και να μεταμορφώσετε τον χώρο αυτό σε προσωπικό σας spa. Ξεφορτωθείτε άλατα, που εκτός του ότι αποτελούν εστίες μικροβίων και εμποδίζουν την θετική ενέργεια κάνουν τον χώρο να δείχνει βρώμικο και παραμελημένο. Φροντίστε οι καθρέφτες να είναι πεντακάθαροι, να μην στάζουν οι βρύσες και να μην υπάρχει τίποτα χαλασμένο, οι πετσέτες πρέπει να είναι καθαρές και μαλακές, να υπάρχουν αρωματικά και όμορφα σαπούνια, προσθέστε ένα όμορφο και καθαρό χαλάκι.

φενγκ σούι

Επιδιορθώστε πόρτες που τρίζουν, πετάξτε ή αντικαταστήστε τα χαλασμένα αντικείμενα, μην φορτώνετε τον χώρο σας με αντικείμενα που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και είναι περιττά. Αυτά είναι μερικά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα σπίτι με θετική ενέργεια. Καλή επιτυχία, καλή δουλειά, και ενδέχεται σε ένα άλλο άρθρο να δούμε περισσότερες λεπτομέριες για εφαρμογή του φενγκ σούι σε κάθε ένα χώρο ξεχωριστά και αναλυτικότερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Κερέμογλου

Ήταν ακόμη ένα άρθρο περί design που μοιράστηκε η διακοσμήτρια:Ελένη μαζί σας. Πάντα με όρεξη για δημιουργία και ανάγκη για καλαισθησία. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο, με διακοσμητικά νέα που ''χτυπάν'' καθετί μπανάλ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;