Φυτά εσωτερικού χώρου για αρχάριους

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός ή αν μέχρι τώρα δεν είχες την τύχη να διατηρήσεις τα φυτά σου ζωντανά, αυτή η λίστα είναι κατάλληλη για εσένα! Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσθέτουν χρώμα και φωτίζουν το χώρο, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας με τη διακριτική τους παρουσία.

Το σημαντικότερο είναι, ότι ο χρόνος ζωής τους είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα φυτά εξωτερικού χώρου και μπορούν να επιβιώσουν σε κάθε περιβάλλον σπιτιού. Eπιπλέον, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, φιλτράροντας την ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο από τις επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στα υγρά καθαρισμού, στον καπνό του τσιγάρου και  στις οικιακές συσκευές.

Όσον αφορά την τοποθέτησή τους στο χώρο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αρχικά, πριν την επιλογή του φυτού της αρεσκείας σας, αξιολογήστε το χώρο σας ως προς την έκθεσή του σε φυσικό φως, καθώς και της θερμοκρασίας. Τοποθετήστε το στην κατάλληλη θέση ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και τις απαιτήσεις φωτισμού του κάθε φυτού.

Τέλος τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, χρειάζονται νερό μια φορά τη βδομάδα ή περισσότερο, ανάλογα με την εποχή που διανύουμε. Για την ποσότητα νερού που χρειάζεται το κάθε φυτό συμβουλευτείτε το κατάστημα που θα το προμηθευτείτε.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα αγαπημένα μας φυτά που έχουμε επιλέξει για τον προσωπικό μας χώρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Κάκτος

Φυτά εσωτερικού χώρου

O κάκτος είναι το είδος φυτού που αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού και μπορεί  να επιβιώσει σε εξαιρετικά ζεστές και ξηρές θερμοκρασίες. Υπάρχουν περίπου 2000 διαφορετικά είδη κάκτων που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και τύπο οικοτόπου. Οι κάκτοι προσαρμόζονται εύκολα στο εύκρατο κλίμα της Ευρώπης και για αυτό το λόγο κατέχουν μια θέση σε όλο και περισσότερα σπίτια.

2. Δράκαινα

Φυτά εσωτερικού χώρου

H δράκαινα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή  φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάται στο σπίτι, στο γραφείο, στο διαμέρισμα, σε εμπορικά κέντρα και είναι κατάλληλη για τη διακόσμηση του χώρου σας. Αυτή η ομάδα φυτού απαριθμεί σχεδόν 40 είδη που ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα και δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 60-70 εκατοστά. 

3. Πόθος

Φυτά εσωτερικού χώρου

Η πιο συχνή θέση που επιλέγει ο κόσμος να τοποθετήσει το φυτό πόθος είναι μέσα σε κρεμαστές γλάστρες και αυτό λόγω του σχήματός του που θυμίζει φυλλώδες αμπέλι. Όχι μόνο μπορεί  να ζωντανέψει το χώρο σας με το χρώμα και την υφή του, αλλά κατέχει και υψηλή θέση στον κατάλογο των φυτών που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα. Επιπλέον, αυξάνει την υγρασία και αντικαθιστά το διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο.

4. Αλόη

Φυτά εσωτερικού χώρου

Η αλόη είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες στη φροντίδα του. Επίσης είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Τα φυτά αλόης βέρα είναι χρήσιμα, καθώς ο χυμός από τα φύλλα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο από τις γρατζουνιές και τα εγκαύματα όταν εφαρμόζονται τοπικά. Είναι ικανά να επιβιώνουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς νερό ακόμη και στην έρημο.

5. Αγλαόνεμα ή Αγλαόνημα

Φυτά εσωτερικού χώρου

Το Αγλαόνεμα ανήκει και αυτό στην κατηγορία φυτών εσωτερικού χώρου και είναι αρκετά δημοφιλές. Διατηρείται σε σκιερό μέρος και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα του. Στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας αλλά και στην άμεση έκθεσή του στον ήλιο δεν ευδοκιμεί.

6. Καλαθέα

Φυτά εσωτερικού χώρου

Το φυτό καλαθέα είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά πράσινα φύλλα του. Πρόκειται για ένα είδος φυτού που προτιμά τον έμμεσο φωτισμό και για αυτό το λόγο είναι κατάλληλο για  εσωτερικούς χώρους. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το φυτό καλαθέα με το φυτό μαράντα. Τόσο η καλαθέα όσο και η μαράντα ανήκουν στην οικογένεια Marantaceae. Τα φυτά έχουν παρόμοια εμφάνιση και o τρόπος φροντίδας τους είναι ο ίδιος.

7. Μαράντα

Φυτά εσωτερικού χώρου

Το μαράντα έχει τα πιο όμορφα και  διακοσμητικά φύλλα στο φυτικό βασίλειο. Τα πράσινα, βελούδινα φύλλα του με τα κίτρινα στίγματα και τις κόκκινες φλέβες, το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό. Είναι αρκετά συνηθισμένο ως φυτό εσωτερικού χώρου και απαιτεί άφθονη ζεστασιά και υγρασία και είναι ευαίσθητο σε διάφορα παράσιτα.

8. Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό 

Φυτά εσωτερικού χώρου

H Ποϊνσέτια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα φωτεινά χρώματα στα φύλλα του και κυρίως το κόκκινο, δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο χώρο σας κατά τη διάρκεια αλλά και  μετά το πέρας των εορταστικών εορτών. Χρειάζεται τακτικό πότισμα και αρκετό φώς. Μόλις πέσουν τα λουλούδια, έχετε την επιλογή να απορρίψετε το φυτό ή να το διατηρήσετε για ένα επιπλέον έτος. Για εκείνους που επιλέξουν να συνεχίσουν με την φροντίδα του φυτού, θα πρέπει να μειώσουν το τακτικό πότισμα έτσι ώστε το φυτό να στραγγίζει μόνο του. Το υπερβολικό πότισμα καθώς η υπερχείλιση στο δοχείο δεν κάνουν καλό στο φυτό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

'Eμμα Πολίτη

Aπόφοιτη της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και μεταπτυχιακό Interior Design στη Ρώμη. Λάτρης της "vintage" αισθητικής, του χορού και της μεταξοτυπίας. Εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της διακόσμησης και του visual merchandising.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;