Χρώμα στον εργασιακό χώρο: Σωστή χρήση για μεγαλύτερη απόδοση

Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest

Οι επαγγελματικοί χώροι, είτε βρίσκονται στο χώρο του σπιτιού μας είτε σε εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να αυξάνουν την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα, να προάγουν την άνεση και την θετικότητα, για μέγιστα αποτελέσματα. Το design οφείλει να μας παροτρύνει να δουλέψουμε και να μας κρατάει συγκεντρωμένους και παραγωγικούς, γι’ αυτό το χρώμα στον εργασιακό χώρο πρέπει να διαλέγεται προσεκτικά.

Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το φυσικό φως, ο σωστός εξαερισμός, η θερμοκρασία, αλλά και το χρώμα του χώρου, τα έπιπλα και ο εξοπλισμός είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες για αποτελεσματικότερη εργασία. Γνωρίζουμε πλέον, ότι το κάθε χρώμα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην  ψυχολογία και στην διάθεσή μας. Οπότε, για το γραφείο μας, θα ήταν ωφέλιμονα επιλέξουμε χρώματα που προάγουν την παραγωγικότητα, την ενέργεια και την συγκέντρωση.

Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest

Για να διαλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα καλό είναι να σκεφτούμε το μέγεθος του χώρου, ποια διάθεση θέλουμε εκείνος να ενισχύει στους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, αλλά και την χρωματική αρμονία για ένα ομαλό αποτέλεσμα. Φυσικά, οι αναλογίες των χρωμάτων και η τοποθέτηση του καθενός στον χώρο, παίζουν σημαντικό ρόλο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποια θα είναι η θέση των επίπλων, ειδικά του γραφείου, αλλά και την λειτουργία του χώρου γενικότερα.

Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ορισμένα ιδανικά χρώματα για το γραφείο είναι τα παρακάτω, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απαλή ένταση ή σε έντονη αναλόγως το επιθυμητό αποτέλεσμα:

 • Καφέ: Σταθερότητα
 • Πράσινο: Ισορροπία
 • Μπλε: Διαύγεια
 • Μοβ: Επίγνωση
 • Ροζ: Φροντίδα
 • Πορτοκαλί: Χαρά
 • Κίτρινο: Ανύψωση
Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ειδικά, άμα δουλεύουμε από το σπίτι, έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμαι το χρώμα στον εργασιακό χώρο μας, με τα θετικότερα αποτελέσματα για εμάς. Με έναν συνδυασμό χρωμάτων ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες μας, θα επιτύχουμε την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην δουλειά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χρώμα προς όφελος μας ακόμα και σε μικρές λεπτομέρειες, όπως στα αξεσουάρ γραφείου αλλά και σε φυτά ή λουλούδια. Τα μικρότερα αντικείμενα μπορούν να αλλάζουν πολύ πιο εύκολα, με βάση τις ανάγκες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Pinterest

Η θέση των χρωμάτων παίζει επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα. Άλλη επίδραση θα έχει μία έντονη απόχρωση στον τοίχο που κοιτάμε όσο καθόμαστε στο γραφείο και άλλη στον τοίχο που έχουμε στην πλάτη μας όσο δουλεύουμε.

Πηγή εικόνας: Pinterest
Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η ποσότητα του χρώματος είναι και εκείνη σημαντική. Ανάλογα με την προσωπικότητά μας και τα αποτελέσματα που αναζητούμε, πρέπει να καταλήξουμε στην ποσότητα  για το χρώμα στον εργασιακό χώρο. Οι αναλογίες είναι τελείως προσωπικές. Άλλος μπορεί να εργάζεται καλύτερα σε ένα περιβάλλον με πολύ χρώμα γύρω του, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα διακοσμητικά, διότι του προσδίδουν ενέργεια και δημιουργικότητα. Ενώ κάποιος άλλος, με ανάγκη για περισσότερη συγκέντρωση, μπορεί να δουλεύει αποτελεσματικότερα σε ένα πιο ήσυχο, οπτικά, περιβάλλον με άσπρους τοίχους και το χρώμα να υπάρχει σαν διακοσμητικές πινελιές σε λεπτομέρειες και όχι σε μεγάλες επιφάνειες.

Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μερικά κατάλληλα χρώματα για χρωματιστές πινελιές σε πιο απλούς χώρους είναι:

 • Άσπρο: καθαρότητα, καθαρό μυαλό
 • Μοβ: Περισυλλογή, ηρεμία
 • Ροζ: Φροντίδα, συμπόνια. Σκούρο ροζ για δυναμικότητα
 • Κόκκινο: Ενέργεια, δύναμη
 • Πορτοκαλί: Παιχνιδιάρικη διάθεση, χαρά, δημιουργικότητα
 • Κίτρινο: Καλωσόρισμα, φιλική διάθεση
Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest
Χρώμα στον εργασιακό χώρο
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγή:

Haller, K. (2019). Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία του χρώματος για να μεταμορφώσετε την ζωή σας. (Ελληνική έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις Διόπτρα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφροδίτη Φιλιππίδη

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;