Αναμορφώνοντας το χώρο μας με την τεχνική κρακελέ

SHARE

κρακελέ

Σκάσιμο χρώματος και ειδικά εφέ στους τοίχους μας; Η λύση μας είναι μια και ονομάζεται τεχνοτροπία κρακελέ (crackle technique ).

Με την τεχνική βαψίματος κρακελέ μπορούμε να προσδώσουμε μια όψη παλαιωμένη και ζεστή στα έπιπλα και τους τοίχους μας, καθώς επίσης και σε διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού μας.

Πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία  μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και μόνοι. Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα την βοήθεια ειδικού, αφού για να την εφαρμόσουμε χρειαζόμαστε πολύ λίγα υλικά.

Πως καταφέρνουμε το κρακελέ εφέ;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ευκολότερος είναι η χρήση ενός ακρυλικού γαλακτώματος που είναι ειδικά φτιαγμένο, ώστε να δημιουργεί το εν λόγω εφέ στο χρώμα. Μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο και ως βερνίκι κρακελέ. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι η εισχώρηση ανάμεσα στα δύο ακρυλικά χρώματα της επιλογής μας. Απορροφά την υγρασία από το πάνω χρώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές μέσα από τις οποίες φαίνεται το χρώμα που βρίσκεται στη βάση. Αυτός ο τρόπος έχει το πλεονέκτημα του σίγουρου αποτελέσματος και της ταχύτητας, αλλά κοστίζει. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι με αυτή τη διαδικασία δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο χρώμα ως βάση. Ακόμα και μόνο του το βερνίκι κρακελέ μπορεί να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

κρακελέ

Σε περίπτωση όμως που δεν θέλουμε να διαθέσουμε χρήματα και μας αρέσει να δημιουργούμε δικά μας αποτελέσματα, θα ακολουθήσουμε τη δεύτερη επιλογή. Μπορούμε λοιπόν ως βάση να επιλέξουμε μια λαδομπογιά πάνω από την οποία θα περάσουμε ένα πλαστικό χρώμα. Όταν αρχίσει να απορροφάται το χρώμα, τότε θα δημιουργηθούν και τα πολυπόθητα «σπασίματα». Αυτός ο τρόπος είναι DIY, έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, αλλά χρειάζεται να περιμένουμε αρκετά, ώσπου το πρώτο χρώμα να στεγνώσει τόσο, όσο να μην κολλάει στο χέρι μας.

Advertisement

κρακελέ

Τι να προσέξουμε

Αμφότερες οι επιλογές μας μπορούν να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απλά αξίζει να σημειώσουμε ότι την πρώτη περίπτωση, καλό θα ήταν να την εφαρμόσουμε σε μικρές επιφάνειες, όπου χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ακρίβεια.

κρακελέ

Αυτό που θα μας δώσει το ιδιαίτερο αποτέλεσμα που επιθυμούμε, είναι η χρήση αντίθετων χρωμάτων, με τη βάση να είναι σκουρόχρωμη για πιο έντονο αποτέλεσμα. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που καλό είναι να προσέξουμε, είναι ο τρόπος που θα περάσουμε τα χρώματα. Το πινέλο μας πρέπει να πηγαίνει προς μια κατεύθυνση, ώστε να αποφεύγετε το «σταύρωμα» των χρωμάτων.

Μια τεχνική για όλες τις επιφάνειες

κρακελέ

Σε γενικές γραμμές την τεχνοτροπία κρακελέ μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε ξύλο, κεραμική επιφάνεια ακόμα και σε καμβά. Στην περίπτωση της ξύλινης επιφάνειας, είναι απαραίτητο να τη φινίρουμε πριν περάσουμε τα χρώματα. Το σίγουρο είναι ότι δοκιμάζοντας την τεχνική κρακελέ, δεν θα μας απογοητεύσουν τα αποτελέσματα.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μπορεί ο αθλητισμός να με οδήγησε να επιλέξω δημοσιογραφικές σπουδές αλλά μετά ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Με ανέχτηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι να αποφοιτήσω και τώρα ως βασικούς άξονες έχω τα ταξίδια και τον αθλητισμό, και φυσικά ό,τι άλλο καλύπτει την αυξανόμενη, με τα χρόνια, περιέργειά μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG