Δέντρα και σύγχρονη κατοικία

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Η σύγχρονη κατοικία στη φύση. Η Φύση είναι η Μητέρα μας, αποτελεί βασικό και καθοριστικό παράγοντα για την βιολογική, ψυχική και πνευματική ζωή και υγεία μας. Δημιουργεί, αναπτύσσει, φροντίζει και διατηρεί τις κατάλληλες ισορροπίες όλων των ειδών. Οφείλουμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι άνθρωπος και φύση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι,  ένα ενιαίο «Όλον».

Η αρχιτεκτονική ως ανθρώπινη δραστηριότητα οφείλει να λαμβάνει υπόψιν της το περιβάλλον, τις κλιματικές συνθήκες και τα τοπικά φυσικά υλικά κατασκευής. Βάση αυτών μπορούμε να εναρμονίσουμε τις κατασκευές μας με το φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας την φυσική δόμηση ως κυρίαρχο στοιχείο.

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Βασιζόμενη στην παραπάνω λογική και επιθυμώντας να  μεταφέρει στους κατοίκους την εμπειρία της ζωής στην φύση, καθώς και την επιστροφή του πράσινου στην πόλη και στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, το αρχιτεκτονικό στούντιο Vo Trong Ngia Architects από το μακρινό Βιετνάμ δημιούργησε μια σύγχρονη κατοικία, η οποία περιβάλλεται από δέντρα.

Ηa Long Villa

Το Ηa Long Villa είναι ένα πενταγωνικό κτήριο που αποτελείται από έξι ορόφους με το κλιμακοστάσιο να  περιστρέφεται γύρω του.

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Εξωτερικά ή επιλογή του σκυροδέματος προσδίδει μια βραχώδη αισθητική ως συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος που περιστοιχίζεται από δέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελείται από μεγάλα ανοίγματα όπου στο καθένα περιέχεται ένα δέντρο. Ειδικά κουτιά φύτευσης τοποθετούνται στα ενδιάμεσα κενά μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της σκάλας δημιουργώντας άφθονο χώρο για την ανάπτυξη τους.

Η δημιουργία αυτής της προστατευτικής ζώνης γύρω από το εξωτερικό του κτηρίου έχει επιπλέον οφέλη καθώς βοηθά στην φυσική ψύξη του εσωτερικού χώρου αποτρέποντας την χρήση κλιματιστικού.

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Επιπλέον, ο τρόπος σύνθεσης των όγκων του κτηρίου και των σκιών που δημιουργούνται σ’ αυτό προστατευτούν το οίκημα από το καυτό τροπικό κλίμα της περιοχής και παράλληλα λειτουργούν ηχομονωτικά αποτρέποντας τον θόρυβο.

Αυτή η διάκριση των χώρων προσφέρει δυνατότητες επιλογής στην καθημερινότητα των κατοίκων όπως εάν θα γευματίσουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο του οικήματος.

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Εσωτερικός χώρος

Στο εσωτερικό αντίστοιχα προτιμήθηκε η επιλογή του φυσικού ξύλου ως βασικού υλικού και η επιλογή γήινων χρωμάτων στους τοίχους συμβάλλοντας στην φυσική ροή και στην ενιαία αίσθηση του χώρου.

σύγχρονη κατοικία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Οι χώροι διαβίωσης, καθιστικό και κουζίνα τοποθετήθηκαν στα δύο χαμηλότερα επίπεδα ενώ τα υπνοδωμάτια καταλαμβάνουν τον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο. Στο ισόγειο βρίσκεται το γκαράζ και διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι του οικήματος. Τέλος, ο πέμπτος όροφος περιέχει έναν κήπο όπου οι κάτοικοι μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά.

Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν η προσέγγιση του δασικού ιστού και η προβολή του κτηρίου ως φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος.

Στόχος μας, να διατηρήσουμε την φυσική κληρονομιά, τους φυσικούς πόρους και μέσω αυτών να διασφαλίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξενοφών - Εκτορας Γρηγορελης

Interior & industrial designer με αφετηρία την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τομέα της Εσωτερικής Διακόσμησης έχω αναλάβει πλήθος έργων. Από το 2012 & έπειτα συμμετέχω σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί με δικές μου δημιουργίες . Παράλληλα έχω διδάξει σχέδιο διακόσμησης σε δημόσιο ινστιτούτο. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου ως designer, θέτω ως άμεσο στόχο τον σχεδιασμό & την δημιουργία καλαίσθητων αντικείμενων καθημερινής χρήσης, τα οποία θα ομορφαίνουν τον χώρο μας & κατά επέκταση & την ζωή μας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;