Villa Charissa: Πρώτο έργο, πρώτη βράβευση

Πηγή εικόνας: AKIDA studio website

Στις 14 Ιουλίου 2020 το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξένησε την εκδήλωση του ανεξάρτητου φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa για τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020. Η τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από γνωστούς αρχιτέκτονες διεθνούς κύρους, εξέτασε σχεδόν 200 συμμετοχές. Το έργο Villa Charissa έκλεψε, αναμφισβήτητα, τις εντυπώσεις όπως και το βραβείο του «Καλύτερου Πρώτου Έργου νέου Αρχιτέκτονα». Η Έλλη Αλεξίου, αρχιτέκτων και συνιδρυτής του AKIDA studio βραβεύτηκε για το σχεδιασμό της εντυπωσιακής βίλας στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης συνδιαλέγεται με την έννοια του υπόσκαφου στην πιο σύγχρονη εκδοχή του. Η Villa Charissa είναι ένα εκ των καταλυμάτων του Boutique Hotel Aenaon Villas και βρίσκεται στην Καλντέρα. Είναι κατασκευασμένη για να φιλοξενεί δύο επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν την ανεμπόδιστη θέα του Αιγαίου αλλά και του γνωστού ηφαιστείου.

Villa Charissa
Πηγή εικόνας: AKIDA studio website

Μια ματιά στο εσωτερικό

Το πρώτο πράγμα που συναντά ο ένοικος περνώντας την λευκή αυλόπορτα είναι ένας εντυπωσιακός υπαίθριος χώρος. Εκεί βρίσκεται μια πισίνα και ένα καθιστικό, όλα χτιστά και συναρμοζόμενα με την αισθητική της ιδέας. Από εκεί, η όψη της εισόδου, που ομοιάζει με σήραγγα, οδηγεί στο εσωτερικό.

Villa Charissa
Πηγή εικόνας: AKIDA studio website

Η κατοικία χωρίζεται σε δύο διαφορετικά επίπεδο. Εισερχόμενος κανείς βρίσκεται απευθείας στον χώρο διημέρευσης. Από εκεί είναι εμφανές ένα εσωτερικό αίθριο στο οποίο δεσπόζει μια ελιά. Το υπνοδωμάτιο, όντας υποβαθμισμένο, προσεγγίζεται με σκαλοπάτια και συνδέεται με τον χώρο του μπάνιου.

Villa Charissa
Πηγή εικόνας: AKIDA studio website

Στο μπάνιο ο επισκέπτης δεν μπορεί να μην προσέξει τον φωταγωγό, ο οποίος, σε συνδυασμό με το αίθριο, προσδίδουν στο οίκημα επιπλέον φυσικό φωτισμό αλλά και αερισμό. Η Μαρία-Χριστίνα Αλεξίου, Lighting Designer, έχει επιμεληθεί το ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι αλλά και αυτό του φωτισμού επιτυγχάνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

εξωτερική όψη
Πηγή εικόνας: AKIDA studio website

Όπως στην πλειοψηφία των κυκλαδίτικων σπιτιών, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση το λευκό χρώμα κυριαρχεί σε όλες τις συνθέσεις. Τα έπιπλα είναι είτε χτιστά, είτε ειδικά κατασκευασμένα. Φυσικά και αυτά είναι επίσης λευκά και μαζί με το λευκό του ασβέστη που επικρατεί κάνουν το σπίτι οπτικά μεγαλύτερο.

Στο δώμα της Villa Charissa υπάρχει ένας βραχόκηπος που συμβάλει στην ομαλή ένταξη του αρχιτεκτονήματος στο βραχώδες περιβάλλον της περιοχής. Οι κάκτοι και οι αρωματικοί θάμνοι, κατάλληλοι για το τοπικό κλίμα, επιχειρούν την περεταίρω σύνδεση της φύσης με την κατοικία.

Στοιχεία του project

Τίτλος project: Cave House – Villa Charissa, Aenaon Villas

Αρχιτεκτονική Μελέτη και Επίβλεψη: Έλλη Αλεξίου

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη, Μελέτη Φωτισμού: Μαρία-Χριστίνα Αλεξίου

Σύμβουλος Μηχανικός: Γιώργος Ζαχαρόπουλος

Διαχείριση Έργου: Γιώργος Αλεξίου


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Μουρελάτος

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;