Tower C: το νέο συγκρότημα ουρανοξυστών στο Χονγκ Κονγκ από τους Zaha Hadid Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects θα δημιουργήσει στην πόλη Shenzhen έναν φουτουριστικό πύργο, όπου θα συνυπάρχουν χρήσεις γραφείων, συνεδριακών κέντρων, πολιτισμού και ψηχαγωγίας. Πηγή εικόνας: zaha-hadid.com

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA) κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του πύργου «Tower C». Το κτήριο θα βρίσκεται στο Shenzhen Bay Super Headquarters Base, στην περιοχή Greater Bay Area του Χονγκ Κονγκ. Η περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο.

Το Tower C αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ψηλότερα κτήρια της πόλης, με ύψος περίπου 400 μέτρων. Το Tower C θα αποτελέσει κτήριο γραφείων, όπου θα φιλοξενούνται περίπου 300.000 άτομα. Εκτός όμως από γραφεία, θα φιλοξενεί συνεδριακά κέντρα, εκθεσιακούς χώρους, οικιστική ζώνη δίπλα σε έναν κόμβο μεταφορών, κήπους και μία «παράκτια ζώνη»  με υγρότοπους.

Εντυπωσιακή και φουτουριστική η πρόταση των ZHA, με ενδιαφέρον πλέγμα χρήσεων και μορφών για την δημιουργία νέων δημόσιων χώρων. Πηγή εικόνας: zaha-hadid.com

Το αρχιτεκτόνημα θα αποτελείται από δύο πύργους που θα ενώνονται στη βάση τους σε ένα πολυώροφο βάθρο και σε ένα ανώτερο επίπεδο με μία γέφυρα. Η απόσταση μεταξύ των πύργων είναι περίπου 400 μέτρα. Το βάθρο θα αποτελείται από μία σειρά κυματοειδών εξωστών, καθένας από τους οποίους θα φιλοξενεί πράσινους χώρους και υδάτινους κήπους, υπακούοντας στις αρχές της υδροπονικής καλλιέργειας φυτών. Οι υδάτινοι κήποι που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα με βεράντες θα φιλτράρουν βιολογικά τους μολυσματικούς παράγοντες από το τοπικό εξωτερικό περιβάλλον.

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να αποτελέσει η βάση του Tower C μία επέκταση του παρακείμενου πάρκου και να προσφέρει στην πόλη έναν νέο δημόσιο χώρο. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για αυτή τη «δυναμική πόλη που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας», όπως υποστηρίζει το αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το κτήριο φαίνεται να καλεί το κοινό στο εσωτερικό του, στην καρδιά της κατασκευής.

Η γέφυρα που συνδέει τους δύο επιμέρους πύργους- ουρανοξύστες της κατασκευής είναι πολυώροφη. Σε αυτήν θα φιλοξενούνται πολιτιστικά και ψυχαγωγικά αξιοθέατα, ενώ ο επισκέπτης θα απολαμβάνει μία πανοραμική θέα προς την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολυώροφη η βάση του συγκροτήματος του Tower C, όπως και η γέφυρα που ενώνει τους δύο πύργους προσφέροντας πανοραμική θέα προς την πόλη. Πηγή εικόνας: zaha-hadid.com

Υλικά κατασκευής

Περιμετρικά του Tower C θα υπάρχει ένας γυάλινος τοίχος- κουρτίνα με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα που επιτρέπει τη σκίαση του κτηρίου. Στο εξωτερικό περίβλημα θα υπάρχουν κοιλότητες που θα διευκολύνουν τον φυσικό αερισμό.

Μεταξύ των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή περιλαμβάνονται και ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και υλικά με χαμηλή ποσότητα άνθρακα.

Στο κτήριο θα υπάρχει σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης νερού. Επίσης θα ενσωματωθούν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη την περιοχή.

Η γυάλινη επένδυση του κτηρίου επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό, καθώς και ελεγχόμενη σκίαση στο εσωτερικό του. Οι ενσωματωμένες κοιλότητες επιτρπέπουν τον φυσικό αερισμό των χώρων. Πηγή εικόνας: zaha-hadid.com

Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης

Το Tower C θα περιλαμβάνει ακόμα ένα «έξυπνο σύστημα διαχείρισης» που θα παρακολουθεί τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες των φιλοξενούμενων εγκαταστάσεων. Ο περιβαλλοντικός έλεγχος κάθε ορόφου θα συμβάλλει στην αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης στο κτήριο και στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν στο Tower C με ποδήλατο ή με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το κτήριο θα συνδέεται με έναν υπόγειο κόμβο με το δίκτυο του μετρό του Shenzhen.  Όσοι επιλέξουν τη μεταφορά με ποδήλατα, θα βρουν στο κτήριο μεγάλο χώρο στάθμευσης των ποδηλάτων, αλλά και εγκαταστάσεις φόρτισης.

Ένα σύγχρονο κέντρο ανταποκρινόμενο στις δυναμικές συνθήκες της πόλης που καλέι τον περαστικό να εισέλθει στο εσωτερικό του. Πηγή εικόνας: zaha-hadid.com

Το Tower C θεωρείται πως ανταποκρίνεται στη θέση του, στο σταυροδρόμι του άξονα Βορρά- Νότου της πόλης και στον νοητό αστικό άξονα Ανατολής-Δύσης του Shenzhen. Ο σχεδιασμός του πύργου ενσωματώνει στοιχεία της πόλης και της φύσης έχοντας ως κεντρικό άξονα βιοκλιματικές αρχές. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ZHA αναμένει το Tower C να αποτελέσει τη νέα «σπονδυλική στήλη» της πόλης Shenzhen, καθιστώντας το ένα «υπερτοπίο» (superscape), αλλά και τον πύργο του μέλλοντος στην περιοχή Super Headquarters Base.

Πηγές άρθρου:

Crook Lizzie (2021). Supertall skyscrapers linked by planted terraces to be built in Shenzhen by Zaha Hadid Architects. Ανακτήθηκε από https://www.dezeen.com/2021/01/13/tower-c-supertall-skyscrapers-zaha-hadid-architects-shenzhen/ (τελευταία πρόσβαση 10/1/2020).

ZHA to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base (2021). Ανακτήθηκε από https://www.zaha-hadid.com/2021/01/11/zha-to-build-tower-c-at-shenzhen-bay-super-headquarters-base/ (τελευταία πρόσβαση 10/1/2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξένια Σαρατσιώτη

Η Ξένια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κάνει μεταπτυχιακό στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) στη Σουηδία. Χαρακτηριστικά της είναι η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Λατρεύει τα ταξίδια μιας και πιστεύει ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης και γνώσης ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;