Το υπόστεγο για Υoga στη Tulum

yoga
Πηγή εικόνας: Dezzen.com

To «CO-LAB Design Office» δημιουργεί ένα υπόστεγο αφιερωμένο στη Yoga

Το Luum Temple είναι ένα υπόστεγο από μπαμπού αφιερωμένο στη Yoga, που βρίσκεται στις ζούγκλες του Tulum, σχεδιασμένο από το τοπικό CO-Lab Design Office. H κατασκευή του  Luum Zamá στο Tulum του Μεξικού θα φιλοξενήσει ποικίλα προγράμματα, όπως yoga, διαλογισμό, εργαστήρια και άλλες  συγκεντρώσεις.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezzen.com

Το CO-LAB Design Office δημιούργησε την υπαίθρια δομή στην παραλία με το μπαμπού που καλλιεργήθηκε βιώσιμα στη γειτονική πολιτεία Chiapa του Μεξικού. Το μπαμπού επιλέχθηκε για τη βιωσιμότητα, καθώς και για την ικανότητά του να αντιστέκεται στις δυνάμεις των τυφώνων. Τα επίπεδα τμήματα των μπαμπού (δοκάρια) κάμπτονται επί τόπου. Έπειτα, βιδώνονται και δένονται μαζί για να δημιουργήσουν το σκελετό του υπόστεγου.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Ο σχεδιασμός είναι εντελώς συμμετρικός, με πέντε αλυσιδωτές αψίδες που στηρίζονται μεταξύ τους σε κυκλική διάταξη. Αυτές οι καμάρες σχηματίζουν πέντε διαφορετικές γραμμές οροφής, με τοίχους που τείνουν μέχρι το έδαφος για να σχηματίσουν εσωτερικά χωρίσματα.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

«Το έργο δημιουργεί ευαισθητοποίηση για πιο βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης στην λεπτή οικολογία του Tulum και πέρα», «Το μπαμπού είναι ένα κορυφαίο βιώσιμο υλικό με εκπληκτικές δυνατότητες», δήλωσε το Studio.

Η δομή της κατασκευής

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Μια τοιαύτη οροφή καλύπτει την κατασκευή του μπαμπού, που κατασκευάζεται με ένα στρώμα από τοπικό γρασίδι Zacate που βρίσκεται συνήθως στην περιοχή. Η κάλυψη αυτή προστατεύει την εξωτερική δομή από τη βροχή και τον ήλιο, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο περίπτερο να αναπνέει το υγρό τροπικό κλίμα. Ορισμένα ξενοδοχειακά έργα στο Tulum, όπως το Jungle Keva , η Punta Caliza και το Habitas Tulum , έχουν επίσης παρόμοιες στέγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Ο σχεδιασμός του Ναού της Yoga παίρνει υποδείξεις από τα αλυσοειδή ενισχυμένα από σκυρόδεμα κτήρια του αρχιτέκτονα Felix Candela του Ισπανικού-Μεξικού. Ένα παράδειγμα της δουλειάς του είναι ένα κεκλιμένο ενυδρείο στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών στη Βαλένθια της Ισπανίας. Το συγκεκριμένο κτήριο χτίστηκε σε συνεργασία με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Το CO-LAB Design Office δημιούργησε τη δομή με παραμετρικό λογισμικό και επίσης συνεργάστηκε στενά με τους τοπικούς κατασκευαστές και με έναν μηχανικό που ειδικεύεται στις κατασκευές μπαμπού. Εντός του χώρου είναι επίσης ορατοί οι ράβδοι από μπαμπού. «Από τη στιγμή που τέθηκαν τα τόξα, υφαίνονται μαζί με ένα δομικό τριγωνικό σχέδιο. Στη συνέχεια δεσμεύονται από δύο συνεχείς στρώσεις  μπαμπού, που σπρώχνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις για δομική σταθερότητα», δήλωσε το Studio.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Βρίσκεται στη μέση του Luum Zamá, το οποίο έχει χτιστεί σε μια διατηρημένη περιοχή της εγγενής ζούγκλας. Το CO-LAB Design Studio σχεδίασε επίσης το masterplan της οικιστικής κοινότητας. To masterplan εστιάζει στη διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων στην περιοχή. To Luum Zamá θέτει κατά μέρος το 50% της έκτασης για τη διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης και υλοποιεί επίσης ένα πρόγραμμα αναδάσωσης με ενδημικά φυτά της περιοχής.

Yoga
Πηγή εικόνας: Dezeen.com

Ένα άλλο έργο του Studio στο Tulum είναι ένας άσπρος ξενώνας σκυροδέματος, Tulum Treehouse, ο οποίος περιβάλλεται επίσης από πυκνά τροπικά φυτά.

 

Πηγή: Dezeen.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;