Το νέο και αμφιλεγόμενο μουσείο MUNCH στο Όσλο

MUNCH
Πηγή εικόνας: https://www.visitoslo.com

Ο παγκοσμίου φήμης ζωγράφος Edvard Munch παρέδωσε όλα τα έργα του που ήταν ακόμα στην κατοχή του -περίπου 27.000- στο δήμο του Όσλο. Το 2008, το δημοτικό συμβούλιο του Όσλο αποφάσισε να χτίσει ένα νέο μουσείο για αυτό το απίστευτο δώρο. Προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο μουσείο και το 2009 μια διεθνής κριτική επιτροπή ανακήρυξε ως νικήτρια την πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Juan Herreros Lambda.

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο νούμερο ένα προορισμός στον κόσμο για να γνωρίσετε τη ζωή και την τέχνη του Edvard Munch – τώρα γνωστό ως MUNCH – άνοιξε τις πόρτες του στο Όσλο την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου. Ο σπουδαίος εξπρεσιονιστής (1863-1944) έγινε παγκοσμίως γνωστός με τον πίνακα «Η Κραυγή». Συνολικά η συλλογή του Μουσείου MUNCH περιλαμβάνει 42.000 αντικείμενα.

MUNCH
Πηγή εικόνας: https://www.visitoslo.com

Το κτήριο

Η πρόταση του Herreros βασίζεται στην ιδέα ενός μουσείου σε σχήμα πύργου, όπου οι κύριες λειτουργίες είναι οργανωμένες κάθετα.

Το MUNCH έχει ύψος εξήντα μέτρα και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη σε κοντινά κτήρια, κυρίως με την οριζόντια προσανατολισμένη Όπερα του Όσλο.

Με επένδυση από ανακυκλωμένα, διάτρητα και μερικώς ημιδιαφανή πάνελ αλουμινίου και το χαρακτηριστικό κεκλιμένο επάνω τμήμα του, το μουσείο έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό ορόσημο του Όσλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πύργος, ο οποίος βρίσκεται σε ένα τριώροφο βάθρο, έχει δύο ζώνες: μία στατική και μία δυναμική. Η στατική ζώνη είναι μια κλειστή κατασκευή από σκυρόδεμα, η οποία συμμορφώνεται με αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία των έργων τέχνης. Η δυναμική ζώνη έχει μια ανοιχτή, διαφανή πρόσοψη με όμορφη θέα στην πόλη και το φιόρδ του Όσλο.

MUNCH
Πηγή εικόνας: https://www.visitoslo.com

Εκθέσεις και εκδηλώσεις στο MUNCH

Με συνολικά 13 ορόφους και 11 χώρους γκαλερί, το MUNCH είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων στον Edvard Munch και την τέχνη του και να αντιπαραβάλλει το έργο του με εκείνο άλλων μοντερνιστών και σύγχρονων καλλιτεχνών.

Οι μόνιμες εκθέσεις προέρχονται από τη συλλογή του ίδιου του MUNCH, η οποία για πρώτη φορά έχει πραγματικά τον χώρο που της αξίζει. Εκτός από τις τακτικές εκθέσεις, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του μουσείου θα είναι γεμάτο με μουσική, παραστάσεις, προβολές ταινιών και καλλιτεχνικές ομιλίες.

MUNCH
Πηγή εικόνας: https://www.visitoslo.com

Το νέο μουσείο MUNCH με μια ματιά

  • Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία αποκλειστικά ενός καλλιτέχνη στον κόσμο
  • 26.313 τετραγωνικά μέτρα, 13 όροφοι, 11 εκθεσιακοί χώροι
  • Φιλοξενεί 26.000 έργα του Edvard Munch, συμπεριλαμβανομένων 1183 πινάκων
  • Εκθέτει το Scream σε μόνιμη θέση
  • Περιλαμβάνει εστιατόριο, καφέ, κατάστημα και μπαρ
  • Κατασκευάστηκε ως παθητικό σπίτι, σύμφωνα με τα κριτήρια FutureBuilt για τουλάχιστον 50% λιγότερες εκπομπές κλιματικών αερίων από ισοδύναμα κτήρια

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κουραπίδη

Η Σοφία ζει στην Αθήνα αλλά η ψυχή της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Visual Communications Specialist και αγαπάει τις πεταλούδες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;