Το κρυφό σπίτι των Άλπεων

Άλπεις, villa, αλπικός
Το «Κρυφό Σπίτι» στο χωριό των Άλπεων. (Vals, Ελβετία). Πηγή Εικόνας: PlansMatter.

Ζώντας στον 21ο αιώνα, οι περισσότεροι έχουμε δει και αναγνωρίσει -είτε είμαστε γνώστες του αντικειμένου είτε απλοί κάτοικοι των μεγάλων αστικών πόλεων- την εξέλιξη στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ωστόσο, τα υπόγεια, ή προτιμότερα «κρυφά σπίτια», έρχονται για να σημαδέψουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, λόγω του ιδιαίτερου στυλ τους αλλά και εξαιτίας της οικολογικής τους ματιάς στη σύγχρονη κατοικία. Παράδειγμα αυτής της «υπόγειας» τάσης ως προς την κατοίκηση αποτελεί η βίλα που βρίσκεται στο χωριό Vals, των Ελβετικών Άλπεων.

Άλπεων, Άλπεις
Πηγή Εικόνας: PlansMatter.

Η φιλοσοφία του σπιτιού

Σχεδιασμένο από τους Bjarne Mastenbroek και Christian Müller, των αρχιτεκτονικών γραφείων SeARCH και CMA, αντίστοιχα, το σπίτι έχει ως κύριο στόχο να μην γίνεται εύκολα ορατό.  Το γεγονός ότι το τοπίο της γύρω περιοχής των Άλπεων, αποτελείται από ένα παρθένο δάσος, οδήγησε τους  δύο Ολλανδούς αρχιτέκτονες να επικεντρωθούν στην προσπάθεια της, κυριολεκτικής, ενσωμάτωσης του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε να αποφύγουν την οπτική διαταραχή, διατηρώντας το πανέμορφο αλπικό τοπίο άθικτο. Για να το πετύχουν αυτό, και σεβόμενοι την επιθυμία του προηγούμενου ιδιοκτήτη, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ανέπαφη τη ξύλινη καλύβα (η οποία χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη), και να μετατραπεί  στην κύρια είσοδο της οικίας (σε μορφή τούνελ) που οδηγεί προς το σπίτι. Ωστόσο, αυτό που ενθουσιάζει τον επισκέπτη, δεν είναι άλλο από την καταπληκτική θέα προς τα βουνά, η οποία επιτυγχάνεται με το σχεδιασμό μίας επικλινούς πρόσοψης, που λόγω του σχήματός της, εκμεταλλεύεται στο έπακρον, τη πλαγιά του λόφου, και ανοίγεται στο τοπίο, ανενόχλητα.

Άλπεων, αρχιτεκτονική
Πηγή Εικόνας: PlansMatter.com.

To Design

Αν και η βίλα βρίσκεται στην Ελβετία, το εσωτερικό design επιμελήθηκε μία ομάδα Ολλανδών σχεδιαστών και designers, οι οποίοι προσπάθησαν να ενσωματώσουν στο καταπράσινο τοπίο των Άλπεων, στοιχεία Industrial design, χρησιμοποιόντας υφάσματα, έπιπλα και έργα τέχνης Ολλανδών και Δανών σχεδιαστών και εικαστκών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Hella Jongerius, DemakersvanMarcel Wanders, Claudy Jongstra και Vitra Nederland . Αν και οι διακόσμηση τολμά να είναι σύγχρονη, η κυριάρχιση του ξυλου, καθώς επίσης και η minimal διάθεση που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Φυσικά, όλα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάδειξη της επιβλητικής θέας. Επιπλέον, τα χρώματα που χρησιμόποιήθηκαν (κυρίως θερμά όπως κόκκινα, προτοκαλί αλλά και μπλε στοιχεία, ως επί των πλείστων στα υφάσματα) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γκρι τσιμεντένια και σκοτεινή είσοδο του σπιτιού. Η υπόγεια είσοδος, σε μορφή τούνελ, είναι και ο χώρος που φαίνεται να έχει κρατήσει τη πιο λιτή διακόσμηση. Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας και του ιδιωκτήτη (ο οποίος τυγχάνει να είναι, επίσης, αρχιτέκτονας) ήταν η δημιουργία μίας διαδοχικής μετάβασης από το φως στο σκοτάδι, μέσω του τσιμεντένιου τούνελ, το οποίο καταλήγει στον κεντρικό χώρο του σπιτιού. Έμπνευση για αυτή τη μοναδική σχεδιαστικά μετάβαση ήταν, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι, ο μυστηριακός κόσμος της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Σπίτι των των Άλπεων
Πηγή Εικόνας: GG.com.

Οι θερμές πηγές

Η ευρύτερη περιοχή του Vals είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της που προέρχονται από τους θερμοπήδακες του Graubünden (πρόκειται για ένα από τα καντόνια της Ελβετίας). Λόγω των πηγών, στη γύρω περιοχή κανείς μπορεί να βρει πολλές ξενοδοχειακες μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες σπα με νερό που προέρχεται από τις κοντινές θερμές πηγές. Εκμεταλλευόμενοι την κοντινή απόσταση του σπιτιού από τις πηγές, οι αρχιτέκτονες εγκαθίστησαν ένα σύστημα άδρευσής του νερού των πηγών, το οποίο καταλήγει στην υπαίθρια μπανιέρα που βρίσκεται στη πρόσοψη της οικίας, προσφέροντας στους ενοίκους τη μονοδική δυνατότητα ενός ιδιωτικού σπα με θέα το καταπράσινο αλπικό τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

θέα των Άλπεων
Πρόσοψη με θέα στις  Ελβετικές Άλπεις. Πηγή Εικόνας: archdaily.com.

Πηγές Άρθρου

VILLA VALS – Vals, Switzerland. Ανακτήθηκε από https://plansmatter.com/view-rentals/villa-vals-vals-switzerland. (τελευταία πρόσβαση 20/02/2020).

 Abendroth U. (2016). The Ultimate Alpine Hideaway: Villa Vals. Ανακτήθηκε από https://www.gg-magazine.com/en/2016/06/berg-bau-der-besonderen-art-die-villa-vals/. (τελευταία πρόσβαση 20/02/2020)

7132 Thermal Baths. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/7132_Thermal_Baths. (τελευταία πρόσβαση 20/02/2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Ιωακειμίδου

Γεννήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και ζει στο ακόμα βορειότερο Εδιμβούργο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, όμως έχει μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;