Το αμφιλεγόμενο νέο κτήριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας στο Λονδίνο

Αμερικάνικης Πρεσβείας

Η αρχιτεκτονική είναι τέχνη. Και όπως κάθε μορφή τέχνη, έτσι και αυτή τείνει να προκαλεί έντονα συναισθήματα, αντιδράσεις και προβληματισμούς.

Ο σχεδιασμός ενός κτηρίου, πραγματοποιείται βάσει της μελλοντικής χρήσης του. Εκτός όμως από το λειτουργικό μέρος του σχεδιασμού, υπάρχει και το αισθητικό μέρος, το οποίο συνήθως κλίνει προς μία από τις δύο κατευθύνσεις: εναρμονισμός με τον περιβάλλοντα χώρο ή διαχωρισμός από αυτόν.

Και ενώ για οποιοδήποτε άλλο κτήριο, ένας διαφορετικός από τα συνηθισμένα σχεδιασμός θα προκαλούσε τα βλέμματα και ενδεχομένως το θαυμασμό, τι γίνεται όταν μιλάμε για ένα δημόσιο κτήριο και ειδικότερα για την πρεσβεία των ΗΠΑ; Είναι καλή η έντονη προβολή ή μήπως όχι;

Αυτή την αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει το νέο κτήριο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικάνικης Πρεσβείας

Η νέα πρεσβεία του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι ένας μοντέρνος γυάλινος κύβος ο οποίος ανοικοδομείται στην περιοχή Wandsworth του Λονδίνου, νότια του Τάμεση. Ο λόγος μετακίνησης της πρεσβείας από τη μέχρι τώρα τοποθεσία της, είναι επειδή το κτήριο της δεκαετίας του ’50 είναι πολύ μικρό, ξεπερασμένο και δύσκολο να προστατευτεί από ενδεχόμενες απειλές.

Το νέο κτήριο κατασκευάζεται από ειδικό ενισχυμένο γυαλί, που είναι ανθεκτικό σε εκρήξεις και βομβιστικές επιθέσεις, ενώ περιμετρικά θα υπάρχει μια ημικυκλική λίμνη. θα εκτείνεται σε 45.000 τετραγωνικά μέτρα, με 12 ορόφους και θα μπορεί να στεγάσει περίπου 1000 άτομα προσωπικό.

Αμερικάνικης Πρεσβείας

Από περιβαλλοντικής πλευράς, θα είναι σχεδόν αυτόνομο στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει εκτός δικτύου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Παράλληλα, θα ενσωματωθούν φωτοβολταϊκά στοιχεία που θα μπορούν να μετατρέψουν το φως του ήλιου σε ενέργεια, ακόμα και στο συννεφιασμένο και υγρό Λονδίνο. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατασκευή αυτή αποτελεί μια σύγχρονη, φιλόξενη, ασφαλή και ενεργειακά αποδοτική πρεσβεία για τον 21ο αιώνα.

Αμερικάνικης Πρεσβείας

Το σχεδιασμό ανέλαβε –μετά από διαγωνισμό- το αρχιτεκτονικό γραφείο Kieran Timberlake από τη Φιλαδέλφεια, δημιουργώντας αντιπαράθεση όχι μόνο για το αστρονομικό κόστος του ενός δις δολαρίων αλλά κυρίως για την εμβληματική εμφάνιση που κάποιοι θεωρούν ότι δίνει την αίσθηση υπερβολικής πολυτέλειας ή ότι είναι πολύ προκλητική λόγω της μοναδικότητάς της και αυτό εγείρει  ζητήματα ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν πως η καινούργια πρεσβεία, έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα κριτήρια για τη μέγιστη ασφάλεια αλλά και λειτουργικότητα.

Παρόμοια αντιμετώπιση θα έχουν και άλλες νέες πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, όπως αυτές της  Βηρυτού και της Πόλης του Μεξικού, καθώς η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σχέδιο που έχει ως στόχο να ανεβάσει κατά πολύ τα σχεδιαστικά στάνταρ των νέων κτηρίων. Το πρόγραμμα ονομάζεται Excellence in Diplomatic Facilities και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ είναι το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό.

Δεν θα περιμέναμε λοιπόν τίποτα λιγότερο από εμβληματικά και ξεχωριστά κτήρια για μια χώρα σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αμερικάνικης Πρεσβείας

Φωτογραφίες © KieranTimberlake


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κουραπίδη

Η Σοφία ζει στην Αθήνα αλλά η ψυχή της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Visual Communications Specialist και αγαπάει τις πεταλούδες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;