Το αεροδρόμιο «αστερίας» των Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: businesstraveller.com

Το γιγαντιαίο αεροδρόμιο σε σχήμα αστερία των Zaha Hadid Architects στο Πεκίνο

Το Zaha Hadid Architects έχει ολοκληρώσει το πενταπλό κτήριο του Beijing Daxing International Airport, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο. Σχεδιασμένο από την Zaha Hadid και τον κύριο συνεργάτη της Patrik Schumacher, μαζί με τον ειδικό αερολιμένα ADPI. Ο τερματικός σταθμός 700.000 τ.μ. που εξυπηρετεί το Πεκίνο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγής. Το αεροδρόμιο είναι διατεταγμένο γύρω από μια κεντρική «μεγάλη αυλή». Οι 5 πύλες αεροσκαφών ακτινοβολούν, δίνοντας στο κτήριο την εμφάνιση  ενός αστερία όταν το βλέπεις από πάνω.

Δομή αεροδρομίου

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: dezeen.com

Το τετραώροφο αεροδρόμιο είναι διατεταγμένο γύρω από αυτόν τον κεντρικό χώρο, ο οποίος είναι φυσικά φωτισμένος με γυάλινη οροφή. To γραφείο αναφέρεται στην οροφή ως «κεντρικό διαστημικό θόλο προσανατολισμού». Το check-in (νησί) του αεροδρομίου, τα διεθνή και εγχώρια γραφεία ασφαλείας και η εγχώρια περιοχή λιανικής πώλησης είναι όλα τοποθετημένα σε διαφορετικά επίπεδα εντός αυτής της κεντρικής περιοχής. «Αντικατοπτρίζοντας τις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής που οργανώνουν συνδεδεμένους χώρους γύρω από μια κεντρική αυλή, ο σχεδιασμός του τερματικού οδηγεί όλους τους επιβάτες απρόσκοπτα μέσα από τις σχετικές ζώνες αναχώρησης, άφιξης ή μεταφοράς προς την μεγάλη αυλή στο κέντρο του, ένα πολυεπίπεδο χώρο συνάντησης στην καρδιά του τερματικού», εξηγεί το γραφείο.

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: dezeen.com

Από τον κεντρικό χώρο, οι επιβάτες μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα από τις 79 πύλες. Οι πύλες διαθέτουν αεροπλάνα που συνδέονται απευθείας με τον τερματικό σταθμό, τοποθετημένα γύρω από τις πέντε προβλήτες αεροσκαφών. Σύμφωνα με το γραφείο, αυτή είναι η πιο αποτελεσματική ρύθμιση που επιτρέπει γρήγορα στον μεγάλο αριθμό επιβατών να φτάσουν στα αεροπλάνα τους.

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: dezeen.com

«Ο συμπαγής ακτινικός σχεδιασμός του τερματικού επιτρέπει τη στάθμευση του μέγιστου αριθμού αεροσκαφών απευθείας στο τερματικό με ελάχιστες αποστάσεις από το κέντρο του κτηρίου, παρέχοντας εξαιρετική ευκολία στους επιβάτες και ευελιξία στις λειτουργίες», δήλωσε το γραφείο. «Αυτή η ακτινική διαμόρφωση εξασφαλίζει την πρόσβαση στην πλειονότητα της πύλης επιβίβασης με περπάτημα μικρότερο από 18 λεπτά.»

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: dezeen.com

Τοποθετημένο γύρω από τον κεντρικό χώρο, το Zaha Hadid Architects δημιούργησε μια σειρά από ρέουσες μορφές που στηρίζουν την οροφή και λειτουργούν ως φεγγίτες για να φέρνουν το φως στο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμοί τρένων και Περιβάλλον

Zaha Hadid
Πηγή εικόνας: dezeen.com

Ένας έκτος βραχίονας περιέχει τον μεταφορικό κόμβο των 80.000 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει σιδηροδρομικούς σταθμούς υψηλής ταχύτητας και τοπικούς σιδηροδρόμους, καθώς και ένα ξενοδοχείο και γραφεία. Ο αερολιμένας τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης με ανάκτηση θερμότητας που υποστηρίζεται από αντλία θερμότητας εδάφους. Επίσης, έχει σύστημα συλλογής ομβρίων και διαχείρισης νερού.

Πηγή εικόνας: dezeen.com

Το Zaha Hadid Architects ιδρύθηκε το 1980 από την Zaha Hadid. Το γραφείο διευθύνεται από τον Schumacher, από τότε που ο Hadid πέθανε το 2016.

 

Πηγή: dezeen.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;