Τα πλωτά νησιά που δεν φοβούνται τον τυφώνα

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

Μια ιδέα που δημιουργεί πλωτά νησιά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τους τυφώνες

Η αρχιτεκτονική εταιρία BIG έχει σχεδιάσει μια ιδέα για μια πλωτή πόλη 10.000 ατόμων. Τα πλωτά νησιά αυτά θα βοηθήσουν πληθυσμούς που απειλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες. Ο ιδρυτής Bjarke Ingels αποκάλυψε το σχέδιο σχετικά με τις πλωτές πόλεις στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ονομάζεται Oceanix City, το σχέδιο αποτελείται από γερά νησιά συγκεντρωμένα σε ομάδες των έξι, για να σχηματίσουν χωριά. Αυτές οι ομάδες θα επαναληφθούν σε πολλαπλάσια των έξι για να σχηματίσουν ένα χωριό 12 εξάδων για 1.650 κατοίκους. Στη συνέχεια θα σχηματίσουν χώρο για 10.000 πολίτες.

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

Η Oceanix, μια εταιρεία που αναπτύσσει καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσει το νερό, ανέθεσε στη BIG να αναπτύξει την ιδέα, σε συνεργασία με  το Center for Ocean Engineering and Oceanix του MIT.

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

Το Oceanix City έχει ως στόχο να παρέχει ένα κατοικήσιμο, παράκτιο περιβάλλον σε περίπτωση αύξησης των επιπέδων της θάλασσας, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν το 90% των παράκτιων πόλεων του κόσμου έως το 2050. Τα μικροσκοπικά πλωτά νησιά είναι επίσης σχεδιασμένα για να επιβιώσουν σε μια κατηγορία από πέντε τυφώνες. Οι δομές τους θα είναι ευέλικτες ώστε οι πόλεις να μπορούν να μετακινηθούν εάν τα επίπεδα νερού είναι πολύ χαμηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή στην Oceanix City

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

Κάθε χωριό θα περιλαμβάνει ένα κοινοτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των λουτρών, των αγορών, των πνευματικών και πολιτιστικών κέντρων. Η BIG προτίθεται να προσαρμόσει την πόλη Oceanix σε «κάθε πολιτισμό, οποιαδήποτε αρχιτεκτονικής».

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι βιώσιμες πλωτές πόλεις είναι προσιτές και διαθέσιμες σε όλες τις παράκτιες περιοχές που έχουν ανάγκη», σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Oceanix, Marc Collins Chen. «Δεν πρέπει να γίνουν προνόμιο των πλουσίων». Το Oceanix City προορίζεται να αναπτυχθεί σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πλημμυρίσουν πρώτα. «Η ιδέα που παρουσιάζουμε εδώ δεν είναι ότι όλοι θα ζούμε στη θάλασσα στο μέλλον», δήλωσε ο Ingels.

πλωτά νησιά
Πηγή εικόνας: dezeen.com

 

Η παρουσίαση του Oceanix City στον ΟΗΕ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη πόλεων προσαρμοσμένων στην αλλαγή του κλίματος και την επακόλουθη απειλή της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Amina Mohammed, αναπληρωτής γενική γραμματέας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις πλωτές πόλεις ως έναν τρόπο αντιμετώπισης «μεθοριακών προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. «Πρέπει να οικοδομήσουμε πόλεις για τους ανθρώπους, όχι αυτοκίνητα», είπε. «Και πρέπει να οικοδομήσουμε πόλεις γνωρίζοντας ότι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών κινδύνων, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως τις καταιγίδες. Οι κυμαινόμενες πόλεις μπορούν να είναι μέρος του νέου μας κόσμου».

Special Thanks: dezeen.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;