Τα 6 πιο εντυπωσιακά κτήρια του 2018

Τα 6 πιο εντυπωσιακά κτήρια του 2018 είναι τα κτήρια αυτά που κατάφεραν με το σχεδιασμό τους, όχι μόνο ένα αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και μια οικολογική λειτουργία, παράλληλα με την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο περιβάλλον.

Εθνικό Μουσείο του Κατάρ (Ντόχα, Κατάρ)

Ο Jean Nouvel δεν έχει σχεδιάσει ποτέ κοινότυπα κτήρια. Μετά το άνοιγμα του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι, σχεδίασε ένα κτήριο για το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ που μοιάζει να είναι από άλλο πλανήτη. Εμπνευσμένο από το Ρόδο της ερήμου, το κτήριο αποτελείται από αλληλοεφαπτόμενους δίσκους που έχουν σχεδόν το ίδιο μπεζ χρώμα με τη γύρω έρημο. Το μουσείο θα φιλοξενήσει έργα που σχετίζονται με θέματα που αντιπροσωπεύουν τη χώρα, αν όχι την περιοχή: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον Περσικό Κόλπο.

κτήρια

Πράσινοι Πύργοι του Ναντζίνγκ (Ναντζίνγκ, Κίνα)

Όποιος είναι γνώστης της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Μιλάνου, θα αναγνωρίσει αμέσως το έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Stefano Boeri. Το Vertical Forest του Μιλάνου είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα πράσινης αρχιτεκτονικής, με 1.100 δέντρα από 23 διαφορετικά τοπικά είδη και 2.500 φυτά που δημιουργούν μια εντυπωσιακή πινελιά χρώματος και καταπολέμησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ιταλική πόλη. Το 2018, ο 61χρονος αρχιτέκτονας φέρνει το ταλέντο του στην Κίνα. Οι Πράσινοι Πύργοι του Ναντζίνγκ θα είναι το πρώτο κατακόρυφο δάσος της Ασίας. Ένα σημαντικό ορόσημο για μια περιοχή που υποφέρει από μερικές από τις χειρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Ο ψηλός ουρανοξύστης των 656 ποδιών του Boeri θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ένα μουσείο, μια σχολή αρχιτεκτονικής (που δίνει έμφαση στο οικολογικό σχεδιασμό), ένα κλαμπ στον τελευταίο όροφο και ένα ξενοδοχείο.

κτήρια

Σχολή Mwabwindo (Mwabwindo Village, Ζάμπια)

Το Ίδρυμα 14+ – μια φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στις Η.Π.Α. που κατασκευάζει σχολεία και ορφανοτροφεία για παιδιά σε αγροτικές αφρικανικές κοινότητες – αξιοποίησε τη φημισμένη εταιρεία Selldorf Architects για να σχεδιάσει τη σχολή Mwabwindo, μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στα οροπέδια της Ζάμπια. Ο σχεδιασμός του σχολείου, είχε ως στόχο να μιμείται τη σκιά που δίνουν τα δέντρα από τον δυνατό υποσαχάριο ήλιο. Τα κτήρια κατασκευάστηκαν με λάσπη που έφτιαξαν χειροποίητα τοπικοί τεχνίτες. Το συγκρότημα (το οποίο περιλαμβάνει το σχολείο και ένα τμήμα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών) θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες, ενώ θα συλλέγεται νερό βροχής για χρήση στους παρακείμενους κήπους, καθιστώντας τη σχολή Mwabwindo, όχι μόνο ένα εξαιρετικό μέρος για να μαθαίνουν τα παιδιά, αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κτήριο

ARC Εργοστάσιο Ενέργειας (Κοπεγχάγη, Δανία)

Για τα τελευταία χρόνια, η δανέζικη οικογένεια Bjarke Ingels έχει επαναπροσδιορίσει την αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο. Αλλά για το τελευταίο του έργο, ο 43χρονος οραματιστής παρέμεινε πιο κοντά στο σπίτι. Βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ARC είναι το απόγειο της δημιουργικής διάνοιας. Βασικά, η υπερσύγχρονη εγκατάσταση αποδεικνύει ότι η οικολογική αρχιτεκτονική μπορεί να γίνει με τέλειο σχεδιασμό. Η εγκατάσταση αναμένεται να καίει 400.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, παράγοντας αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 60.000 σπίτια στην περιοχή. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιο της Κοπεγχάγης να γίνει η πρώτη πόλη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στον κόσμο έως το 2025. Αλλά αυτό το κτήριο, δεν είναι μόνο για τη μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια, είναι και για πάρα πολύ διασκέδαση. Στην κορυφή της οροφής, βρίσκεται μια χιονοδρομική πλαγιά μήκους 1.500 ποδιών (μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές πίστες σκι στον κόσμο), ένα όνειρο του ίδιου του Ingels. Η πλαγιά, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω ανελκυστήρα μέσα στο κτήριο, έχει διαδρομές που προορίζονται για αρχάριους, προχωρημένους και επαγγελματίες. Ενώ η Δανία έχει ικανοποιητική ποσότητα χιονιού, η χώρα είναι μάλλον επίπεδη και δεν αποτελεί ιδανικό έδαφος για τους λάτρεις του σκι. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ARC αλλάζει όλα αυτά με τον πιο οικολογικό τρόπο.

κτήρια

Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (Βιρτζίνια, Η.Π.Α.)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια, το νέο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Πανεπιστημίου της Virginia είναι κάτι παραπάνω από αυτό που υποδεικνύει το όνομά του. Η ιδιοφυΐα του σχεδιασμού του Steven Holl είναι ότι, ενώ η αρχιτεκτονική είναι αριστοτεχνικά ομοιόμορφη, η χρήση του εσωτερικού της είναι εντελώς διαφορετική. Το Ινστιτούτο θα χρησιμοποιηθεί ως καφέ μπαρ, χώρος γκαλερί, αμφιθέατρο 240 θέσεων για κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις και διαλέξεις, καθώς και εργαστήριο κατασκευών. Όχι μόνο τα ακανόνιστα διαμορφωμένα τετράγωνα του Holl έχουν μια φανταστική αίσθηση, αλλά είναι και απίστευτα φιλικά προς το περιβάλλον. Τέσσερις πράσινες στέγες φυτεύονται με φυσική βλάστηση, οι οποίες προορίζονται για την απορρόφηση των ομβρίων υδάτων και την αύξηση της μόνωσης. Τα παράθυρα και οι φεγγίτες έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά, για να εξασφαλίσουν ότι το εσωτερικό τους θα έχει αρκετό φυσικό φως, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό. Το έργο θα ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο του 2018, περίπου έξι χρόνια αφότου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά.

κτήρια

V & A Μουσείο Σχεδίου (Dundee, Σκωτία)

Είναι αναμενόμενο ότι το πρώτο μουσείο της Σκωτίας αφιερωμένο στο Σχέδιο δημιουργείται από έναν από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές στον κόσμο, τον Kengo Kuma. Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας δεν είναι ξένος προς τα αφηρημένα κτήρια, μια λεπτομέρεια που θα είναι εμφανής στο Dundee, όταν ολοκληρωθεί το επιβλητικό του έργο. Το σχέδιο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τους θεαματικούς γκρεμούς που περιβάλλουν τη χώρα, είναι κοφτερά γωνιακό και ένα τμήμα του προβάλλεται σε κοντινό ποτάμι. Είτε οι επισκέπτες είναι οπαδοί των εκθέσεων σχεδιασμού είτε όχι, δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς το περπάτημα στο χώρο θα σημαίνει την είσοδο σε ένα μουσείο που έχει σχεδιαστεί όπως κανένα άλλο πριν από αυτό.

κτήρια


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κουραπίδη

Η Σοφία ζει στην Αθήνα αλλά η ψυχή της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Visual Communications Specialist και αγαπάει τις πεταλούδες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;