Sonora Art Village: Μια φανταστική κοινότητα στο Μεξικό

Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Δημιουργώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις μιας φανταστικής κοινότητας στο Μεξικό με χρωματιστά κτήρια και δρόμους γεμάτους κάκτους και πισίνες, οι Davit και Mary Jilavyan,  θυμίζουν τα έργα του αρχιτέκτονα Luis Barragan. Τα κτήρια στο Sonora Art Village διαθέτουν φωτεινά και έντονα χρώματα, ροζ, πράσινα, πορτοκαλί, μπλε και κίτρινα.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να αισθανθούν για λίγο σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, μακριά από την γκρίζα πραγματικότητα, να αισθανθούν σε κάποιο φωτεινό τρισδιάστατο χώρο ή ακόμα και σε ένα cartoon».

Πράγματι, η φωτεινότητα και η δημιουργικότητα του έργου τους δίνουν μια αίσθηση ανακούφισης και ευτυχίας.

Sonora Art Village
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να περπατηθεί. Μερικά σπίτια είναι ψηλότερα, άλλα είναι χαμηλότερα, οπότε το χωριό έχει πολλές μικρές σκάλες, σαν να σε καλεί να ανεβοκατεβείς σε ένα παιχνίδι. «Στο Sonora Art Village δεν υπάρχει σαφές σύστημα, τα σπίτια βρίσκονται χαοτικά, κάθε σπίτι έχει το δικό του πολύχρωμο μονοπάτι», ανέφεραν οι ίδιοι oι σχεδιαστές.  Πλάκες ,τοίχοι, και καμάρες  χαρακτηρίζουν την όλη γεωμετρία. Διάδρομοι, μονοπάτια και σκαλοπάτια, καθώς και εξωτερικές πισίνες και γήπεδα ολοκληρώνουν την πρόταση.

Sonora Art Village
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Οι Jilavyans συγκαταλέγονται ανάμεσα σε ένα κύμα εικαστικών καλλιτεχνών που δημιούργησαν ουτοπικά τοπία, κτήρια και εσωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κωρονοϊού. Αυτό λοιπόν είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε και εμπνεύστηκε την περίοδο της καραντίνας, και αντιτίθεται στην απομόνωση και αποξένωση που βιώνει ο κόσμος σήμερα ανά το παγκόσμιο, προτάσσοντας ένα αίσθημα ελευθερίας. Μπορεί να είναι απλά μια ιδέα, μη εμπορική, απλά ένα έργο τέχνης όπως λένε και οι ίδιοι, αλλά σε μια πιθανή υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πιστεύω όλοι μας θα αφεθούμε σε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Sonora Art Village είναι μια έκρηξη των συναισθημάτων μας, είναι αυτό που μας λείπει στην πραγματικότητα», δηλώνουν οι ίδιοι. «Είναι ένα μέρος απαλλαγμένο από προκαταλήψεις. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό, σεξισμό, ταπείνωση. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα που θα αποπνέει χαρά, αγάπη και ευτυχία.»

Sonora art village
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Πηγή άρθρου:

Bridget,C (2020). Architectural visualisers imagine rainbow-coloured Sonora Art Village during pandemic. Ανακτήθηκε από www.dezeen.com (17/08/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mικαέλα Χαραλάμπους

Γεννήθηκε στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με διάφορες χειροτεχνίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;