Shipwreck Lodge: ένα καταφύγιο στην άγρια φύση

Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Το καταφύγιο Shipwreck Lodge βρίσκεται κοντά στις ξηρές εκβολές του ποταμού Hoarusib στην έκταση της ακτής του Ατλαντικού που ονομάζεται Skeleton Coast, η οποία εκτείνεται περίπου 300 μίλια μέχρι το δυτικό άκρο της Ναμίμπια. Πρόκειται για ένα πολυτελές έργο 20κλίνων, για απομακρυσμένα καταλυμάτα  ανάμεσα σε αμμόλοφους λευκής άμμου που συγκρούονται απότομα με τον ωκεανό και φιλοξενούν διάφορα είδη ζώων.

Οι αρχιτέκτονες  του έργου, Nina Maritz Architects, εμπνευσμένοι από τα εκατοντάδες ναυάγια σκορπισμένα κατά μήκος της ακτής Skeleton Coast της χώρας και συγκέκριμένα από τις στερήσεις που υπέστησαν οι επιζώντες από το Dunedin Star και το σκληρό τοπίο αυτής της ερήμου, προσπάθησαν να αναγνώσουν την αντίθεση μεταξύ καταφυγίου και έκθεσης, στο σχεδιασμό τους. Έτσι κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα ζεστό και συμπαγές χώρο που ενσωματώνεται στην άγρια ​​φύση, ένα καταφύγιο προσαρμοσμένο στην τοπιογραφία.

Shipwreck Lodge
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Trying to capture the sense of harshness and desolation that shipwrecked passengers and sailors experienced in earlier times, the timber cabins were designed to evoke broken pieces of ships,” the architects explained.

Ουσιαστικά, η ιδέα τους, βασίζεται στην αντιμετώπιση των δομών-καμπίνων ως αφηρημένα θραύσματα συντριμμιών από χίλια πλοία που έχουν προσβληθεί από την επικίνδυνη ακτή και χρησιμοποιούσαν οι επιζώντες ενάντια στον αέναο άνεμο και τον καυτό ήλιο. Οι καμπίνες απλώνονται κατά μήκος της άκρης του αμμόλοφου. Οι βαθιές στοίβες που οδηγούνται στους αμμόλοφους υποστηρίζουν τη δομή και καταπολεμούν τα προβλήματα που δημιουργεί ο άνεμος που κινεί συνεχώς την άμμο.

Κάθε μία από τις καμπίνες περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο που στεγάζεται σε μια δομή και συνδέεται από ένα μικρό λόμπι με ένα μπάνιο, για τη δημιουργία μυστικότητας.  Ένα αιχμηρό τόξο στο μπάνιο εκτρέπει τον νοτιοδυτικό άνεμο ώστε να μη χτυπήσει  τη δομή και έτσι μειώνει και τον θόρυβο. Το κύριο σαλόνι και η τραπεζαρία είναι πιο μεγάλα δωμάτια, με ενσωματωμένους πάγκους και καθίσματα που θυμίζουν κουκέτες. Γενικά, μεγάλο μέρος των επίπλων είναι ενσωματωμένο, παρόμοιο με το εσωτερικό των παλαιών ιστιοφόρων. Τα μεγάλα παράθυρα βλέπουν σε απομακρυσμένη θέα τη θάλασσα, με ελάχιστα εξωτερικά στοιχεία.

Shipwreck Lodge
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/
Shipwreck Lodge
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Το Shipwreck Lodge στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου άνεσης. Οι αρχιτέκτονες  με κεντρομόλο δύναμη σχεδιασμού, προέβλεψαν  στη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με σχεδόν μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επομένως,  οι κατασκευές προεγκαταστάθηκαν σε πάνελ εκτός του χώρου σε σωρούς από μπετόν σκυροδέματος ώστε να προστατεύονται από τον άνεμο και έπειτα συναρμολογήθηκαν επί τόπου. Αυτό ελαχιστοποίησε τον αριθμό των εργαζομένων στις κατασκευές και την ποσότητα των αποβλήτων στο χώρο. Η ηλιακή ενέργεια, η ηλιακή θέρμανση νερού, το μαγείρεμα με αέριο και οι βιο-χωνευτήρες για αποχέτευση είναι μόνο μερικές από τις πράσινες στρατηγικές που εφαρμόζονται για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξυλεία επιλέχθηκε ως το πιο ανθεκτικό υλικό σε αυτές τις σκληρές παράκτιες συνθήκες. Οι προκατασκευασμένοι τοίχοι, γενικά, μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν στο μέλλον, εάν είναι απαραίτητο. Το διπλό τους κέλυφος είναι μονωμένο με ανακυκλωμένη κουβέρτα από ίνες μπουκαλιών νερού και η εξωτερική τους επένδυση στερεώνεται με ένα νέο σύστημα καρφιών ξυλείας για ελαχιστοποίηση της χρήσης μεταλλικών βιδών (που θα σκουριάσουν εύκολα και θα δημιουργούν προβληματικά απόβλητα). Η εσωτερική επένδυση ποικίλλει από διαφορετικού τύπου σανίδες.

Shipwreck Lodge
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Ο δυσπρόσιτος χώρος της ερήμου και τα αυστηρά κριτήρια αειφορίας παρουσίασαν πολλές προκλήσεις για το αρχιτεκτονικό έργο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και των περιορισμών σχετικά με τους τύπους των θεμελίων που θα μπορούσαν να τεθούν.

Το Shipwreck Lodge είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο που παρά τις δυσκολίες στο σχεδιασμό του, κατάφερε τόσο να σεβαστεί το περιβάλλον όσο και να το αναδείξει, και παράλληλα προσφέρει ένα χώρο θαλπωρής και ηρεμίας, μια όαση στην έρημο.

Shipwreck Lodge
Πηγή εικόνας: https://www.dezeen.com/

Πηγές άρθρου:

Griffiths, Α (2018). Shipwreck Lodge’s wooden cabins evoke ships washed up on Namibia’s Skeleton Coast. Ανακτήθηκε από www.dezeen.com (τελευταία πρόσβαση 30/08/2020)

– (2018) Shipwreck Lodge / Nina Maritz Architects. Ανακτήθηκε από www.archdaily.com (τελευταία πρόσβαση 30/08/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mικαέλα Χαραλάμπους

Γεννήθηκε στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με διάφορες χειροτεχνίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;