«Σχεδία home»: Αρχιτεκτονική φιλική προς κοινωνία και περιβάλλον

Σχεδία Home
Πηγή εικόνας: www.shedia.gr

Tο κτήριο του περιοδικού Σχεδία που προκύπτει από την επανάχρηση του κτηρίου στην οδό Κολοκοτρώνη 56, είναι το νέο κτήριο της ΜΚΟ «Σχεδία». Διακοσμητικά αντικείμενα design προς πώληση, τα οποία δημιουργούν οι άνθρωποι της Σχεδίας με επαναχρησιμοποιήσιμα περιοδικά τα οποία δεν έχουν πουληθεί. Πέρα από τη λειτουργία του ως εκθετήριο και πωλητήριο, το κτήριο φιλοξενεί ακόμα ένα εργαστήριο, ένα καφέ κι ένα εστιατόριο.

Σχεδία Home
Πηγή εικόνας: www.shedia.gr

Στην κουζίνα και στο μενού του «Σχεδία Ηome» κυριαρχούν οι «γεύσεις σπιτικές» που έχει σχεδιάσει ο ο σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, με τον συνεργάτη του κ. Γιάννη Υφαντίδη, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους της «Σχεδίας» να μαγειρεύουν αυτές ακριβώς τις γεύσεις. Στο μπαρ, ο βραβευμένος bartender Πέτρος Μυτιληναίος έχει επιμεληθεί τη λίστα με τα κοκτέιλ, αλλά και όλον το σχεδιασμό, ενώ τους «ήχους» έχουν επιμεληθεί οι μουσικοί παραγωγοί Γιώργος Μουχταρίδης  και Αλεξάνδρα Γιαλίνη .

Σχεδία Home
Πηγή εικόνας: www.shedia.gr

Επιπρόσθετα, χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο έχει σχεδιαστεί το «Σχεδία Home» είναι η προσέγγιση του ζητήματος της προσβασιμότητας. Το μενού είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν, υπάρχουν υπερυψωμένα τραπεζάκια ώστε να μπορεί να περνά από κάτω αναπηρικό αμαξίδιο, στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ, το πιαστράκι για να κρεμάμε μια τσάντα είναι πιο χαμηλά στον τοίχο ώστε να το φτάνουν και οι άνθρωποι με αμαξίδιο, ακόμη και στο ύψος του μπαρ υπάρχει η σχετική μέριμνα και φροντίδα. Επιπλέον, η εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο εστίασης (μπαρ και σέρβις) περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μία «Αόρατη Διαδρομή» ώστε να γνωριστούν με τους ανθρώπους της «Σχεδίας» και να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα, το κοινωνικό πρωτίστως, αυτό πρότζεκτ, αλλά ακόμη και μαθήματα υποδοχής και καθοδήγησης συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Σχεδία Home
Πηγή εικόνας: www.shedia.gr

Δίνεται η ευκαιρία στην αρχιτεκτονική να επεκτείνει την έκφραση του κοινωνικού προσώπου της μέσω της κυκλικής οικονομίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Κυριαρχεί η αποφυγή της χρήσης πλαστικού, όπως  και η εξοικονόμηση νερού. Δεν υπάρχει πλαστικό μπουκάλι νερό και τα κύπελλα και τα καλαμάκια που χρησιμοποιούνται δεν είναι πλαστικά.

Ένας χώρος που μοιάζει σαν να έχει γίνει σημείο συνάντησης των δυνάμεων του καλού, δυνάμεις που ενώνονται και συνεργούν για μια καλύτερη κοινωνία, «για να υποστηρίξουν το συνάνθρωπο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του», λένε οι άνθρωποι από τη «Σχεδία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον σχεδιασμό του ισογείου χώρου και πωλητηρίου ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners.

«Ο χώρος του ισογείου προορίζεται να λειτουργήσει επιπλέον ως εστιατόριο και μπαρ. Αποδεχτήκαμε με χαρά την προσωπική πρόσκληση του Βασίλη Μπαρτζώκα κι ήδη έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό, τον οποίο προσφέρουμε αφιλοκερδώς προκειμένου να συνδράμουμε τους σκοπούς και την δράση της», λένε οι αρχιτέκτονες.

Ο διάλογος του «παλαιού» με το «νέο» αποτελεί το κεντρικό θέμα του σχεδιασμού, καθώς οι αρχιτέκτονες πραγματοποιούν μια σύγχρονη επέμβαση σε ένα νεοκλασικό κτήριο.

«Σχηματίζεται έτσι ένας ζωτικός χώρος στον οποίο αλληλεπιδρούν πολλές γεωμετρίες, μέσα από τις χρονικές περιόδους που αυτές συμβολίζουν. Ένας θεατρικός και μαζί αφηγηματικός χώρος, πάνω στο οποίο τέμνονται διαφορετικές ιστορίες του αστικού μύθου στο κέντρο της πόλης, ξεχασμένες αλλά και σύγχρονες», επεξηγούν οι Δημήτρης Ποτηρόπουλος και Λιάνα Νέλλα Ποτηροπούλου.

Σχεδία Home
Πηγή εικόνας: www.shedia.gr

«Το να καλείσαι να επέμβεις μέσα από τον σχεδιασμό σου σε ένα κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, σε μια τόσο ιστορικά φορτισμένη περιοχή της Αθήνας, αποτελεί μια πρόκληση. Αυτή η Αθήνα, η ασύντακτη και ατίθαση, η παλαιότερη και η πιο νέα, αυτή των αναμνήσεων και εκείνη των προσδοκιών, είναι κάτι σαν οικογένεια. Καταγράφεις την εξέλιξή της, ανιχνεύεις, ανακαλύπτεις, προτείνεις. Η σχέση με το αντικείμενο του σχεδιασμού γίνεται βιωματική, βαθιά εγκεφαλική, συναισθηματική», συμπληρώνουν.

Η επιλογή του σημείου για τη «Σχεδία» δεν είναι τυχαία. Εδώ συνυπάρχουν τα εμπορικά καταστήματα και τα γραφεία, με τα café, τα εστιατόρια και τα μπαρ, συνθέτοντας έναν ιστό, ζωντανό όλο το εικοσιτετράωρο.

«Καθώς η ημέρα και η νύχτα τη μεταμορφώνουν, η ενέργεια είναι διάχυτη παντού, την αισθάνεσαι σε κάθε γωνιά. Οι παλιές ιστορίες της γειτονιάς ίσως ξέφτισαν στον χρόνο, όμως υπάρχουν ακόμη, ενώ νέες έρχονται να προστεθούν δίπλα τους. Η Κολοκοτρώνη είναι ένα ζωηρό «ποτάμι» της παλιάς Αθήνας. Τα πολλά πρόσωπα της πόλης είναι που την κάνουν γοητευτική, όλη την περιοχή γύρω της, γύρω από το νεοκλασικό της Σχεδίας», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

«Η κοινωνική ανισότητα δεν είναι μόνον οικονομικό ή τεχνικό ζήτημα, είναι και πολιτισμικό. Ίσως κυρίως πολιτισμικό», δηλώνουν οι αρχιτέκτονες.

Μας παραπέμπουν μάλιστα στην άποψη του Αλεχάντρο Αραβένα:

«Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν η αρχιτεκτονική και η πόλη στο θέμα των ευκαιριών για τους υποβαθμισμένους πολίτες είναι σημαντικός. Οι σωστά σχεδιασμένες πόλεις αποτελούν τον σύντομο δρόμο για την κοινωνική ισότητα. Για τα επόμενα 15 χρόνια, με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα πρέπει να στεγάζουμε παγκοσμίως 1 εκ. ανθρώπους την εβδομάδα, με αναλογία 10.000 δολάρια ανά οικογένεια για το οικόπεδο και το κτίσμα».

Πιστεύουν, λοιπόν, ότι αν οι πόλεις είναι σωστά σχεδιασμένες, αν η αρχιτεκτονική είναι σωστά σχεδιασμένη, αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής αυτών των ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, σημαντικές εταιρίες στηρίζουν το έργο με υλικά τους και είναι δίπλα στον ιδρυτή της Χρήστο Αλεφαντή αλλά και όλη την ομάδα και τον σκοπό που αυτή υπηρετεί.

Οι υποστηρικτές του «σχεδία home»
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ (δωρητής), Ίδρυμα Μποδοσάκη (δωρητής), VISA Ελλάς μέσω του προγράμματος Αλληλεγγύης (δωρητής), Κάριτας Ελλάς μέσω του προγράμματος ELBA (δωρητής), Interamerican (ασφάλιση κτιρίου), Λευτέρης Λαζάρου (σχεδιασμός μενού & εκπαίδευση προσωπικού), Γιάννης Υφαντίδης, Πέτρος Μυτιληναίος (bartender, σχεδιασμός κοκτέιλ), Γιώργος Μουχταρίδης & Pepper 96,6, Αλεξάνδρα Γιαλίνη (μουσικός παραγωγός), Somethink* (δημιουργικό γραφείο), McCANN (δημιουργικό γραφείο), bobstudio.gr (δημιουργικό γραφείο),  Γιάννης Τσεκλένης (σχεδιαστής μόδας), Λουίζα Νικολαΐδου (φωτογράφος), Ιόλη Χιωτίνη (designer), Δημήτρης Σαμαράς (ηχολήπτης), Κώστας Μόκκας (Apivita, συμβουλευτικές υπηρεσίες), Γιώργος Βλάχος (ΚΕΜΕΛ, συμβουλευτικές υπηρεσίες), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Σ.Κ.Ε.Π. (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Ειρήνη Τσώνη (My Atelier).
Συντελεστές Έργου: 
Αρχιτεκτονική μελέτη: Potiropoulos+Partners
Μελέτη φωτισμού: ASlight, Άννα Σμπώκου
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παγώνας Κώστας και ΣΙΑ ΕΕ
Τεχνική επίβλεψη: Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτων & Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων
Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική
Program management & επιμέλεια: Βασίλης Μπαρτζώκας, Design Ambassador
Πηγές: https://www.shedia.gr/news/2019/jun/14/sxedia-home-h-allhleggyh-synanta-thn-koinwnikh-kai/
https://www.archisearch.gr/press/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαργαρίτα Κυανίδου

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;