Η RIBA ανακοίνωσε το σπίτι της χρονιάς

Πως οι οικογένειες μπορούν να ζήσουν μαζί στο σπίτι της χρονιάς

σπίτι
Photography: James Morris

Το βραβείο «House of the Year» της RIBA πηγαίνει στο σπίτι της multi-generational κατοικίας Caring Wood. Η κατοικία δημιουργεί σε κάθε μέλος απ την οικογένεια το δικό του χώρο σε μορφή πυργίσκου. Το σπίτι, που σχεδιάστηκε από τους Βρετανούς αρχιτέκτονες James Macdonald Wright και Niall Maxwell, χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και βασίζεται σε σπίτια απ’ την επαρχία Kent.

σπίτι
Photography: James Morris

Το Caring Wood προσφέρει μια σύγχρονη εμπειρία στην παράδοση, με ένα σύνολο γωνιακών πύργων που διασκορπίζονται σε τέσσερα συνολικά σπίτια. Είναι σχεδιασμένο ως οικογενειακό σπίτι διακοπών που προσφέρει σε τρεις διαφορετικές γενιές τον δικό τους ιδιωτικό χώρο. «Η φροντίδα του ξύλου είναι μια άσκηση σχεδιασμού χωρικής ανεξαρτησίας και αλληλεξάρτησης», εξηγεί ο Maxwell, του Αγροτικού Γραφείου Αρχιτεκτονικής. «Το σπίτι μπορεί να θεωρηθεί ως μια σειρά από στρώματα που προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικής ζωής για τα μέλη της οικογένειας».

σπίτι
Photography: James Morris

Οι κεντρικοί χώροι του λειτουργούν ως «δρόμοι ή πλατείες των χωριών», όπως τους περιγράφει ο αρχιτέκτονας. «Εδώ οι χώροι είναι ρευστοί, είναι μια πιο χαλαρή και ευέλικτη λύση που αντανακλά τη σύγχρονη ζωή» εξηγεί. Το σπίτι βρίσκεται σε 84 στρέμματα της επαρχίας Kent, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη υπαίθριου χώρου.

Photography: James Morris

Εκτός από την αναφορά στην αρχιτεκτονική γλώσσα της κοντινής περιοχής, οι αρχιτέκτονες αναβίωσαν επίσης τις τοπικές τεχνικές. Χειροποίητα κεραμίδια από πηλό, τοπικά λαξευμένα αντικείμενα και επένδυση καστανιάς. Ο πρόεδρος της RIBA, Ben Derbyshire πρόσθεσε: «Αυτό το φιλόδοξο σπίτι διερευνά νέες αρχιτεκτονικές μεθόδους και υλικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πολλές από τις ιδέες που εμφανίζονται στο Caring Wood θα επηρεάσουν τη βρετανική στέγαση για πολλά ακόμα χρόνια».

Photography: James Morris

Το Caring Wood χτύπησε έναν κατάλογο έξι άλλων σπιτιών για να κερδίσει το ετήσιο βραβείο «House of the Year» της RIBA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Special Thanks: Emma Tucker


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;